En Sıcak Konular

Türkiye'nin enerji ithalatı faturası arttı

4 Ağustos 2017 12:00 tsi
Türkiye'nin enerji ithalatı faturası arttı Türkiye'nin enerji ithalatı bu yıl ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artarak 17 milyar 144 milyon 263 bin dolar oldu.

Türkiye'nin enerji ithalatı faturası arttı

Dünya 

Türkiye'nin enerji ithalatı bu yıl ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artarak 17 milyar 144 milyon 263 bin dolar oldu.

Enerji ithalatı için ödenen miktar yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artarak 17,1 milyar dolara çıktı.

Dış ticaret istatistikleri verilerine göre, Türkiye'de yılın ilk 6 aylık döneminde toplam 108 milyar 323 milyon 530 bin dolarlık ithalat gerçekleştirildi. Bu ithalatın 17 milyar 144 milyon 263 bin dolarlık bölümü, enerji ithalatı olarak da bilinen 'mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasında elde edilen ürünler, bitümlü maddeler, mineral mumlardan' oluştu.

Böylece, geçen yılın ilk yarısında 12 milyar 950 milyon 341 bin dolar olan Türkiye'nin enerji ithalatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 32 artarak 17 milyar 144 milyon 263 bin dolara ulaştı.

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, enerji ithalatı faturasındaki değişimde petrol fiyatlarının etkili olduğuna işaret ederek, "2016 yılının ilk yarısında ortalama varili 38,5 dolar civarında seyreden petrol fiyatları 2017 yılının ilk yarısında 51 dolar civarında seyretti. Yani Türkiye sadece fiyat farklılığından dolayı bu dönemde yüzde 32'lik bir zarara uğradı" dedi.

"Cari açık artışı engellenemeyecek"

Akyener, Milli Enerji Politikası kapsamında desteklenen yerli kömür kullanımı ve yenilenebilir yatırımları gibi önemli konularda henüz istenilen seviyeye ulaşılamamasının da enerji ithalatını artırdığını ifade etti.

Türkiye'nin enerji denkleminde en büyük kaleminin petrol ve doğalgaz olduğunu anımsatan Akyener, "Türkiye'nin petrol ve gaz alanında daha farklı, hızlı ve radikal adımlar atması çok önemli. Aksi halde ithal petrol ve doğalgazın genel denklemdeki ağırlıkları incelendiğinde kolaylıkla anlaşılacaktır ki, yerli kömür politikaları da yenilenebilir enerji yatırımları da orta vadede tersine dönecek ve cari açık artışı engellenemeyecek" şeklinde açıklamalarda bulundu.


Bu haber 874 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,248 µs