En Sıcak Konular

Yerli satışlar kesildi, dolar 3,02'yi geçti

3 Ekim 2016 17:25 tsi
Yerli satışlar kesildi, dolar 3,02'yi geçti Moody's sonrası yükselişin sürdüğü dolar/TL, TCMB'nin indirimlere devam edeceği beklentisiyle 3,02'nin üzerine çıktı.

Yerli satışlar kesildi, dolar 3,02'yi geçti

Dünya 

Moody's sonrası yükselişin sürdüğü dolar/TL, TCMB'nin indirimlere devam edeceği beklentisiyle 3,02'nin üzerine çıktı. 

Moody's'in not indirimi ardından TL'den başlayan çıkışlar devam ederken, yeni haftaya 3 seviyesinin hemen üzerinde başlayan dolar/TL, beklentilerin altında gelen enflasyon verilerinin TCMB'nin faiz indirimlerine devam edeceği algısı oluşturmasıyla öğleden sonra 3.02'yi aştı.

Bu sabah ilk işlemlerde 3.0031/3.0045 seviyesinde olan dolar/TL, en son 4 Ağustos'ta gördüğü 3.0250 seviyesini gördü. Kurda işlemler saat 17:10 itibariyle 3.0240 seviyesinden gerçekleşiyor.

Bu sabah 3.1877/3.1894 seviyesinde olan sepet bazında TL, aynı saatte 3.2031/3.2042, 3.3723/3.3744 seviyesinde olan euro/TL ise 3.3884/3.3899 seviyesinde.

Bankacılar, Moody's'in not indirimi ardından başlayan yabancı çıkışlarının halen devam ettiğini, buna karşılık yerli döviz satışının artık görülmemesi nedeniyle dolar/TL'nin yükseldiğini ve TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrıştığını belirtiyor.

Bir bankacı, "Moody's sonrası yabancı yatırımcı çıkarken yerliler döviz satıyordu. Şu anda yerliler de satmıyor. Diğer taraftan TCMB faiz indirmeye devam edecek, tahvil faizleri daha düşecek diye düşünüp elindeki tahvili tutan yabancılar var. Onlar da bu tahvillere karşılık dolar alarak kendilerini korumaya alıyorlar" dedi.

Tüketici fiyatları Eylül'de gıda fiyatlarındaki yüzde 0.7 düşüş öncülüğünde beklentilerin oldukça altında yüzde 0.18 artarken, veri TCMB'nin faiz indirimlerine Ekim ayında da devam edeceği yönündeki beklentileri de kuvvetlendirdi.

Başka bir bankacı ise, "Moody's sonrası dolar/TL'nin 3 seviyesinde olması zaten normal. Böyle giderse bant aralığımız da 3.00-3.05 olur. Petrol fiyatları yüksek seyrediyor, enflasyon düştü ama gıda fiyatları halen oynak ayrıca TCMB'nin faiz indirimlerine devam etme ihtimali yüksek" dedi.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından üretim seviyesinin kısılmasına dair varılan anlaşmayla beraber Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye yükselirken, analistler şu anki arz fazlasının uzun süreli bir ralliyi engelleyebileceğini belirtiyor.

Brent ham petrolünün varil fiyatı 50.90 dolara kadar yükseldi.

Petrol fiyatlarındaki artış başta petrol ihracatçıları olmak üzere gelişmekte olan ülke piyasalarına olumlu yansısa da, Türkiye'nin enerji maliyetlerini artırması nedeniyle TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasına neden oluyor.

Diğer taraftan piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarının yaklaştığı beklentisi ile Deutsche Bank'a yönelik gelişmeler etkili oluyor.

    


Bu haber 1,116 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,056 µs