En Sıcak Konular

Dolar atağa kalktı

9 Eylül 2016 10:29 tsi
Dolar atağa kalktı Dolar/TL, Suriye harekatının Rakka'ya uzaması ihtimali ve ECB'den gevşeme adımı gelmemesi üzerine yükselişe geçti.

Dolar atağa kalktı

Dünya 

Dolar/TL, Suriye harekatının Rakka'ya uzaması ihtimali ve ECB'den gevşeme adımı gelmemesi üzerine yükselişe geçti.

Dolar/TL Suriye'deki askeri operasyonun Rakka'ya uzayabileceği ihtimali, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikasını daha da gevşetmeyi yakın dönemde değerlendirmediğine işaret eden açıklamalar ve Kuzey Kore'nin nükleer testinin yarattığı küresel endişelerle yükseliyor.

Hafta içinde ABD faiz artışlarının yavaş gerçekleşeceğine dair beklentilerin kuvvetlenmesiyle yaşanan küresel iyimserlikle 2.92'li seviyelere kadar gerilen dolar/TL dün akşam saatlerinde 2.9450 civarında işlem gördü. Kur bu sabah ise 2.9554/2.9565 seviyesinde bulunuyor.

Dün akşam saatlerinde 3.13 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1437/3.1456; 3.3150 civarındaki euro/TL ise 3.3328/3.3350 seviyesinde bulunuyor.

Bankacılar bugün açıklanacak ikinci çeyreğe ilişkin GSYH verilerinin ve Temmuz ayına dair ödemeler dengesi istatistiklerinin piyasalarda yakından takip edileceğini söylediler.

Hem Rakka'ın İslam Devleti (İD) örgütünün en önemli merkezlerinden biri olması hem de Rakka ile Türkiye arasında Suriyeli Kürt milislerin bulunmasının yarattığı endişeler piyasalarda da baskı yaratan unsur olmaya devam ediyor.

Türkiye 24 Ağustos'ta Suriye sınırını İD'den arındırmak ve YPG'nin ilerlemesine mani olmak için Cerablus'a operasyon başlatmış, TSK desteğiyle Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Türkiye sınırını İD'den arındırmıştı. Operasyonlar halen devam ederken TSK bu süreçte büyük kayıplar vermedi.

Analistler Türkiye'nin Suriye operasyonunda şu ana kadar büyük bir zaiyat vermediğine ancak operasyonların kalıcı ve daha geniş bir arazide sürdürülmesi olasılığının bu durumu değiştirebileceğinden endişe ediyorlar.

Kuzey Kore, test alanı olarak bilinen bölgede meydana gelen sismik sarsıntının ardından bugün beşinci nükleer testini gerçekleştirdiğini açıkladı.

Kuzey Kore devlet televizyonu tarafından yapılan açıklamada, ülkenin artık balistik füzelere nükleer başlık takma kapasitesine sahip olduğu belirtildi.

Ayrıca test sırasında herhangi bir sızıntı olmadığı ve çevreye bir zarar verilmediği belirtildi.

Kuzey Kore'nin nükleer silah denemesine dair haberler sonrası küresel piyasalarda kayıplar arttı.

ECB Başkanı Mario Draghi dün politika toplantısı sonrası basına yaptığı açıklamada ECB'nin parasal genişleme programını devam ettirmek için seçenekleri değerlendirdiğini fakat şimdilik varlık alımları için Mart ayının son ay olarak kalmaya devam ettiğini belirtti.

Jeopolitik endişelerle TL hafta başından beri dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışırken küresel piyasaların da Kuzey Kore ve ECB ile satış baskısı altında kalmasıyla kurdaki yükselişler hız kazandı.

Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu Moody's 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başladığı kredi notu gözden geçirmesinin bir süre sonra tamamlanabilecek olması da piyasalarda baskı unsuru olarak ön plana çıkıyor.

Bugün takip edilecek olan bir başka veri ise TCMB'nin açıklayacağı ödemeler dengesi istatistikleri olarak. Reuters'ın 13 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre cari işlemler dengesinin Temmuz ayında 2.4 milyar dolar, yıl sonunda ise 33.9 milyar dolar açık vermesi bekleniyor.



Bu haber 1,251 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,804 µs