En Sıcak Konular

İş dünyasında İran için tedirgin bekleyiş

30 Ağustos 2010 22:21 tsi
İş dünyasında İran için tedirgin bekleyiş Birleşmiş Milletler'in (BM) İran'a yönelik yaptırım kararları konusunda Türkiye'nin alacağı pozisyon merakla beklenirken iş dünyasında tedirgin bir bekleyiş yaşanıyor. İranlı gübre devi Razi'ye 681 milyon dolarla ortak olarak Türkiye'nin yurtdışındak

İş dünyasında İran için tedirgin bekleyiş
26.08.2010 | Referans

 Birleşmiş Milletler'in (BM) İran'a yönelik yaptırım kararları konusunda Türkiye'nin alacağı pozisyon merakla beklenirken iş dünyasında tedirgin bir bekleyiş yaşanıyor. İranlı gübre devi Razi'ye 681 milyon dolarla ortak olarak Türkiye'nin yurtdışındaki en büyük ikinci yatırımına imza atan Gübretaş, kararın uzun vadede kendilerini etkileyebileceğini belirtirken, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "Şu anda özellikle büyük perakende firmalarımız İran'da mağazalaşma hazırlığı içindeydi. Onlar yatırımlarını yeniden gözden geçirmeye başladı" dedi.
ABD'den geçen hafta içinde Türkiye'ye gelen üst düzey bir heyet, ABD'nin İran'a yönelik kabul ettiği tek taraflı yaptırımlara Türk banka ve şirketlerinin uymalarını istemişti. Türkiye'nin kararını bir iki gün içinde vereceğini söyleyen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "İran bizim komşumuz ve biz ticaretimizi en iyi şekilde komşularımızla yaparız" derken, Enerji Bakanı Taner Yıldız da İran'dan ham petrol alımı ile ilgili BM'nin bağlayıcı kararı bulunmadığını ve Türkiye'nin bu alanda ticaretine devam edeceğini açıkladı. Yıldız ayrıca İran'dan doğalgaz akışının 7-8 gün içinde tekrar başlayacağını belirtti.
 
Doğalgaz sıkıntısı yaşanabilir
Gübretaş, hükümetin yaptırım konusunda vereceği karara kilitlendi. Razi'nin yüzde 48,88'ine sahip Gübretaş'tan bir yetkili henüz kendilerine bir açıklama yapılmadığını belirterek, "Ancak karar nedeniyle önemli bir girdimiz olan doğalgaz arzında sorun yaşanırsa bizim için de sıkıntı çıkabilir" dedi. Mevcut durumun kötüleşmesinin kendilerini de etkileyeceğini kaydeden yetkili, "İran'da 3 milyon 770 bin tonluk kurulu kapasiteye sahibiz. Hammaddemiz olan doğalgaz çok ucuz. Doğalgaz arzında sorun olursa sıkıntı yaşarız" diye konuştu.
Halka açık bir şirket olan ve piyasa değeri 605 milyon dolar olan Gübretaş, iddialardan etkilenmeye başladı. Yaptırım kararının piyasalara etkisiyle ilgili değerlendirmede bulunan piyasa analistleri, ABD'nin kararının başta enerji sektörünü kapsadığını, ancak genel olarak İranla iş yapan tüm borsa şirketlerinin raporlarına bu durumu yansıttıklarını söyledi.
Son 2 yılda İran'a ihracatını yüzde 635 artıran tekstil ve konfeksiyon sektörü de, bölgedeki yatırımlarını yeniden gözden geçirme kararı aldı. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İran'a 500 milyon dolarlık tekstil ve hazırgiyim ihracatı yapıldığını belirterek, "Kapıların kapanmasından en zararlı biz çıkarız. Çok büyük bir pazar. Şu anda özellikle büyük perakende firmalarımız İran'da mağazalaşma hazırlığı içindeydi. Onlar yatırımlarını yeniden gözden geçirmeye başladı. Sorun devam ederse, İranla ticaret daha önceden olduğu gibi resmi olmayan kanallara kayacaktır" dedi. Tanrıverdi, hükümetin alacağı her türlü karara uyacaklarını vurguladı.
Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz da, İran'da 6-7 milyon dolarlık yatırımla 3 yılda 10 mağaza açmayı hedeflediklerini belirterek, "Umarız herşey uzlaşmayla sonuçlanır. Şimdilik yatırımı durdurma kararı almadık" diye konuştu.
 
 
Büyükler giderse bizi olumlu etkiler
İran'a 3 milyon dolarlık ihracat yapan Viko Elektrik Elektronik'in Genel Müdürü Nusret Apaydın ise yeni durumun kendilerini pozitif etkileyeceğini söyledi. İran'da uluslararası rakiplerle mücadele ettiklerini anlatan Apaydın, "Fransız ve Alman ile birçok büyük marka işlerini azaltmaya hatta ülkeden çekilmeye başladı. Boşluk satış şansımızı artırıyor" dedi.
 
İran'la ticaret hızla artıyor
İran ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacminde geçen yıla göre hızlı bir artış yaşanıyor. İran'dan geçen yıl 3.4 milyar dolarlık ithalat yapan Türkiye, bu yılın sadece ilk 6 ayında 3.2 milyar dolarlık ithalata ulaştı. Türkiye İran'a geçen yıl 2.02 milyar dolar ihracat yaparken, bu yılın ilk 6 ayında yapılan 1.3 milyar dolarlık ihracatla yıl sonunda 2009'un aşılması bekleniyor.



Bu haber 1,390 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,908 µs