En Sıcak Konular

Dolar ve euro rekor kırdı, borsada sert düşüş yaşandı

1 Aralık 2016 16:06 tsi
Dolar ve euro rekor kırdı, borsada sert düşüş yaşandı İç kırılganlık faktörleri dolar ve euronun art arda rekor kırmasına neden olurken Borsa İstanbul'da kayıp yüzde 2'yi geçti.

Dolar ve euro rekor kırdı, borsada sert düşüş yaşandı

Dünya 

İç kırılganlık faktörleri dolar ve euronun art arda rekor kırmasına neden olurken Borsa İstanbul'da kayıp yüzde 2'yi geçti.

Dün OPEC'in petrol üretimini kısma kararı sonrasında yönünü yukarı çeviren dolar bugün 3,48 seviyesinin üzerine çıktı. Kurda işlemler şu dakikalarda 3,4874 seviyelerinden gerçekleşiyor. 

Dolarla birlikte rekor kıran euro ise 3,70'i aştı. Euro, 3,7050'den alıcı buluyor.

Borsa İstanbul'da ise kayıplar yüzde 2'yi geçti. Bir ara 74.094 puanı gören endeks, saat 15:51 itibariyla yüzde 2,18 kayıpla 72.374 puandan işlem görüyor. 

TL negatif ayrıştı

Bugün gelişmekte olan ülke piyasalarındaki eğilime baktığımızda TL’nin, emsal ülke para birimlerinden negatif ayrıştığı gözlemleniyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri arasında TL, yüzde 1'i aşkın değer kaybederek dolara karşı en zayıf performansı gösteriyor. Bu ülkeler grubundaki genel eğilim ise yatay veya hafif pozitif.

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, TL’deki negatif ayrışmanın nedeni olabilecek faktörleri şu şekilde aktardı: 
"Net petrol ithalatçısı olan Türkiye açısından petrol fiyatlarındaki yükselişin olumsuz olması. Yaptığımız hesaplamalara göre petrol fiyatlarında 10 dolar hareket enflasyona yarım puan etki ediyor. Yine petrol fiyatlarında 10 dolar hareket cari açığın milli gelire oranını yarım puan etkilerken, cari açıkta da yıllık bazda 4,4 milyar dolar değişime neden oluyor.

Diğer neden olarak ise; ABD tahvillerindeki getirinin artmasını gösterebiliriz. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizleri, bugün açıklanacak ISM ve işsizlik başvurusu verisi ve yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde yüzde 2,40 üzerindedir. Söz konusu durum Türk borçlanma maliyetlerini de artırmaktadır. Kısa vadeli faizlerdeki hareketin daha belirgin olması, getiri eğrisi görünümünü bozmaktadır. TRY’deki değer kaybı ve bugün açıklanan alkol ve tütün ürünlerine ÖTV zammı nedeniyle bozulan enflasyon beklentilerinin de borçlanma maliyetlerinin yükselmesinde payının olduğunu düşünüyoruz.

ABD faktörü tek başına etkili olmasa da, kırılganlık faktörleri TL’yi en duyarlı para birimleri arasında birinci sıraya koymaktadır.

Lokal haber akışında ise; Başbakan Binali Yıldırım TRY’nin negatif ayrıştığının doğru olduğunu belirterek piyasa dalgalanmasının Donald Trump’ın ABD Başkanı olacağı 20 Ocak 2017 tarihine kadar süreceğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem de TRY’deki baskının Ocak’tan sonra azalacağını belirtti.

Uluslararası faktörlerde değişiklik beklememekteyiz. Doların küresel olarak konumu yakın gelecekte güçlü kalmaya devam edecektir. Ancak iç kırılganlık faktörleri itibariyle TL’nin az tercih edildiği bugünkü eğilimden anlaşılabilmektedir. Bu çerçevede dolar kurunda da 3,50 üzerini beklemeyi sürdürüyoruz."

Yukarı yönlü riskler sürüyor

İntegral Menkul Değerler A.Ş. Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu ise piyasalar hakkında şu değerlendirmede bulundu;

Türk Lirası'nda bugün, diğer gelişen ülke para birimlerine kıyasla negatif ayrışma hissediliyor. Dolar endeksinde sakin bir seyir olmasına rağmen, dolar kuru bir süredir kırmakta zorlandığı 3.44 seviyesini öğlene doğru geçti ve 3.47 seviyelerinin üzerine doğru ivmelendi. Aynı şekilde euro/TL kurunda da önceki tarihi zirvesi olan 3.6870 aşıldı ve yeni rekor görüldü.

Gelişen ülke para birimleri üzerinde baskı yaratan mevcut riskler hala devam ederken, dünkü OPEC toplantısının ardından petroldeki sert yükselişte yeni bir olumsuzluk olarak eklendi diyebiliriz. Türkiye, yılda 32 milyar dolar seviyesinde enerji faturası öderken, petrol fiyatlarındaki bu yükseliş hem enerji faturası hem de cari işlemler açığı açısından gelecek dönemde, TL üzerinde baskı yaratacak görünüyor.

Diğer yandan, TL varlıklardaki yabancı satışları da sürmekte. TCMB verilerine göre kasım ayında 25 Kasım tarihine kadar olan süreçte yabancılar tahvil/bono piyasasında toplam 2.1 milyar dolar ve hisse senedinde 530 milyon dolar satış yaptılar. Tüm bu süregelen ve yeni oluşan baskılarla birlikte kurdaki yükseliş eğilimi, yeniden hızlandı. Ayrıca bugün, Başbakan Yıldırım’ın kurdaki dalgalanmanın 1.5 ay kadar daha sürebileceği yönündeki açıklamaları da kurdaki yükselişte etkili olmuş olabilir. Genel resim, yukarı yönlü risklerin sürdüğünü göstermekte.

Borsa endeksi ise yaklaşık temmuz ayından bu yana kırmakta zorlandığı 73800 desteğini kırdı ve aşağı yönlü satış baskısı hızlanıyor. Şimdilik 72000 seviyelerinde bulunan destek, takip edilmeli. Endeksin, 72000 seviyesini de kırması durumunda 69000-70000 bandına doğru baskı artabilir. Genel görünüm, borsa endeksi içinde zayıf görünüyor. Gelişen ülke endeksleri içerisinde BIST endeksinde de negatif ayrışma görülüyor."


Bu haber 1,325 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,835 µs