En Sıcak Konular

Nakliyeciler engelleri blockchain ile aşacak

14 Şubat 2019 08:17 tsi
Nakliyeciler engelleri blockchain ile aşacak Blockchain Türkiye Platformu'nun Platin üyesi olan UND, buradaki çalışmalarıyla nakliyecinin maliyetini düşürmeyi, verimliliğini artırmayı ve sınır geçiş süreçlerini hızlandırmayı hedefliyor.

Nakliyeciler engelleri blockchain ile aşacak

DÜNYA 

Blockchain Türkiye Platformu'nun Platin üyesi olan UND, buradaki çalışmalarıyla nakliyecinin maliyetini düşürmeyi, verimliliğini artırmayı ve sınır geçiş süreçlerini hızlandırmayı hedefliyor. 

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), dijital değişim ve dönüşüm süreci kapsamında, Türkiye'de sürdürülebilir Blockchain ekosistemi oluşturulması ve yeni dönem iş yapış biçimlerinin önündeki zorlukların giderilmesi amacıyla oluşturulan, Ticaret Bakanlığı'nın desteklediği Blockchain Türkiye Platformu'nun (BCTR) Platin üyesi oldu.

UND, BCTR bünyesinde yürüteceği faaliyetlerle üyelerinin maliyetlerini düşürmeyi, dış ticaret işlemlerinin blockchain tabanlı platformlar üzerinden ve ilgili tüm kurumları kapsayacak şekilde yürütülmesini sağlamayı, sınır geçiş süreçlerinin "akıllı sınırlar" konseptinde yeniden düzenlenmesini, zaman kayıplarının ortadan kaldırılmasını ve bu yolla verimliliğin artırılmasını hedefliyor.

UND İcra Kurulu Başkan Vekili Erman Ereke, "Taşımacılık sektöründeki şirketler, tüketici gereksinimlerine adapte olma yeteneklerine göre şekilleniyor ve verimliliklerini artırmaya, nakliye maliyetlerini düşürmeye yardımcı olan yeni teknolojileri uyguluyor. Lojistik dünyasında Blockchain (blok zincir teknolojisi) sektörde önemli kayıplara neden olan bir takım verimsizliklere çözüm olarak ortaya çıktı. Blockchain teknolojisinin mutlak bir oyun değiştirici olduğuna inanan UND, hem işletme sahiplerine hem de tüketicilere fayda sağlayacak iyileştirme ve uygulanabilirlik olanakları üzerine çalışmalar yürütüyor. Bunun önemli bir adımı olarak Blockchain Türkiye Platformu'na Platin üye olduk" diye konuştu. Ereke ayrıca, Blockchain teknolojisini kullanarak uluslararası karayolu eşya taşımacılığı sektöründeki Türk TIR'larının yıllık 1 milyona ulaşan boş sefer sayılarının da verimli analizlerle kontrol edilebileceğine dikkat çekti. Bilindiği gibi ihracattaki artışa karşın ithalattaki sert düşüş nedeniyle nakliyeci, özellikle Avrupa'dan dönüşte taşıyacak yük bulmakta zorlanıyor.

Blockchain Türkiye Platformunda UND'nin yanı sıra, Türk Hava Yolları, Pegasus, Eczacıbaşı, Turkcell, Koç Sistem, Deloitte, Microsoft, IBM, Garanti, Vakıfbank, Türkiye İş Bankası, Ford Otosan, EnerjiSa gibi çeşitli sektörden 50'ye yakın öncü firma bulunuyor. Blockchain Türkiye Platformu'nun danışma kurulunda ise dünya çapında ünlü Türk akademisyenler ve konusunda uzman kişiler yer alıyor.

Blockchain'in lojistik sektörüne sunduğu faydalar

• Global çapta ödemelerdeki günlük 140 milyar dolarlık maliyeti ve ortalama 42 gün olan bekleme süresini azaltabilir. 

• Hassas gönderilerin ortalama yüzde 8,5'inde meydana gelen sıcaklık sapmaları anlık analizler ile kontrol edilebilir. 

• Güvenli verilerle yanlış yorumlama ve manipülasyon engellenerek olası sorunlar sıfırlanabilir. 

• Nesnelerin İnterneti (IoT) sensörleri sayesinde araçlardaki gönderilerin alan miktarı tespit edilerek güvenli belgelendirilme ile verimlilik artışı sağlanabilir. 

• İkinci el araç satın almak istendiğinde, aracın geçmiş performansı ve bakım geçmişi hakkındaki bilgi doğrulanabilir.

• Araçlardaki yakıt verimliliği ve güvenlik, araçtan araca (V2V) iletişimi artıran uygulamalar saklanıp doğrulanarak operasyonlar kolaylaştırılabilir.

• Akıllı sözleşmelerle idari adım ve onaylar ortadan kaldırılarak, maliyetler azaltılabilir. (İdari maliyet genel ulaşım maliyetinin yüzde 20'sine denk geliyor)

500 milyar dolarlık gelir fırsatı
ABD'nin ünlü finans kuruluşu Morgan Stanley, global lojistik sektöründe Blockchain'in sunacağı gelir fırsatının 500 milyar dolara kadar çıkabileceğini öngörüyor. UND, konsorsiyumlar kurarak, Blockchain teknolojisinin sektördeki uygulayıcısı ve ekosistemin önemli oyuncusu olmayı amaçlarken, bu konuda evrensel standartların oluşturulması yolunda da çalışmalar yürütüyor.


Bu haber 978 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,079 µs