En Sıcak Konular

İş çevreleri milliyetçiliğe karşı!

5 Mart 2019 08:18 tsi
İş çevreleri milliyetçiliğe karşı! Eurochambres Başkanı Christoph Leitl, Avrupa ve Türk iş çevrelerinin karşılıklı ticaret için hükümetlerden neler talep ettiklerini DÜNYA'ya anlattı.

İş çevreleri milliyetçiliğe karşı!

DÜNYA 

Eurochambres Başkanı Christoph Leitl, Avrupa ve Türk iş çevrelerinin karşılıklı ticaret için hükümetlerden neler talep ettiklerini DÜNYA'ya anlattı.

Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantısı için İstanbul'da bir araya gelen Türk ve Avrupa iş dünyası temsilcileri, politikacılardan "Hukukun üstünlüğünün korunması ve istikrarlı bir siyasi ortamda güven yaratılması"nı istedi. Görüşmelerin atmosferini DÜNYA'ya anlatan Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (Eurochambres) Başkanı Christoph Leitl, "Ekonomi her zaman politikanın önünde gidiyor. Ekonominin büyüdüğü, projelerin gerçekleştirildiği ve diyaloğun sürdüğü bir ortamda umuyoruz ki bir gün politik yankıların üstesinden de daha kolay gelinecektir" dedi. AB ve Türkiye'deki hükümetlere "İnsanlara refah ve iyi bir yaşam sağlamak için iktidarda olduklarını hatırlatmak gerektiğini" vurgulayan Leitl "Biz şirketler olarak iş, eğitim, vergi ve sosyal güvenlik konularını finanse ediyoruz. Dolayısıyla her hükümet şirketlerin ilerlemesi ve başarılı olmasına yardım etmeli" şeklinde konuştu. İş çevreleri olarak milliyetçiliğe karşı olduklarını kaydeden Leitl, tarihin milliyetçiliğin kötü sonuçlarıyla dolu olduğunu savundu.

Leitl'in "Oldukça cesaret verici" olarak tanımladığı 28 Şubat'taki toplantıdan bir gün önce ayrıca bir araya gelen Türk ve Avrupalı iş örgütleri deneyimleri ve sahada yaşanan zorlukları paylaşarak yetkililere iletilecek talepler üzerinde anlaştı. Bu talepler ertesi günkü ilk bölümde toplantıya başkanlık eden Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Berat Albayrak ve Avrupa Komisyonu'nun İstihdam, Büyüme, Yatırım ve Rekabetten Sorumlu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen ile paylaşıldı. Güncel ekonomik durum, yapısal reformlar, ticaret ve yatırım ilişkileri ve Gümrük Birliği gibi konularsa Hükümetler Arası Diyalog bölümünde masaya yatırıldı.

İhracat ve ithalatta 80'er milyar dolar hacim ve 15 milyar dolarlık hizmet ticaretiyle ekonomideki Türkiye-AB ilişkilerinin dengeli olduğuna dikkat çeken Leitl, "Bu, ekonomik ilişkinin büyüklüğüne işaret ediyor ancak bu konuda hale gelişmeye açık alan var. Bugün doğrudan bir araya geldiğim Avrupa Komisyonu temsilcilerinden Gümrük Birliği'nin modernizasyonu üzerine müzakerelerin derhal başlatılmasını istedim. Gümrük Birliği, ticaret hacmini üçe katlayarak 1995'ten bu yana çok başarılı oldu. Prosedürün modernleştirilmesi ve hizmetler ve kamu alımları gibi diğer alanlara genişletilmesi, ikili ekonomik ilişkilerde ek bir itici güç olacaktır" şeklinde konuştu.

