En Sıcak Konular

Ekonomi ile ilgili bakanlıklar yeniden yapılandırılacak

26 Mart 2018 17:00 tsi
Ekonomi ile ilgili bakanlıklar yeniden yapılandırılacak Reuters'ın haberine göre, ekonomi ile ilgili bazı bakanlıkların birleştirilmesi ya da başbakanlığa bağlanması gündemde.

Ekonomi ile ilgili bakanlıklar yeniden yapılandırılacak

Dünya 

Reuters'ın haberine göre, ekonomi ile ilgili bazı bakanlıkların birleştirilmesi ya da başbakanlığa bağlanması gündemde. Eğer olumlu karar alınırsa, Hazine'den Sorumlu Başbakan Yardımcılığı, Maliye Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı tek çatı altında toplanacak.

Bakanlıklar arasındaki koordinasyonu güçlendirmeyi ve ekonomi yönetiminde etkinliği artırmayı hedefleyen hükümet, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin ardından yürürlüğe girecek şekilde ekonomi ile ilgili bakanlıkları yeniden yapılandırmayı değerlendiriyor.

Reuters'ın haberine göre, konu hakkında bilgi sahibi üst düzey yetkililer, bu kapsamda yapılan çalışmalarla bazı bakanlıkların birleştirilmesinin yanı sıra bazı bakanlıkların birimlerinin tek bakanlık altında toplanmasının temel yaklaşım olduğunu kaydetti.

Daha etkin ve güçlü bir ekonomi yapılanmasının, kararların alınması ve uygulanması açısından kritik önem taşıdığını kaydeden üst düzey bir yetkili, "Hazineden sorumlu Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı'nın birbiriyle doğrudan ilişkisi olan ve tamamlayıcı rolü bulunan birimlerin tek çatı altında toplanması bu kapsamda ilk adım olabilir" dedi.

"Süreçleri hızlandıracak"

Yetkili, "Birimlerden biri ödemeye onay veriyor, diğeri ödemeyi yapıyor. Bu birimlerin tek bakanlık altında toplanması bile süreçleri hızlandıracaktır" dedi.

Konu hakkında bilgi sahibi bir başka kaynak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı gibi ekonomideki diğer önemli birimlerden bazılarının birleştirilmesi ve bazılarının çeşitli birimlerinin diğer bir bakanlığa kaydırılmasının etkin sonuç verebileceğini kaydetti.

Aynı yetkili, "Bu konuda bazı çalışmalar var ancak detayını konuşmak için çok erken. Belli bir seviyeye getirdikten sonra Cumhurbaşkanı'na sunulacak. Sonuçta nihai kararı o verecek" dedi.

"Çok daha sağlıklı bir yapı kurulacak"

"Ekonomi bakanlıklarının yapısı, dağılımı ve Cumhurbaşkanlığı ile çalışma ihtiyacı zaman zaman karar alınmasında olması gerektiği kadar verimli olunmasına engel oluyor" diyen aynı yetkili, bu tür adımların atılması halinde çok daha sağlıklı bir yapının kurulacağını belirtti.

Seçimlere kadar bu yapının tam olarak nasıl kurulacağına karar verilmesinin ve gerekli mevzuat düzenlemelerinin gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini kaydeden yetkili, "Bu yeni yapının seçimlerden sonra uygulamaya girmesi ve yeni kabinenin buna göre şekillendirilmesi öngörülüyor" dedi.

"Bir ya da iki bakanlık azalabilir"

"Bazı alanlarda koordinasyon geçmişe göre çok daha iyi ancak bu çalışmayla daha iyisi hedefleniyor" diyen üst düzey bir bürokrat, yeni yapı kapsamında bir ya da iki bakanlığın azalmasının gündeme gelebileceğini kaydetti.

Aynı yetkili, anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinden sonra yönetim şeklinde birçok değişikliğin gündeme geleceğini, yeni Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi ile ekonomi ile ilgili bakanlıkların yapılandırılmasının da doğal olduğunu vurguladı.

"Daha iyi koordinasyon için bir adım atılması gerekiyor. Hem bakanlık sayısı fazla hem birbirleriyle ilgili birimler farklı bakanlıklar altında" diyen yetkili, "Bazı ilgili kuruluşlar farklı gerekçelerle Başbakan ya da bakanlıklara bağlanıyor. Bu da karar alma süreçlerini ve zaman zaman belirsizliği artırıyor" diye konuştu.

Geçmiş dönemde Bakanlar Kurulu oluşturulduktan sonra ilgili ve bağlı kuruluşlar ile idareler zaman zaman başbakan yardımcısına, bir bakana ya da Başbakan'a bağlı olabiliyor.



Bu haber 788 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,516 µs