En Sıcak Konular

Piyasalar Moody's'e aldırmadı

8 Mart 2018 10:43 tsi
Piyasalar Moody's'e aldırmadı Piyasalar, Moody's'in not indirim kararına sınırlı tepki verdi. Dolar/TL yukarı yönlü seyrederken, borsa güne alıcılı başladı.

Piyasalar Moody's'e aldırmadı

Dünya 

Dolar kuru, not indiriminin ardından yukarı yönlü, borsa alıcılı. Piyasaların not kararına sınırlı tepki verdiğini belirten analistler, Moody's notunun hali hazırda yatırım yapılabilir seviyenin altında olması nedeniyle yeni kararın önemli bir etki yapmasını beklemediklerini ifade etti.

Piyasalar, Moody's'in not indirim kararına sınırlı tepki verdi. Dolar/TL yukarı yönlü seyrederken, borsa güne alıcılı başladı.

Dün piyasa beklentisine paralel gelen Merkez Bankası faiz kararı sonrası 3.79-3.80 aralığında hareketin izlendiği kur, bu sabah saat 10:08'de yüzde 0,32 yükselişle 3,8060'da yer aldı. Küresel piyasalarda zayıf bir görünüm çizen dolar, TL'ye destek olurken, Moody's'in not kararı negatif tarafta yer aldı. Buna karşın not indiriminin kur üzerindeki etkisi sınırlı oldu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi ise güne yükselişle başladı. Endeks, aynı dakikalarda yüzde 0,16 primle 117.023 puanda yer aldı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "Ba1"den "Ba2"ye düşürdü, not görünümünü ise "negatif"ten "durağan"a çevirdi. Böylece Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin iki seviye altına düşmüş oldu.

İş Yatırım'dan yapılan açıklamada, "Moody's'in hali hazırdaki notu yatırım yapılabilir seviyenin altında olduğu için son indirimin piyasalarda önemli bir etkisinin olmayacağını düşünüyoruz." denildi.

"Karar şaşırtıcı değil"

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan bültende not kararı şu şekilde değerlendirildi: "Karara gerekçe olarak şirketten yapılan açıklamada iki önemli başlık öne çıktı. Buna göre, kurumların direncindeki süregelen kayıp, dış şok riskindeki yüksek borç ve siyasi risklerin artışı not indiriminde önemli rol üstlendi. Mart 2017’de görünümün negatife çevrildiğini ve kurumların genel yaklaşımlarında 12-18 ay içerisinde negatif görünüme sahip ülke notlarında indirim yapıldığını dikkate alacak olursak, kararın zamanlama olarak sürpriz ancak beklenti olarak şaşırtıcı olmadığını söyleyebiliriz. Fiyatlamalara yönelik muhtemel etkileri ise sınırlı düzeyde negatif olabilir ancak kalıcı bozulma ihtimalini düşük görüyoruz."

Dış şoklara dikkat çekildi

Akbank tarafından hazırlanan bültende ise, "Moody’s kredi notundaki düşüşe gerekçe olarak iki neden sunuyor: İlki para politikasının etkinliğindeki azalma ve yapısal reformlardaki gecikmenin getirdiği kurumsal güç kaybı. İkincisi ise yüksek cari açık ve dış borç ile borç çevirme zorunluluklarının, artan belirsizlik ve yüksek küresel faiz oranları ortamında, bir dış şok riskini artırması. Kurum, Türkiye’nin potansiyel büyüme oranını yüzde 3,5- yüzde 4 seviyesinde, hükümetin yüzde 5 yönündeki tahmininin altında, görüyor. Karar sonrası piyasa tepkisi ise çok sınırlı." ifadelerine yer verildi.

ECB takip edilecek

Piyasalarda bugün ECB faiz kararı izlenecek. Bankanın faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Cuma günü ise ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri yatırımcının gündeminde olacak.



Bu haber 795 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,846 µs