En Sıcak Konular

"TL'de değersizleşme eğilimi var"

27 Mart 2018 11:30 tsi
Türk Lirası, dolar ve euro karşısında aşağı yönlü seyrini sürdürüyor. Dolar/TL 3.97'de yer alırken borsa yüzde 1'e yakın primli.

"TL'de değersizleşme eğilimi var"

Dünya 

Türk Lirası, dolar ve euro karşısında aşağı yönlü seyrini sürdürüyor. Dolar/TL 3.97'de yer alırken borsa yüzde 1'e yakın primli.

ABD ve Çin'in yıkıcı ticaret savaşları yaşanmadan uzlaşabileceği ihtimali piyasalara destek olurken, TL'de aşağı yönlü seyir sürüyor.

Dün 3.9959 ile tarihi zirvesi olan 4.0368'e yaklaşan dolar/TL bugün saat 11:10'da 3.9765'den işlem gördü. Aynı dakikalarda euro/TL 4.9510'da yer aldı.

Küresel pay piyasalarındaki pozitif görünümün etkisiyle Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi ise yüzde 0,92 primle 117.487 punda.

Dolar endeksi 88,70'de zayıf bir seyir izlerken, içeride 10 yıllık tahvil faizi artan risk iştahından destek buldu ve 12,77'ye geriledi.

ABD ve Çin arasındaki perde arkası görüşme haberleri, ticaret savaşı sürtüşmelerinin kontrol dışına çıkabileceğine dair kaygıları azaltırken, işlemciler mevcut ABD önlemlerinin ilk açıklanandan çok daha ılımlı olacağını umuyorlar.

Dolar/TL'de ne bekleniyor?

GCM Menkul Kıymetler'den Enver Erkan, "Ticaret savaşı endişeleri biraz hafifledi, dolayısıyla risk iştahında artış var. Gelişmekte olan ülke piyasalarında bugün daha dengeli bir görünümden bahsedilebilir. Bugün piyasaya yön verecek önemli bir veri yok ancak yarın ABD'de büyüme, perşembe ise Fed'in enflasyon göstergesi çekirdek PCE; içeride ise büyüme var, odak bunlara kayabilir" dedi ve şöyle devam etti:

"Ancak TL'de yine bir değersizleşme eğilimi söz konu. Kur 3.95'i destek yapmış görünüyor, yukarıda ise 3.99-4.00 bandı direnç. TL'deki değer kaybının enflasyonu yukarı yönlü etkileyeceği beklentileri faizlerde yükselişe neden oluyor, bunun da TL'ye baskı yaratması beklenebilir ve negatif ayrışma devam edebilir."

Bankacılar yüksek enflasyon, cari açık, yabancıların pozisyon azaltması, risk algısında görülen artış ve jeopolitik riskler gibi unsurların bir araya gelmesinin yabancı yatırımcının tahvil piyasasından çıkmasına ve faizlerde yükselişe neden olduğunu; yabancı yatırımcıların carry trade pozisyonlarını kapamalarının da TL'de değer kaybı ve negatif ayrışmayı sürdürdüğünü belirtiyor.

Türkiye ekonomisinde geçen yılki aşırı ısınma sonucunda oluşan yüksek enflasyon ve cari açık gibi makro dengesizliklerin fon akışına duyarlı Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olmaya devam edeceğini belirten analistler, bu çerçevede Türkiye'nin en kırılgan EM ekonomileri arasında yer alacağını ve TL'deki değer kaybının süreceğini ifade etti.



Bu haber 805 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,160 µs