En Sıcak Konular

Tedarikçi yerli ürüne döndü

29 Ocak 2019 08:44 tsi
Tedarikçi yerli ürüne döndü Son dönemde artan yoğun ilgi Türk restoran zincirlerinin yurt dışı yatırımlarını katladı.

Tedarikçi yerli ürüne döndü

YENİŞAFAK 

Son dönemde artan yoğun ilgi Türk restoran zincirlerinin yurt dışı yatırımlarını katladı. Özellikle Orta Doğu ülkelerinin Türk lezzetlerinin önemini anladığına işaret eden TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, 50 milyar dolarlık gastronomi pazarından daha fazla pay almayı istediklerini söyledi.

Dünyanın en zengin mutfağına sahip Türkiye’ye ilgi her geçen gün artıyor. Tanıtım çalışmalarının hızlandığı alanda son yıllarda yurt dışına açılan Türk yatırımcı sayısı da katlandı. Özellikle Orta Doğu ülkelerinde, Türk mutfağının öneminin anlaşıldığına dikkat çeken Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, üzerinde çalıştıkları projeleri anlatarak; yeni döneme ilişkin hedef ve beklentilerini sıraladı.

 

 



ORTA DOĞU ÜLKELERİ ÖNEMİMİZİ ANLADI

Türk restoranlarının büyük bir bölümünün şu sıralar yoğun olarak yurt dışına açıldığını ifade eden Bingöl, “Bu çok doğru bir adım. Özellikle Orta Doğu ülkeleri, Türk mutfağının önemini anladı. Firmalarımız orada çok büyük ilgi ve alaka görüyor. 10 şube, 10 bine yakın üyemiz var. Şirketlerimize yurt dışına açılma noktasında ön ayak oluyor, gerekli tüm destekleri sağlıyoruz” dedi. 

ÖNCE EĞİTİM SONRA İSTİHDAM 

İSMEK ile ortaklaşa ‘Kariyer Günleri’ adı altında bir proje yürüttüklerini aktaran TÜRES Başkanı Bingöl, “Orada öğrenci yetiştiriyor ve onları üyelerimizle buluşturarak istihdam edilmesini sağlıyoruz. Bu proje kapsamında 2,5 yılda bin öğrenci yetiştirdik. Onun dışında bir özel üniversite de mutfak sanatları adı altında bir bölümümüz var. Orada ise 120 öğrenciye eğitim veriyoruz” diye konuştu.

TİKA İLE TÜRK MUTFAĞINI YURT DIŞINA TAŞIDI

Geçen yıl Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile bir işbirliği yaptıklarını dile getiren Bingöl, şunları söyledi: “Moritanya’dan 500 öğrencinin bir kısmını buraya getirdik. Onlara burada Türk mutfağını öğrettik. Bizim şef ve danışmanlarımız da oraya giderek, orada onlara Türk mutfağını öğretti.” 

YAPILAN İHRACATIN %60’I İTHAL EDİLİYOR 

Şuanda Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile beraber yerli ve milli üretimin desteklenmesiyle ilgili bir çalışma yürüttüklerini anlatan Bingöl, şunları kaydetti: “İhracatımızı arttırırken aynı zamanda ithalatımızı da arttırıyoruz. Buradaki en önemli nokta ihracatımızın yüzde 60’nı ithal ederek ihracat yapmamız. Öncelikli olarak bu sorunun çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

YABANCI ÜRÜN YERİNE YERLİ ALIN TAVSİYESİ 

TÜRES üyelerinin milyar dolarlara yakın bir ithalat gerçekleştirdiğine işaret eden Bingöl, “Bu anlamda bizim yönlendirmemizle birlikte üyelerimizde yerli ürüne ciddi bir geri dönüş oldu. Kendi şirketlerimize diyoruz ki; Anamur muzu kullanın, yabancı peynirleri değil de Kars gravyeri tercih edin. Bu anlamda ciddi bir gelişme var” bilgisini paylaştı.

HEDEF 2019’DA %50 BÜYÜMEK

Hedeflerinin sektör olarak bu yıl sonu için %50 büyümek olduğunu vurgulayan Bingöl, “Böyle bir potansiyel var. Ama maliyetlerin düşmesi, kalifiyeli eleman sıkıntısının bitmesi gerekiyor. Devletin bu anlamda bir saha çalışması yapması şart” dedi. Sektöre ilginin son yıllarda çok arttığını ifade eden Bingöl, “Artık insanlar misafirlerini dışarıda ağırlıyor, özel günlerini dışarıda kutluyorlar” şeklinde konuştu. 

50 MİLYAR $’LIK PAZARA SAHİP 

Türkiye’nin 2018 yıl sonu ev dışı tüketim oranının 18 milyar dolar civarında olduğu bilgisini paylaşan Bingöl, “Bu rakamın bu yıl 25 milyar dolara gelmesi bekleniyor. Sektör geçen yıl yüzde 30 oranında büyüdü. Çünkü dışarıda tüketim her gün artıyor. Gastronomi turizminin 50 milyar dolarlık pazarı var. Biz bunun çok az bir kısmından pay alıyoruz” ifadesini kullandı. 

ARAP TURİSTİN KATKISI BÜYÜK 

Turizm sektörünü değerlendiren Bingöl, şu ifadelere yer verdi: “Eğer bugün Arap turist gelmezse inanın perakende sektörü ciddi sıkıntıya girer. Arap turiste çok önem vermemiz gerekiyor.” Avrupa ve ABD’li turistin çok az miktarda harcama yaptığına dikkati çeken Bingöl, “Bir Avrupalı turist ortalama 300 dolar harcıyorsa, bir Arap Turist 2-3 bin dolar harcıyor. Bir Arap turist 10 tane Avrupa ve ABD’li turiste bedel. Onların ülkemizde gayrimenkul edinmesini destekliyoruz” diye konuştu. 

KENDİ İŞİNİN PATRONU OLACAKLAR 

Türkiye nüfusunun yüzde 12,5’ni engelli vatandaşların oluşturduğuna dikkati çeken Bingöl, çalışanların çoğunluğunun işletmelerin engelli personel çalışma zorunluğu nedeni ile çalışıyor göründüğünü fakat işe gidemediğini ifade etti. Engelli istihdamı üzerine bir projeleri olduğu bilgisini paylaşan Bingöl, engelli insanların istihdam edileceği elektrikli mobil araçlar üzerinde çalıştıkları bilgisini paylaştı. Bingöl, ‘Bucket Büfe Projesi’ ile engellilerin istihdam edilerek; atıl durumdaki engelli iş gücünü ekonomiye kazandırmak istediklerini söyledi. Bu projeyi yerel seçimler sonrası tüm belediyelere sunacaklarını ifade eden Bingöl, ayrıca Yeşilay’la beraber bağımlılara aşçılık öğrettiklerini belirtti.


Bu haber 1,747 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,481 µs