En Sıcak Konular

Borsa düşüşle başladı, dolar yükseliyor

22 Ocak 2008 12:03 tsi
Borsa düşüşle başladı, dolar yükseliyor İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Bileşik Endeksindeki hızlı düşüş sürüyor.

Borsa düşüşle başladı, dolar yükseliyor

Milliyet
      İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Bileşik Endeksindeki hızlı düşüş sürüyor.
      Bileşik Endeks seansın ilk yarım saati dolmadan 42,970,43 puana kadar gerileyerek, en son 28 Mart 2007’de gördüğü seviyelere gelmiş oldu.
      Dün yüzde 6,40 gerileyerek 45.544,08 puandan kapanan Bileşik Endeks, 1.627,43 puan ve yüzde 3,57 oranında gerileyerek 43.916,65 puandan güne başladı. İlk 20 dakika tamamlanırken 2.398,05 puan ve yüzde 5,27 düşüşle 43.146,03 puana gelen endeks, bu seviyeyi de kırarak 42.943.70 puana kadar geriledi. Endeks, en son Mart 2007’de gördüğü bu seviyeden tekrar toparlandı ve 43.000 puanın üstüne çıktı.
      2007 yılını 55.538,13 puandan tamamlayan Bileşik Endeksin görülen bu
      42.943,70 puanlık seviyeye göre yılbaşından bu yana düşüşü 12.594,43
      puan ve yüzde 22,68’e ulaştı.
      Geçen Cuma gününe göre düşüş ise 5.713,76 puan ve yüzde 11,74’ü buldu.
     
     Döviz ve faiz cephesi

      İstanbul serbest piyasada dolar, Cuma gününden bu yana, saat 11.15 itibariyle yüzde 4,41 değer kazandı. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Cuma günü kapanışta satış fiyatı 1,1800 YTL olan dolar bugün saat 11.15 itibariyle 1.2320 YTL’ye yükseldi. Cuma gününe göre dolardaki artış yüzde 4,41 oldu.
      2007 sonu itibariyle 1,1700 YTL olan dolar, o günden bu yana da yüzde
      5,30 değer kazanmış oldu.
      Avroda geçen hafta sonu itibariyle artış yüzde 2,72, yıl sonuna göre artış ise yüzde 3,61 olarak gerçekleşti. Saat 11.15 itibariyle 1,7780 YTL olan avronun YTL karşılığı 2007 sonunda 1,7160 YTL, geçen hafta sonu ise 1,7310 YTL düzeyinde bulunuyordu.
      Uluslararası piyasalarda avro-dolar paritesi 1,4464, sterlin-dolar paritesi 1,9478, yen-dolar paritesi ise 106,35 düzeyinde seyrediyor Öte yandan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)
      Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında, 7 Ekim 2009 vadeli, bugün valörlü tahvilin saat 11.55 itibariyle basit getirisi yüzde 17,81, bileşik getirisi yüzde 16,82 seviyesinde bulunuyor.
     
     Dünya borsaları tepetaklak

      Çin Menkul Kıymetler Borsası, Asya borsalarındaki düşüşü takip ederek önemli oranda değer kaybetti. Çin Borsası’nın barometresi olan Şangay Menkul Kıymetler Borsası, kapanmasına az bir süre kala yüzde 7,2 oranında değer kaybetti.
      Borsadaki bu düşüşün, geçen yıl Ağustos ayından bu yanaki en büyük oranlı düşüş olduğu belirtiliyor. Öte yandan, Avrupa borsalarının da düşüşle açılmaları bekleniyor.
      Japonya ve Çin’den sonra, diğer Asya borsaları da değer kaybettiler.
      Japonya Çin’in ardından, Hong Kong ve Güney Kore menkul kıymetler Borsası da düşüşle kapandı.
      Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası’ndaki Hang Seng endeksi, 11 Eylül 2001 olaylarından buyana ki en büyük oranlı düşüşünü göstererek, yüzde 8,8 oranında değer kaybederek, 2,061.23 puandan kapandı.
      Kore Bileşik Endeksi, yüzde 4,4 oranında değer kaybederek, 1,609.02 puandan kapandı.
      Öte yandan, dün yüzde 10 oranında değer kaybından sonra otomatik olarak kapanan Hindistan Menkul Kıymetler Borsası, bugün, nispeten düşük oranlı bir düşüşle yeniden işlemlere açıldı.
     