'Ya birlikte yüzeriz ya da yalnız batarız'

Avrupa Birliği'nin 2019 gündemine de değinen Leitl, birliğin bu yıl görüşülecek olan 2021-2027 Çok Yıllı Mali Çerçeve'de uygun bir çözüme ulaşacağını umuyor. Leitl'a göre Brexit ve Avrupa Komisyonu ve İsviçre hükümeti ile ele alınan kurumsal çerçeve anlaşması çok daha önemli olacak. Tehdit yaratan diğer konular olarak ABD'nin tavrında açıkça görülen korumacılık ve milliyetçilik eğilimleriyle Çin'in yükselen gücünü belirten Leitl, "Bununla başa çıkmalı ve Afrika gibi diğer pazarlara bakmalıyız. Bu yüzden Avrupa olarak yalnızca siyasi fikir birliği değil aynı zamanda ekonomik iş birliği anlamına gelen bir güce ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum" dedi. "İş çevreleri olarak milliyetçiliğe karşıyız" diyen Leitl her birimizin tarihinin milletçiliğin kötü sonuçlarıyla dolu olduğunu hatırlattarak şöyle devam etti: "Birlikte hareket etmek önemlidir. Ya birlikte yüzeriz ya da yalnız batarız."

Ekonominin politikanın önünde gittiğini vurgulayan Leitl, "Türk ve Avrupalı iş çevrelerinin politikacılardan iki talebi var: Hukukun üstünlüğünü korumak ve istikrarlı bir siyasi ortamda güven ortamı yaratmak" şeklinde konuştu.

İş dünyası takip edecek, vaatler 'sözde' kalmayacak

Türk ve Avrupa iş dünyası vergi muafiyeti, karşılıklı yatırımların teşviki, siyasi ve ticari ilişkiler, gümrük birliğinin güncellenmesi ve ekonomik reformların masaya yatırıldığı Türkiye-Avrupa Birliği Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantısının "sözde" kalmaması için yıl içine yayılmış bir çalışma yürütecek. Eurochambres, TOBB, TÜSİAD gibi iş çevrelerinden oluşturulacak bir grup uzman bu konudaki beyanları takip edecek, sorunları devamlı olarak masaya yatırarak yetkililer üzerinde olumlu anlamda bir baskı yaratacak. Gelişmeler bir yıl sonra Brüksel'de yapılacak ekonomik diyalog toplantısında gündeme getirilecek.

Şikayet etmek yerine adım atıyoruz

Geçtiğimiz hafta duyurusu yapılan 81 ildeki 81 meslek lisesinin TOBB'a devredilmesiyle ilgili görüşlerini de paylaşan Eurochambres Başkanı "Biz özel sektör olarak beceri eksikliğinden ve deneyimli işgücünden şikayet etmek yerine üzerimize düşeni yapıyoruz. Eğitim bizim işimiz değil ama katkımızdır, bu yüzden de devletten talep etme meşruiyetimiz var. Yetkililerden bu konuda yardım talep ediyoruz ki biz de iş, vergi ve sosyal güvenlik sağlayarak devletin eğitim alanındaki maliyetlerini karşılamalarına yardımcı olalım" şeklinde konuştu.

Hibe alacak 20 yerel oda Nisan'da belli oluyor!

2.5 milyon Euro toplam bütçeyle başlatılan ve Türkiye'deki yürütücülüğünü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin sürdürdüğü AB-İş Dünyası Diyaloğu projesi kapsamında Eurochambres üyesi Avrupalı yerel bir odayla TOBB üyesi bir üyenin eşleşmesiyle kurulacak 20 takım Nisan başında açıklanacak. İkili ticaret ilişkileri geliştirmek üzere bir yıl birlikte çalışacak olan odalara 50 ila 150 bin Euro arası hibe sağlanacak.

'Hükümetlere neden iktidarda olduklarını hatırlatmalıyız'

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye tarafından ortak olarak finanse edilen bu yapılanmada Business Europe ve TÜSİAD gibi ortaklarla iş birliği halinde olduklarını belirten Leitl, "Aynı yolu izlemeli ve AB ve Türkiye'deki hükümetlere neden iktidarda olduklarını hatırlatmalıyız: İnsanlara refah ve iyi bir yaşam sağlamak. Şirketler olarak iş, eğitim, vergi ve sosyal güvenlik konularını finanse ediyoruz. Dolayısıyla her hükümet şirketlerin ilerlemesi ve başarılı olmasına yardım etmeli," şeklinde konuştu. Leitl, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun sadece Türkiye'de değil dünyada da önemli bir iş dünyası temsilcisi olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu'nun Eurochambres'teki başkan yardımcılarından biri olduğunu hatırlatan Leitl, "Bu, Türkiye'nin halihazırda Avrupa ailesinin bir parçası olduğu anlamına geliyor" ifadesinde bulundu.


Bu haber 1,039 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,583 µs