En Sıcak Konular

4-C'lilere sendika yolu açıldı

12 Şubat 2010 00:34 tsi
4-C'lilere sendika yolu açıldı Ankara 14. İdare Mahkemesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/c maddesine göre çalışanlara da sendika üyeliğinin yolunu açabilecek bir karar aldı.

4-C'lilere sendika yolu açıldı
Star

Ankara 14. İdare Mahkemesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/c maddesine göre çalışanlara da sendika üyeliğinin yolunu açabilecek bir karar aldı.

Mahkeme, geçici personel statüsüne sahip bu kamu görevlilerinin de çalıştıkları sürece kamu sendikalarına üye olabileceklerine karar verdi.

Türk Sağlık-Sen, Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/c maddesi uyarınca geçici personel statüsünde istihdam edilen personelin kamu görevlileri sendikalarına üyeliklerinin kabul edilmesi istemiyle Sağlık Bakanlığına başvurdu.

Bakanlığın bu istemi reddetmesi üzerine, sendika, Sağlık Bakanlığının işleminin iptali istemiyle Ankara İdare Mahkemesine dava açtı.

Davayı görüşen Ankara 14. İdare Mahkemesinin kararında, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 51'inci maddesinin birinci fıkrasındaki, ''Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme hakkına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz'' hükmüne işaret edildi.

Kararda ayrıca, aynı maddenin 5'inci fıkrasında ''İşçi niteliği taşımayan kamu görevlilerinin bu alandaki haklarının kapsam, istisna ve sınırları, gördükleri hizmetin niteliğine uygun olarak kanunla düzenlenir'', 128'inci maddenin birinci fıkrasında ise ''Devletin kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür'' hükmünün yer aldığına dikkat çekildi.

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'ndaki, kamu sendika ve konfederasyonlarının kuruluşu ve kapsamına ilişkin hükümlerin yanı sıra, ''sendikalara üye olmanın serbest olduğu ve kamu görevlilerinin çalıştıkları iş yerinin girdiği hizmet kolunda kurulu bir sendikaya üye olabilecekleri'' maddesine de yer verilen kararda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesinde, istihdam şekillerinin ''memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler'' olarak düzenlendiği vurgulandı.

Kararda, şunlara işaret edildi:

''Anılan mevzuat hükümlerinin birlikte değerlendirilmesinden, Anayasa'nın 51'inci maddesinde işçiler dışında kalan kamu çalışanlarına da örgütlenme ve toplu sözleşme hakkı tanınarak buna ilişkin düzenlemenin kanunla düzenleneceği öngörülmüş, bu hüküm uyarınca yürürlüğe giren 4688 sayılı kanunun 2'nci madde hükmünde belirtilen kurum ve kuruluşlarda işçi statüsü dışında çalışan kamu görevlileri hakkında uygulanacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla bu hükümden, 657 sayılı kanunun 4. maddesindeki işçiler dışında belirtilen memur, sözleşmeli personel ve geçici personelin de 4688 sayılı kanun kapsamında bulunduğu anlaşılmaktadır.''

4688 sayılı kanunda, kamu kurum ve kuruluşlarının işçi statüsü dışındaki bir kadro veya sözleşmeli personel pozisyonunda çalışan, adaylık veya deneme süresini tamamlamış olarak tanımlanan kamu görevlisinden, adaylık veya deneme süresine tabi tutulan kamu görevlisinin bu süreleri tamamladıktan sonra sendika üyesi olabileceği belirtilerek, ''Başka bir anlatımla adaylık ve deneme süresi içerisinde bulunan kamu görevlilerinin sendika üyesi olamayacağı anlaşılmaktadır. Ancak, adaylık ve deneme süresi bulunmayan geçici personelin ise salt adaylık ve deneme süresi bulunmadığından 4688 sayılı kanun kapsamında sendika üyesi olamayacağından söz edilemeyeceği açıktır'' ifadesine yer verildi.

Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün, ''4/c'ye göre geçici olarak görev yapan personelin kamu görevlisi sayılamayacağı'' gerekçesiyle sendikanın başvurusunu reddetmesi üzerine davanın açıldığı anımsatılan kararda, ''Bu durumda, yukarıdaki anlatımlar ışığında 4688 sayılı kanun kapsamında olduğu sonucuna varılan davalı idarede işçi statüsünde çalışmayıp 657 sayılı kanunun 4/c maddesine göre geçici personel statüsünde çalışan kamu görevlilerinin çalıştığı sürece sendika üyeliğine kabul edilmeleri gerekirken aksi yönde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir'' denildi.

Danıştay 10. Dairesinin de aynı yönde kararı bulunduğu belirtilen kararda, açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin oy birliğiyle iptaline karar verildiği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı, bu kararı Danıştayda temyiz edebilecek.

-''ARTIK TÜM 4/C'LİLER SENDİKALI OLABİLECEK''-

Ankara 14. İdare Mahkemesinin kararını değerlendiren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, kararın alanında bir ilk olduğunun belirterek, 4/c'li personelin hak araması noktasında çok önemli bir kazanım elde ettiklerini söyledi.

Tüm 4/c'lilerin artık sendikalı olabileceğine dikkati çeken Kahveci, ''Gerek bireysel olarak kazanılan davalar gerekse sendikamızın Sağlık Bakanlığındaki tüm 4/c'liler için kazandığı davadan sonra, Devlet Personel Başkanlığının kamuda çalışan 4/c'lilerin sendika üyesi olabilmeleri yönünde düzenleme yapması gerekir'' dedi.

Kahveci, sendika olarak bunun için gerekli başvuruyu da yaptıklarını bildirdi.


 



Bu haber 2,564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,994 µs