En Sıcak Konular

Dünyanın en büyük 5 gıda şirketinden biri olacağız

4 Haziran 2018 08:54 tsi
Dünyanın en büyük 5 gıda şirketinden biri olacağız PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker ile Torku markasına ilişkin hedeflerini anlattı.

Konuk: Dünyanın en büyük 5 gıda şirketinden biri olacağız
DÜNYA
AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker ile Torku markasına ilişkin hedeflerini anlattı. Konuk, “Amacımız dünyanın en büyük 5 gıda şirketinden biri olmak” dedi.
Türk gıda sektörü dünyada adından sıkça söz ettirmeye başladı. Bu markalarında başında ise Torku geliyor. Konya Şeker tarafından kurulan bir marka olan Torku, Türkiye’de kısa sürede kendini sevdiren bir marka haline geldi. PANKOBİRLİK Başkanı Recep Konuk, hem Torku, hem Konya Şeker hem de Türkiye ile ilgili hedeflerini paylaştı. 
Konya Şeker ile önemli işlere imza attınız. Konya Şeker’in hedefi ne? Torku’yu gelecekte nerede göreceğiz?
Konya Şeker’in hedefi dünyanın en büyük 5 gıda şirketinden biri olmak. Torku’yu da bu hedef çerçevesinde dünyanın dört bir tarafındaki pazarlarla buluşturmayı hedefliyoruz. Ancak biz bir hayal kurmuyoruz, kökümüzün beslendiği coğrafyanın potansiyelini ve neleri başarabileceğini biliyoruz. Bizi herkesten ayıran bir özelliğimiz var. Doğru ve iyi söylemek yetmez doğru ve iyi işler yapmak gerekir diyen hatta söylemek yerine yapmayı tercih eden bir kurumuz. Bir de sahip olduğumuz imkân ve kabiliyetler ile bu kabiliyetleri geliştirmek için yaptığımız önemli yatırımlar var. Mesela Konya Şeker’in kökleri dünyanın en önemli 10 tarım havzasından biri kabul edilen Konya Ovası’ndan besleniyor. Biz bu ovadan dünyanın en önemli gıda şirketlerinden birini çıkaramazsak bu Ova’nın değil bizim eksikliğimizdir. Konya Şeker dünyanın en önemli tarım havzalarından birinde dünyanın en girişimci ve en nitelikli 56 bin üretici ortağı ile 250 bin hektarlık bir alanda sözleşmeli ve planlı üretim yapma imkânına sahip. Bu imkân dünyanın birçok ülkesinin, tırnak içinde söylüyorum ulaştıkları gelir seviyesine ulaşmayı arzu ettiğimiz bazı ülkelerin sahip olamadığı bir imkândır. 
Ortaklık yaptığınız üreticilerle işbirliğini ne kadar ilerlettiniz? 
Konya Şeker’in bundan 15 sene önce üretici ortakları ile tek alışverişi şeker pancarından ibaretti ve yılda toplamda üretici ortaklarına ödediği tarımsal ürün bedeli sadece 72.6 milyon dolardı. Sadece işletme verimliliğini arttıran yatırımlar ve katma değerli ürünler üretmemizi sağlayan yatırımlarla finanse ederek inşa ettiğimiz tesislerle bugün yani sadece 15 yıllık zaman diliminde üretici ortaklarımıza şeker pancarı, ayçiçeği, patates, mısır, arpa, buğday, süt ve besi bedeli olarak ödediğimiz rakam 450 milyon dolara ulaştı. 15 yıl önce 1.187kişiye istihdam edebilirken bugün yaklaşık 10 bin kardeşimizin elinin ekmek tutmasını sağlıyoruz. Kaldı ki, hızımıza hız katmak, yaptığımız işin bilgisini ve teknolojisini üretmek için önemli bir adım da atarak ülkemizin gıda ve tarım alanındaki ilk ihtisas üniversitesi olan Konya Tarım ve Gıda Üniversitesini de kurduk. Üniversitemizden de katkı almaya başladığımızda Konya Şeker olarak önümüze koyduğumuz hedefe daha hızlı ilerleyeceğiz.En büyük beş gıda markasından biri olma hedefini koymuş bir şirket için dünyada büyümek öncelikli hedefimiz. 
