En Sıcak Konular

FT: Türkiye ekonomisinde aşırı ısınma kaygı yaratıyor

21 Mart 2018 16:02 tsi
FT: Türkiye ekonomisinde aşırı ısınma kaygı yaratıyor Financial Times gazetesi, Türkiye'deki hızlı büyümenin aşırı ısınma sinyalleri verdiği uyarıları nedeniyle ekonomistlerin kaygılı olduğunu yazdı.

FT: Türkiye ekonomisinde aşırı ısınma kaygı yaratıyor

Dünya 

Financial Times gazetesi, Türkiye'deki hızlı büyümenin aşırı ısınma sinyalleri verdiği uyarıları nedeniyle ekonomistlerin kaygılı olduğunu yazdı.

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'deki hızlı büyümenin aşırı ısınma sinyalleri verdiği uyarılarının ekonomistler arasında kaygı yarattığını belirtti.

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaklaşan seçimler nedeniyle yavaşlamaya müsamaha göstermediği" kaydedilen yazıda, IMF'nin geçen ay Türkiye ekonomisinin fazla ısındığı ve yüksek enflasyonun devam edeceği yönündeki uyarısı hatırlatıldı.

IMF dış gelişmelere bağlı olarak Türkiye'nin kırılganlığının arttığını söylemiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi başdanışmanı Cemil Ertem ise IMF'yi "başarısız ekonomik teoriler" ortaya atmakla suçlamıştı.

Financial Times , IMF ile Moody's gibi kurumların uyarılarının ekonomistleri endişelendirdiğini belirtti. Türkiye'de cari açığın arttığı ve enflasyonun çift hanede kalabileceği uyarılarının hatırlatıldığı yazıda, şu ifadeler yer aldı:

"Moody's Türkiye'nin siyasi gelişmeler ve dış ticaret finansmanına bağımlılığını gerekçe göstererek Türkiye'nin kredi notunu düşürürken, Goldman Sachs Türkiye'nin aşırı ısınan ekonominin tipik belirtilerini gösterdiğini söyledi.

Erdoğan uzun süredir yüksek enflasyona neden olacağı gerekçesiyle yüksek faiz oranlarına şiddetle karşı. Şimdi ise, asıl endişe büyümenin yarattığı dengesizlikler."

Türkiye ekonomisinin büyüme performansı (TUİK)

"Yüksek enflasyon ve cari açık kaygı yaratır"

FT'ye konuşan GlobalSource Danışmanı Murat Üçer, Ankara'nın tek önceliğinin "geçen yılki vahşi hızda bir büyüme" olduğunu ancak olası kırılganlıkların soru işareti yarattığını söyledi.

Nomura yatırım bankasından analist İnan Demir ise, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) olası faiz artırımının ne olacağı ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) parasal genişleme programını ne zaman sonlanacağı belirsizliklerini korurken, Türkiye gibi bir yükselen piyasa ekonomisi için yüksek enflasyon ve cari açığın kaygı yaratacağını belirtti. İnan Demir, siyasi ve jeopolitik riskler nedeniyle Türkiye'nin dış finansmanı kendine çekmek konusunda sorun yaşayabileceğini de sözlerine ekledi.

Yazıda, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Hatice Karahan'ın şu sözlerine yer verildi:

"En kötü senaryoda bile sermaye akışının kuruyacağını düşünmüyorum. Eğer faiz artırımını gerekli görürlerse, bunu yapacaklardır. Erdoğan'ın faizlerle ilgili güçlü görüşleri olduğu doğru. Ama Merkez Bankası'nın bağımsız olduğuna inancım tam."



Bu haber 818 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,892 µs