En Sıcak Konular

TCMB atlatıldı, gözler ECB'de

7 Mart 2018 15:12 tsi
TCMB atlatıldı, gözler ECB'de Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası TL güçsüz seyrini sürdürüyor. Dolar ve euro gün boyu Türk lirası karşısında yukarı yönlü hareket ederken borsa da geriledi.

TCMB atlatıldı, gözler ECB'de

Dünya 

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası TL güçsüz seyrini sürdürüyor. Dolar ve euro gün boyu Türk lirası karşısında yukarı yönlü hareket ederken borsa da geriledi. Enflasyon ve faizin ardından piyasada gözler yarın ve cuma günü gelecek ECB faiz kararı ve ABD işsizlik rakamlarına çevrildi.

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası yukarı yönlü hareketini sürdürüyor, piyasaların gözü yarın açıklanacak ECB faiz kararı ve cuma günü gelecek ABD işsizlik verilerinde.

TCMB, piyasa beklentilerine paralel olarak faizlerde değişikliğe gitmedi ve ana fonlama aracı olan geç likidite penceresi faizini yüzde 12.75 seviyesinde bıraktı. Karar metninde ise, öncekinden farklı olarak enflasyonun ana eğilimindeki katılığa ve çekirdek enflasyonun yüksek seyrine vurgu yapıldı.

Gün boyu yukarı yön isteğini koruyan kur, saat 15:00'da yüzde 0,30 artışla 3.8050 seviyesinde yer aldı. Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 0,30 yükselişle 4.7195'ten işlem gördü. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yüzde yüzde 0,40 düşüşle 116.260 seviyesinde satıcılı bir seyir izledi.

Dolarda zayıf seyir sürüyor

Hafta başından bu yana 90 seviyesinin altında güçsüz bir seyrin izlendiği dolar endeksi 89,60'ta zayıf bir görünüm çiziyor. Son olarak, çelik ithalatına getirilecek ek gümrük vergilerine karşı çıkmasıyla bilinen ABD Başkanı Donald Trump'ın ekonomi başdanışmanı Gary Cohn'un görevden ayrılması dolar üzerinde baskıya neden oluyor.

Gözler ECB ve ABD'de

Yurt içi piyasalarda pazartesi günü gelen enflasyon verisi ve bugün açıklanan faiz kararlarıyla hareketli günler geride kalırken, yarın ECB faiz kararı izlenecek. Bankanın yüzde 0,00 seviyesindeki faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Cuma günü ise ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri yatırımcının gündeminde olacak.

"Metin, şahin duruşa işaret etmez"

TCMB'nin faiz kararına ilişkin değerlendirmede bulunan QNB Finans Yatırım'dan Burak Kanlı, karar metninin bir öncekine benzer olduğunu dile getirerek, "Metindeki tek fark, TCMB'nin çekirdek enflasyon göstergelerindeki katılığa dair cümle. Banka, bunu daha önce çeşitli zamanlarda paylaşmıştı piyasa ile. Dolayısıyla bu cümleden TCMB’nin daha şahin bir duruşa geçtiği sonucunun çıkarılamayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

"Merkez, kaygılarını daha fazla belirtiyor"

Alternatif Bank'tan Serdar Şenol ise, Merkez Bankası'nın karar metnindeki değişikliğin TL varlıklar üzerinde olumlu etki yaratabileceğini düşündüklerini, ancak yurt dışı risklerin yüksek kalmasının TL'deki iyimserliği sınırlayacağını söyledi. Şenol, bankanın politika metnine, "Ana eğilime ilişkin göstergeler katılık sergilerken çekirdek enflasyonun yüksek seyrettiği gözlenmektedir" ifadesinin eklendiğine işaret ederek, "TCMB enflasyon kaygılarını daha fazla belirtiyor. Bu gelişme TL tarafında daha sıkı bir tavır olarak algılanabilir" diye konuştu.



Bu haber 945 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,923 µs