En Sıcak Konular

Toplu sözleşme hakkı için kanun değişikliği yeterli

17 Ağustos 2010 10:11 tsi
Toplu sözleşme hakkı için kanun değişikliği yeterli Hükümet ile memur konfederasyonları arasında 2011 yılı için zam pazarlığı önceki gün başlarken, görüşmeler toplu sözleşme talebine kilitlendi. Memur cephesi, anayasa değişikliğine gerek kalmadan özellikle uluslararası hukuktan doğan haklar çerçevesinde to

Toplu sözleşme hakkı için kanun değişikliği yeterli
17.08.2010 | Sinan Saygılı | Referans

 Hükümet ile memur konfederasyonları arasında 2011 yılı için zam pazarlığı önceki gün başlarken, görüşmeler toplu sözleşme talebine kilitlendi. Memur cephesi, anayasa değişikliğine gerek kalmadan özellikle uluslararası hukuktan doğan haklar çerçevesinde toplusözleşme masasına oturulabileceğini savunuyor. Hukukçulara göre de, ilgili kanunda yapılacak değişiklikle, uluslararası hukuk ve sözleşmelerden doğan hakların iç hukuka uygulanması sonucu memurların toplusözleşme masasına oturmasının yolu açılabilecek.
Hükümet ise referandum paketinde toplu sözleşme hakkına da yer verildiğine dikkat çekiyor. Ancak anayasa değişiklik paketindeki toplusözleşme maddesinin grev hakkı içermemesi, ‘yasasının sadece adı değiştiriliyor' eleştirilerine neden oluyor.
 
AİHM kararları var
Referans'a konuşan KESK Genel Başkanı Sami Evren, memura toplusözleşme hakkı tanınmadığı için Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) tazminat ödemeye mahkum edildiğini hatırlatarak, "Bu kararla da toplu görüşmenin hukuksuz olduğu teyit edilmiştir" dedi ve ekledi: "İç hukukta, toplusözleşmenin önünde engel yok. Toplusözleşmenin özü grev hakkıdır. Grev hakkınız olmazsa hiçbir yaptırım gücünüz kalmaz. Bu nedenle biz toplu görüşme değil toplusözleşme masasında olmak istiyoruz." Evren, toplusözleşme taleplerinin referandum ve siyasi konulara alet edilmesine de karşı olduklarını ifade etti.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise toplusözleşme için fiili durum oluşturulmasını ve toplusözleşmenin başlangıcının bu yıl içinde hayata geçirilmesini talep ediyor.
 
90. madde hak tanıyor
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, toplu sözleşme hakkının referanduma bağlı kalınarak gündeme taşınmasının kamu çalışanlarını baskı altına alacağı görüşünü savunuyor. Kamu çalışanlarının, Anayasa'nın 90. maddesi çerçevesinde toplu sözleşme hakkının olduğunu kaydeden Akyıldız, "Kamu çalışanları adına toplu sözleşme yapılması hedefleniyorsa ve bu konuda bir eğilim ortaya çıkıyorsa, bir samimiyet söz konusuysa 12 Eylül'den sonra yapılacak bir toplu sözleşmeyle şu an yapılacak toplu sözleşme arasında ne fark var? Hangi hukuki dayanak söz konusu olacaktır? Onun için siyasi irade samimi olmalıdır" diyor.
 
 
HUKUKÇULAR NE DİYOR
YARGI KARAR VERMELİ
Prof. Dr. Metin Kutal: Hukuki olarak ‘82 anayasasının 53. maddesisinin 2. fıkrası yürürlükte. Bu maddeye göre ise toplu görüşme yapılabilir. Uluslararası sözleşmelerde memura tanına haklar çok daha geniş. Bu hakların pozitif hukuka yansıtılabilmesi için mahkemelerin karar vermesi ve kanun hükmünde olduğu yorumu yapması gerekiyor. Yargı böyle bir karar verebilir ama şimdiye kadar bu yapılmadı. Anayasa değişiklik paketinde yer alan toplusözleşme maddesi de grev hakkı içermiyor. Yani, esasen memura toplusözleşme hakkı tanınmıyor.
 
İKİ FARKLI GÖRÜŞ VAR
Prof. Dr. Savaş Taşkent: İç hukukun memura toplu sözleşme hakkı tanıyıp tanımadığı konusunda iki farklı görüş var. Bir görüşe göre anayasanın 90. maddesi dolayısıyla toplusözleşme doğrudan uygulanır. Benimde savunduğum diğer görüşe göre ise uluslararası sözleşmelerden kaynaklı hakların iç hukuka aktarılması ve somutlaştırılması, yani kanun değişikliği yapılması gerekiyor. Ben de ikinci görüşün doğru olduğunu savunuyorum.



Bu haber 2,995 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,665 µs