En Sıcak Konular

YSK düzenlemesi komisyondan geçti

28 Kasım 2017 11:34 tsi
YSK düzenlemesi komisyondan geçti YSK'nın görev ve teşkilat yapısını düzenleyen kanun teklifi TBMM Anayasa Komisyonu'nda dün gece kabul edildi.

YSK düzenlemesi komisyondan geçti

Dünya 

YSK'nın görev ve teşkilat yapısını düzenleyen kanun teklifi TBMM Anayasa Komisyonu'nda dün gece kabul edildi.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) görev ve teşkilat yapısını düzenleyen yasa teklifi TBMM Anayasa Komisyonu'nda dün gece görüşülerek kabul edildi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın imzasıyla geçen hafta Meclise sunulan "YSK Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Teklifi" komisyondaki ilk görüşmelerde muhalefetin bazı itirazları ile karşılaşmıştı.

Bunun üzerine alt komisyona gönderilen teklif, üzerinde yapılan değişikliklerle dün akşam yeniden ana komisyonda ele alınarak muhalefetin de oylarıyla kabul edildi.

Alt komisyonda, muhalefetin en çok itiraz ettiği düzenlemelerden olan sandık kurulu başkanlarının ilçe seçim kurulu başkanlarınca devlet memurları arasından belirlenmesine ilişkin düzenleme geri çekilmişti. Böylece kura yöntemine göre parti temsilcilerinin sandık kurulu başkanı olabilmesine imkan veren mevcut sistem yürürlükte kaldı. Muhalefetin tepkisini çeken bir başka madde olan ve sandık müşahitlerine kısıtlama getiren düzenleme de yine alt komisyonda tekliften çıkarıldı.

Kurul "tarafsız ve bağımsız" olacak

Teklifin üçüncü maddesindeki "Kurul görevlerini yerine getirirken ve yetkilerini kullanırken bağımsızdır" ifadesine dünkü görüşmelerde HDP Diyarbakır Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Mardin Milletvekili Erol Dora'nın verdiği önerge ile "bağımsızlık" da eklendi. Böylelikle YSK üyeleri görevlerini yerine getirirken ve yetkilerini kullanırken bağımsız ve tarafsız olacak.

YSK'nın karar verme usulünün belirlendiği beşinci maddedeki "Kurul kararları aleyhine başka hiçbir mercie ve kanun yoluna başvurulamaz" ifadesi de dünkü görüşmelerde ele alındı. AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan'ın söz konusu ifadenin "zorlama" olduğunu belirtmesinin ardından dört parti madde hakkında ortak önerge verdi. Önergenin gerekçesinde Anayasa'nın 79. maddesindeki, "Yüksek Seçim Kurulunun kararları aleyhine başka bir mercie başvurulamaz" ibaresinin yeterli olduğu belirtilerek, "Kurul kararları aleyhine başka hiçbir mercie ve kanun yoluna başvurulamaz" ifadesi oybirliğiyle tekliften çıkarıldı.

Teklife göre YSK yedi asıl, dört yedek üyeden oluşacak ve üyelerin görev süresi altı yıl olacak. Üyelerin altısı Yargıtay, beşi Danıştay genel kurullarınca kendi üyeleri arasından gizli oyla ve üye tamsayılarının salt çoğunluğuyla seçilecek. Süresi biten üye yeniden seçilebilecek.

Kanun teklifinde Yüksek Seçim Kurulu'nun görevleri de düzenlenirken, buna göre YSK'nın görevleri seçimlerin yapılmasını ve düzenini sağlamak, TBMM üyelerinin seçim tutanaklarını kabul, seçmen kütüğünün oluşturulması, güncellenmesi, usul ve esaslarını belirlemek, engelli seçmenlerin oy vermesini kolaylaştıracak tedbirleri almak, yurt dışında yaşayan seçmenlerin oy kullanmalarını kolaylaştıracak tedbirleri almak olarak belirlendi.

Teklifin yarın Genel Kurul gündemine gelmesi bekleniyor.




Bu haber 1,207 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,237 µs