En Sıcak Konular

Borsa dışındaki türev işlemlerde BSMV kalkıyor

14 Aralık 2016 14:46 tsi
Borsa dışındaki türev işlemlerde BSMV kalkıyor Maliye Bakanı Ağbal, borsa dışında gerçekleştirilen türev işlemlerde BSMV'nin kaldırılacağını açıkladı. Yurt dışında yapılan işlemlerin Türkiye!ey çekilmesi hedefleniyor.

Borsa dışındaki türev işlemlerde BSMV kalkıyor

Dünya 

Maliye Bakanı Ağbal, borsa dışında gerçekleştirilen türev işlemlerde BSMV'nin kaldırılacağını açıkladı. Yurt dışında yapılan işlemlerin Türkiye!ey çekilmesi hedefleniyor.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, borsa dışındaki türev işlemlerde banka ve sigorta muameleleri vergisinin (BSMV) kaldırılacağını açıkladı. Ağbal, "Böylece türev ürünlerin fiyatlamasında öngörülebilirliği, finansal sektörün yabancı piyasalarla rekabet gücünü artıracağız. Genel olarak yurt dışında yapılan bu işlemleri ülkemize çekeceğiz, finansal piyasalarda derinleşmeyi sağlayacağız. İstanbul Finans Merkezi (İFM) adına atacağımız adımlara da başlangıç oluşturuyoruz" dedi.

Ağbal, şöyle devam etti:

"İster borsada, ister borsa dışında olsun tüm türev işlemlerinde BSMV'yi kaldırıyoruz. İster döviz cinsinden, ister faiz, ister birtakım emtia, borsaya endeksli türev işlemler olsun bunların hepsi için öngörülen BSMV istisnası getiriyoruz.

Bugün özellikle döviz kurundaki değişimlere veya faizdeki değişimlere karşı işletmelerimiz, riski yönetmek için ileri vadeli sözleşmeler yapıyorlar. Bu sözleşmeler üzerinde şu anda BSMV olduğu için genellikle bunu yurt dışında yapmak istiyorlar. Dolayısıyla, türev işlemlerinin tamamının Türkiye'de yapılmasını sağlamak amacıyla bu düzenlemeyi yapacağız.

Halihazırda borsalarda gerçekleştirilen vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri BSMV'lerden istisna fakat şu anda borsalarda gerçekleştirilen türev işlemler toplam iş hacminin çok cüzi bir kısmını oluşturuyor. Birçok ülkede türev işlemler vergiyi tabi olmadığından finansal sektörümüz yurt dışı ile rekabet konusunda dezavantaj yaşıyor.

Yapacağımız düzenleme ile borsa dışında gerçekleştirilen türev işlemlerde BSMV'yi kaldırıyoruz. Böylece türev ürünlerin fiyatlamasında öngörülebilirliği, finansal sektörün yabancı piyasalarla rekabet gücünü artıracağız. Genel olarak yurt dışında yapılan bu işlemleri ülkemize çekeceğiz, finansal piyasalarda derinleşmeyi sağlayacağız. İstanbul Finans Merkezi (İFM) adına atacağımız adımlara da başlangıç oluşturuyoruz."

İFM'nin hayata geçmesi noktasında türev işlemlerde BSMV'nin kaldırılmasının büyük önem taşıdığını kaydeden Ağbal, "Bu düzenleme bankalarımız ve ileri vadeli kontrat yapan işletmelerimiz için bu büyük yarar getirecek. Önümüzdeki süreçte işletmelerimizin daha fazla ihtiyaç duyduğu bir konu ve bu düzenleme önemli bir fayda getirecek" ifadelerini kullandı.


Bu haber 1,218 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,289 µs