En Sıcak Konular

İşte seçim sonrası piyasalar

25 Haziran 2018 08:36 tsi
İşte seçim sonrası piyasalar Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasının ardından Türk Lirası varlıklar yeni haftaya değerlenerek başladı.

İşte seçim sonrası piyasalar

DÜNYA 

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri ardından dolar/TL gece ilk tepki olarak yüzde 2'ye yakın düşüşle 4.59'un altını test etti. Kur bu sabah ilk işlemlerde ise 4.60 lira seviyelerinde. Borsanın güne alımlarla başlaması bekleniyor...
Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasının ardından Türk Lirası varlıklar yeni haftaya değerlenerek başladı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'nin, Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde birinci çıkmasının ardından Asya piyasalarında TL varlıklara ilgi arttı. Geçen haftayı 4,66 seviyesinde tamamlayan dolar/TL, yüzde 2'ye yakın oranda düşüş gösterdi ve 4.59'ın altını gördü.

Uluslararası işlemlerde 4.5868'e kadar inen kur, bu sabah 4.60'ın üzerinde. Kur, saat 08:40 itibariyle 4.6035 seviyesinde yer aldı. 

5.34 seviyelerine inen euro/TL, şu dakikalarda 5.36 seviyelerinde.

Borsa İstanbul'un da benzer oranda bir değerlenme ile güne başlaması bekleniyor.  BIST-100 endeksi 17 Nisan'dan 22 Haziran'a kadar geçen yaklaşık iki ayda yüzde 13.4 düştü ve cuma günü 95,852 puandan kapandı.

Uzmanlar nasıl yorumluyor?
TL varlıklar üzerine beklentilerin şekillenmesi noktasında seçim sonrası açıklamalar önemli olacak.

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, DÜNYA'ya yaptığı değerlendirmede, "Piyasa belirsizliği sevmez, seçimin ilk turda neticelenmesi de piyasanın önündeki bir belirsizliği kaldırdığı için ilk tepkiler olumlu görünüyor. Asya seansında girilen ilk kotasyonlar dolar/TL kurunda gerilemeye işaret ediyor 4.60’ın altı fiyatlamalar görüyoruz. Tabii Türkiye’de bankalararası işlemlerin başlaması ve Londra işlemlerinin başlaması ile beraber daha net bir resim ortaya çıkacaktır. Piyasa seçim sonrasında, seçim öncesindeki belirsizliğin ortadan kalkıp kalkmadığına bakar, bu bakımdan kısa vadeli fiyatlamaların TL varlıkları açısından olumlu olması beklenir."

"Piyasa, ekonomi söylemlerini bekleyecek"
İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu ise şunları söyledi;
"Öncelikle seçimlerin sona ermesi ile birlikte piyasalar üzerindeki seçim belirsizliğinin ortadan kalkmış olması olumlu. Son bir haftadır seçim belirsizliğinin yarattığı baskıyı fiyatlamalar üzerinde hissediyorduk. Özellikle Meclis aritmetiği ile başkan arasında zıt bir oluşum olabileceğine yönelik belirsizliklerin borsada fiyatlandığını düşünüyorum. Belirsizliğin sona ermiş olması ile piyasaların ilk tepkisinin pozitif olabileceğini söylemek mümkün. Borsada yükseliş ve dolar kurunda düşüş görebiliriz. Ancak bunun ne derece şiddetli ve sürekli olacağını göreceğiz. Piyasaların bu olumlu tepkinin ardından özellikle ekonomi konusunda yapılacak söylemleri bekleyeceğini ve izleyeceğini düşünüyorum. Para politikası ve faizler konusunda verilecek mesajlar özellikle yakından takip edilecek. Diğer yandan ekonomi yönetiminde yer alacak kadro ve isimler piyasaların bekle gör sürecinde izlenecektir diye düşünüyorum. Orta vadede ise atılacak adımlar ve piyasalara verilecek güven önemli olacak. Buna ek olarak Mecliste yasama konusunda AK Parti'nin bir ittifaka gitme zorunluluğu doğmuş görünüyor. Bu durum piyasalarda olumlu fiyatlamayı engellemez ancak sınırlandırabilir. Orta vadede yasama konusunda nasıl bir uyum oluşacağı önemli olacak görünüyor. Bunun ötesinde kısa vadede daha öncelikle ekonomi ve para politikasındaki söylemler önemli olacaktır.

Endekste 98300 seviyesindeki 22 günlük ortalama ilk tepki yükselişinde test edilebilir. BIST100 endeksinin ilerleyen günlerde 98300 seviyesi üzerine yerleşmesi durumunda ise gelecek haftalarda 102000 bölgesindeki 50-günlük ortalama direnci yeni bir hedef olabilir. Buna karşın endeksin 98300 seviyesini geçmekte başarısız kalması durumunda ise kar satışları etkili olabilir. Dolar kurunda ise 4.62 seviyesindeki ortalama desteğinin altında seyirler oluşması durumunda ilerleyen süreçte 4.45 seviyesindeki destek noktasına doğru gerileme devam edebilir. Buna karşın USDTRY'nin 4.62 desteğinin altına gerilemede başarısız kalması durumunda ise yeniden yukarı tepki yükselişleri görebiliriz. Tabii global piyasalardaki seyirlerin ve atmosferin hangi yönde etkili olacağı önemli olacak."


Bu haber 885 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,376 µs