En Sıcak Konular

Piyasaların gözü merkez bankalarında

19 Eylül 2016 09:31 tsi
Piyasaların gözü merkez bankalarında Piyasaların bu hafta gözü kulağı, ABD Merkez Bankası (Fed) ile Japonya Merkez Bankasının (BoJ) para politikası kararlarında olacak. Her iki bankanın faiz kararı 21 Eylül’de açıklanacak.

Piyasaların gözü merkez bankalarında

Dünya 

Piyasaların bu hafta gözü kulağı, ABD Merkez Bankası (Fed) ile Japonya Merkez Bankasının (BoJ) para politikası kararlarında olacak. Her iki bankanın faiz kararı 21 Eylül’de açıklanacak.

Piyasalar bu hafta Fed ve BoJ’un para politikası kararlarını yakından izleyecek. ABD’de cuma günü açıklanan enflasyon verisi beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi dolara yaradı. Ancak Fed’in sıkılaştırmaya gittiği dönemlerde dolar major para birimlerine karşı güç kaybediyor. Bloomberg kanalına konuşan ve JPMorgan adına 193 milyar dolarlık varlığı yöneten Küresel Stratejist Ben Mandel, " Fed'den aralıkta bir faiz artışı hamlesi gelse bile dolardan büyük bir agresif reaksiyon gelmeyecek. Dolar bulunduğu seviyelerden çok daha fazla yükselmiyor"değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'deki Sermaye Piyasası Kurulu ile aynı statüde olan, Amerika Birleşik Devletleri Opsiyon ve Vadeli İşlemler piyasalarını denetleyen kurulun (CFTC) verilerine göre, hedge fon yöneticileri sekiz para birimine karşı dolardaki bullish pozisyonlarını kesti. Dolarda yükseliş bekleyen yatırımcıların 119 bin 66 adet olan kontratları 13 Eylül tarihi itibariyle 113 bin 195 kontrata indi.

Aralık beklentisi daha yüksek

Yatırım ve danışmanlık firması CME Group'un FedWatch programına göre, Fed'in bu haftaki toplantısından bir faiz artışı bekleyen yatırımcıların yüzdesi 12'den hafif yükselişle yüzde 15'e çıktı. Aralık ayında faiz artışı bekleyenlerin oranı ise daha fazla. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) aralık ayındaki toplantısında faiz artırımı beklentisi yüzde 47'lerden yüzde 56'ya yükseldi. New York merkezli BMO Capital Markets'in Küresel FX Stratejisti Greg Anderson gelinen süreci " Enflasyon verisi Fed için dönemeçte olduğuna dair sadece bir hatırlatma. Başkanlık seçimlerinden önce bir faiz hamlesi gelmeyebilir. Ancak önümüzdeki yıl boşluğu doldurmak için yerleri olacak" şeklinde yorumluyor.,

Dolar endeksi yükseldi

ABD Dolarının, euro, Japon Yeni, İngiliz Paundu, Kanada Doları, İsveç Kronu ve İsviçre Frangından oluşan altı major para birimine karşı performansını izleyen dolar endeksi yüzde 0.83 artışla 96.08 seviyesine tırmandı. Euro ise dolar karşısında son on günün en düşüğüne inerken, ABD Doları İsviçre Frangına karşı son 10 günün zirvesini gördü. ABD para birimi doları 10 büyük para birimine karşı izleyen Bloomberg Dolar endeksi ise yüzde 1 yükselerek 29 Temmuz'dan bu yanaki en yükseğine çıktı.


Japonya Merkez Bankası’nın 20- 21 Eylül'deki para politikaları toplantısına sayılı saatler kala ABD Doları Japon Yeni karşısında yüzde 0.31 güçlenerek 102.41 seviyelerinde tutunmaya çalışıyor. BoJ'un parasal gevşemeyi sürdürüp sürdürmeyeceği belirsizliğini koruyor. Nikkei gazetesine göre varlık satın alma programı sınırlarını zorlayan BoJ, bu haftaki toplantılarda negatif faiz politikasını parasal gevşemenin odak noktası yapmayı planlıyor.

Toronto merkezli yatırım şirketi Oanda'nın deneyimli Foreks Stratejisti Alfonso Esparza," BoJ'un gelecek toplantısında gerçekte ne olup biteceği hakkında halen belirsizlikler var" diye uyarıyor.

"Fed bu yıl sıkılaşmaya gitmeyecek"

Bloomberg anketine katılan ekonomistler aralıkta faiz artırımı ihtimalini yüzde 54 seviyesinde görürken, Credit Suisse Fed’in bu yılı pas geçeceğini düşünüyor. İsviçreli Credit Suisse, doların gücünü kaybetme sürecine girdiğini savunuyor. Banka yıl sonunda ABD Doları’nın 1.15 euro ve 95 yende olacağını öngörüyor. Credit Suisse AG'nin New York ofisinden Döviz Stratejisti Alvise Marino, " Fed bu yıl hiçbir şekilde parasal sıkılaşmaya gitmeyecek. Piyasalarda euro ve Japon Yeni için daha bullish faktörlerin olması ve merkez bankalarının alımları hızlandırmalarının olası olmaması nedeniyle ABD Doları açısından daha dezavantajlı bir durum" diye konuştu.

    


Bu haber 1,032 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,778 µs