     
KÜRESEL DALGANIN 8 ÖNEMLİ NEDENİ
     

- ABD'de durgunluk kaygılarının olduğu bir ortamda, sabah saatlerinde Çin'de de sürpriz şekilde yüksek riskli konut kredilerinde batıklar ortayla çıkması Çin Borsası'nı yüzde 5 düşürdü.
      - Çin'den gelen haberlere paralel Asya borsalarındaki hızlı düşüş yaşandı. Hindistan Borsası yüzde 7.4 düştü.
      - Avrupa borsalarının Asya'dan haberlere büyük bir düşüşle tepki vermesinde Almanya'da West LB'nin 1.5 milyar dolarlık zarar açıklaması sonrasında Alman bankacılık sistemine ilişkin artan endişeler ve Fransa'da bazı yatırım fonlarının batacağı söylentileri etkili oldu.
      - Olumsuz gelişmeler emtia piyasalarına sıçradı, emtia fiyatlarında düşüş hızlandı. Amerikan vadeli işlemlerinde yüzde 4'e varan oranda düşüş yaşandı.
      - Emtia fiyatları düşünce gelişmekte olan piyasalarda Türkiye'de dahil olmak üzere adeta gömüldü. Petrol fiyatları 91 dolardan 88 dolara, altın 881 dolardan 861 dolara geriledi.
      - Ekonomistler, artık FED'in 50 veya 75 baz puanlık faiz indiminin çözüm olup olmayacağına şüpheyle yaklaşıyorlar.
      - Yenin dolar karşısında değer kazanmasıyla carry-trade endişelerinin arttı.
      - Merrill Lynch'in Avrupa bankalarının hedef değerlerini düşürdüğü haberi.
     
     Uzmanlar ne diyor?

      Dünyada bu çapta bir düşüş ilk kez oluyor / Ekinciler Menkul Değ. Genel Müdürü Alp Tekince
"Dünya borsalarında bu çapta bir düşüşü ilk defa görüyoruz. ABD'deki sorunların Çin ve Avrupa'ya yansımaları görülmeye başlandı. ABD'de sermaye piyasası kültürü var. Halka açık oranlar çok yüksek bu nedenle kamuoyu çok net bir şekilde aydınlatılıyor. Sermaye piyasası kültürü daha düşük olan, borçlanma araçlarının yoğun olduğu bir piyasaya sahip olan Avrupa'da kol kırılıp yen içinde kalyor. Kamuoyu gecikmeli aydınlatılıyor. Avrupa'yı yeni yeni gündemimize alyoruz. Çin'in açıkladığı zarardan sonra artık herkes Avrupa'daki ülkelere de kuşkuyla bakmaya başladı. Avrupa'nın büyümesi güçlü görünüyordu. Eğer bu düşüşlerin önüne geçilemez ise o zaman mali piyasalar kaynaklı etkiler Avrupa'nın da büyümesine ket vurabilir. Türkiye'de bütün bu olanlardan etkileniyor. Fakat hala özellikle bono tarafında sağlam duruyoruz. Borsada ise global yatırım bankalarının yazdığı zararlar nedeniyle strateji değişikliğine giden yabancılar var. Borsadaki satışlar bu nedenle yoğundu. FED'in faiz indirmesi bile durumu çok rahatlatacağa benzemiyor. Borsada 43 bin seviyesi 6 yıllk bir destek. Eğer bu seviye kırılırsa yatırımcıların zararı minimize etme satışları hız kazanır."

Sarsıntı 15 gün de sürebilir 6 ay da / Standard Ünlü Men. Murahhas Azası Atilla Köksal

"Bu tabii geçmişte çok yaşadığımız ama uzun zamandır görmediğimiz çaptaki bir düşüştü. Hedge fonların etkisinin çok arttığı bir ortamda bu tür hareketleri görmek çok şaşırtıcı değil. Ancak şaşırtıcı bir şekilde Almanya'nın yüzde 5 düşmesi bizde de düşüşün sert olmasına neden oldu. Yabanclar bir piyasada zarar edince gidip diğer piyasalarda da satıyor. Türkiye'ye ilişkin uzun vadeli görünümün değiştiğini düşünmüyoruz.
      Dün ABD piyasası da kapalı olduğu için düşük hacimle sert düşüşler yaşandı.
      Yaşananları sert bir kısa vadeli hareket olarak görüyorum. Bu 15 gün mü, bir ay mı, 6 ay mı ne kadar sürer, bilmiyoruz. Çünkü yurtdışındaki hareketin ne kadar süreceğini bilmiyoruz. Dün kurda da bir yükseliş vardı. Ancak YTL çok değerlenmişti zaten. İki hafta önce 1.1450'ye kadar düşmüştü. Şimdi bunun bedelini ödüyoruz.
      Dolar kuru 1.21- 1.25'te stabilize olursa iyi olacaktır."



Bu haber 1,171 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,951 µs