Torku’nun sektördeki hedefleri neler? 
Biz Torku’nun pazardaki konumunu en tepede ve mutlaka sektör liderleri, pazarın büyük oyuncuları arasında görüyoruz. Bu bir iddiadır ve bu iddianın bizim açımızdan sağlam dayanakları mevcuttur. Birincisi üretim altyapısına yaptığımız yatırım, ikicisi kaliteli ve sağlıklı üretim konusundaki tecrübe ve ısrarımız, üçüncüsü sektöre yeni girmemize rağmen tüketicinin Konya Şeker güvencesi ile üretilen ürünlere gösterdiği ilgi. Hem çikolata, şekerleme, şekerli mamuller, bisküvi, kek, gofret hem de et ve et mamulleri ile süt ve süt mamullerinin yanı sıra tüketiciye ve pazarlara sunduğumuz Konya Şeker güvenceli diğer ürünlerimiz için şunu özellikle vurgulamak istiyorum; Bizim asla taviz vermediğimiz husus doğallık, hijyen ve kalitedir. Gıda sektöründe bizim iddiamızı güçlendiren, iddialı konuşmamızı sağlayan asıl dayanağımız budur. Bizim ürünlerimiz birinci sınıf ürünlerdir. Biz Konya Şeker’in ürettiği her ürünü üst segment ürünlere konumlandırıyoruz. 
Tesislerin üretim kalitesi hakkında ne söylersiniz?  
Mesela kurduğumuz her tesiste modern ve en yeni teknolojileri tercih ettik. Bunları da nitelikli ve eğitimli personele emanet ettik. Bu konuda iddialıyız. Üretim teknolojisi ve üretim tesisi güvenilirliği açısından da personel kalitesi açısından da Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden biriyiz. Yani Ferrari’yi alıp da ehliyetsiz birine hadi yarış demedik ya da kağnıyı önüne koyup da F1 pilotuna hadi birinci ol demiyoruz. Ferrari’yi alıp direksiyona da F1 pilotunu oturtuyoruz. Peki, bu kadar yatırımı Konya Şeker niye yapıyor? Kalite anlayışından ve tüketiciye saygısından. O ürün bizim itibarımızdır. O nedenle de ürünlerimizin en önemli farkı şudur, her şey birinci sınıftır ve maliyet düşünülerek malzemeden tasarruf anlayışıyla üretilmemiştir. 
Hem iç pazarda, hem dış pazarda eş zamanlı büyümeyi hedefliyoruz. Bu bizim hedefimiz. Bizim hedefimizden daha büyük bir hedef var ki o da ülkemizin hedefleri. Türkiye Dünya’nın kudretli ve güçlü ülkelerinden olmak istiyor. Refah seviyesini yükseltmek istiyor. Bu hedefler milletimizin köklü tarihine ve tarihi iddialarına yakışan hedeflerdir. Gerçekleştirilebilir hedeflerdir. 
Üretimde dikkat ettiğiniz noktalar neler?
HER ürünümüzün arkasındayız. Biz şunu biliyoruz, bizim ürettiğimiz ürünü hem bizim ülkemizin evlatları hem de dünyadaki başka ülkelerdeki çocuklar ve onların aileleri tüketiyor. Biz tüketmediğimiz bir ürünü üretmiyoruz. Biz insanlara müşteri değil önce insan olarak değer veren, paraları olduğu için değil insan oldukları için saygı gösteren bir grubuz. Biz şunu da biliyoruz ürettiğimiz ürünler dış pazarlarda ülkemizin itibarını temsil ediyor. Ülkemizin ticari itibarı ürünlerimiz üzerinden puanlanıyor. O nedenle hem dış pazarlara gönderdiğimiz hem ülke içine arz ettiğimiz ürünlerde aynı özen ve dikkati gösteriyor, kalite yaklaşımımızdan taviz vermiyoruz. 


Bu haber 964 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,382 µs