En Sıcak Konular

2018, THY için rekorlar yılı oldu

6 Mart 2019 08:34 tsi
2018, THY için rekorlar yılı oldu THY Yönetim Kurulu Başkanı Aycı, 2018 yılının rekorlar yılı olduğunu söyledi.

2018, THY için rekorlar yılı oldu

DÜNYA 

THY Yönetim Kurulu Başkanı Aycı, 2018 yılının rekorlar yılı olduğunu söyledi. 

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, 2018 yılının rekorlar yılı olduğunu belirterek çift haneli büyüme rakamlarına ulaşıldığını kaydetti. “Bu coğrafya bize şampiyon olmayı emrediyor” diyen Aycı, kendileri için en büyük ‘challenge’ın İstanbul Havalimanı’nda, kuruldukları günden bu yana evleri olan Atatürk Havalimanı’ndaki gibi tam hizmet vermek olduğunu söyledi. Aycı, yeni havalimanında 1.100 kişinin sadece yolculara yardımcı olmak için alınacağını vurgulayarak, “Hedefimiz bilet satmak değil yolcularımızın mutlu olması. Yolcuların uçağı kaçırmasına yol açacak aksaklıkları gidereceğiz. İlk 3 ayımız zor olacak. Normale dönmemiz 6 ayı bulur ama bir yaz, bir kış geçirmek şart” diye konuştu.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı, dün şirketin 2018 yılı mali performansını düzenlenen bir basın toplantısıyla anlattı. Aycı şirketin mali performansını şu sözlerle anlattı.

• Artan talep ve birim gelirler ile birlikte, 2018 yılında hızla artan petrol fiyatlarına rağmen THY 2018 yılında 1 milyar 191 milyon dolar seviyesinde esas faaliyet kârı gerçekleştirdi. Bu rakam 4 yıl önce 600 milyon dolar düzeyindeydi. Hem yolcu hem de kargo gelirlerini önemli ölçüde arttırmayı başaran THY, 2018 yılının 4. çeyreğinde yaklaşık 3 milyar dolar gelir elde etti. Yıllık satış geliri de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artarak 12.9 milyar dolara ulaştı. Bu sene hedefimiz 14 milyar dolarlık gelir seviyesine ulaşmak.

• 2018 yılında net karımızı 2.5 kat arttırarak, yılı 753 milyon dolar net kar ile tamamladık. Ortaklığın nakit yaratma potansiyeline işaret eden FAVKÖK (Faiz, vergi, amortisman ve kira öncesi kar – EBITDAR) 2018 yılında bir önceki yılın aynı dönemine göre %11 artarak 3.3 milyar dolar seviyesinde, FAVKÖK marjı ise yüzde 26 seviyesinde gerçekleşti. Bu sonuçlar THY’yi 2018’in en karlı havayolu şirketlerinden biri yapar.

Bu yıl hedef 80 milyon yolcu

• Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği (IATA) tarafından yayınlanan istatistiklere göre 2018 yılında global havacılık sektöründe kapasite yüzde 6, talep ise yüzde 6.5 oranında arttı. Bu dönemde 75 milyon yolcu taşıyan Türk Hava Yolları’nın yolcu sayısı yüzde 10, kapasitesi (arz edilen koltuk kilometre) yüzde 5, talep ise (ücretli yolcu kilometre) yüzde 9 arttı. 2018 yılında toplam yolcu doluluk oranı 2.8 puanlık artış ile yüzde 81.9’a ulaştı. Bu yıl 80 milyon yolcu taşımayı hedefl iyoruz.

• Hava kargoda 1.5 milyon ton bandına geldik. Turkish Cargo, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artışla 1,4 milyon tonun üzerinde kargo taşımış olup, kargo gelirleri de taşınan kargoya benzer şekilde yüzde 25’lik artış ile 1.6 milyar dolara ulaşmıştır. Turkish Cargo, dünyanın en büyük hava kargo taşıyıcılarından biri olma hedefi ile çalışmalarını sürdürmektedir. Dünyanın 8’inci büyük hava kargo şirketiyiz. 2023 hedefimiz ilk 5’e ulaşmak.

8 bin yeni istihdam geliyor

Türk Hava Yolları’nın odağında İstanbul Havalimanı’na taşınma var. Planlar, operasyon şemaları tam gaz hazırlanmış. Aycı, sahada olan çalışma arkadaşlarıyla konuşurken ‘bardağı boşaltın öyle gelin’ dediklerini de söyledi. Atatürk’te çok uzun yıllar operasyon gerçekleştirmenin verdiği bir rahatlık olduğunu ama yeni havalimanın şartlarının farklı olduğuna vurgu yaptıklarını anlatan Aycı, AHL’de 2 saatte yaptığı teftişin yeni havalimanında bir gün sürdüğüne de değindi. Aycı, TGS’ye 1.100 yeni istihdam yarattıklarını ve bu personelin sadece havaalanına gelen yolculara yardımcı olacağını açıkladı. THY bu yıl iştiraklerle 8 bin yeni personel alacak. Bunun 3.200’ü ise THY’ye olacak.

Jet Yakıt Çalışmasına ortak oldu

Melek yatırımcı ağı Keiretsu ile işbirliği yapan start-up girişimlere kapısını açan THY’nin inovasyon başlığı altında attığı adımları da anlatan THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı, “Jet yakıtı kullanımıyla ürettiği karbon emisyonunun azaltılması hedefine uygun olarak Boğaziçi Üniversitesi’nin hazırlıklarını yaptığı ve bir tesis eşliğinde üretimini yapmaya çalıştığı Yenilenebilir Jet Yakıtı çalışmasına ortak olduk” dedi. Aycı şunları anlattı: • Kargo paletlerinin yeni nesil inceltilmiş olanlarıyla değiştirilmesi için üniversiteler, teknoloji transfer ofisleri ve start-up‘larla gerekli koordinasyon sağlandı. Bu projenin yıllık yakıt tasarrufu 2 milyon dolar olup, yaklaşık 12.000 ton karbon emisyonunda azalma sağlandı. • Kargo palet ve palet ağlarının millileştirilmesine ilişkin çalışmalar yapıldı, ürün üretimleri gerçekleştirildi ve söz konusu ürünler SHGM onayı sürecindeler. • Müşterilere yönelik olarak ‘inovasyon uçuyoruz’ adı altında daha önce gerçekleştirilen yenilikçi fikir yarışması, 2019 yılı içerisinde İstanbul Havalimanı teması ile tekrarlanacak. Kurumsal ve bireysel yolcularımızdan oluşan bir eksper paneli oluşturulacak.

Ayrıcalığı tabana yayacağız

Yeni havalimanı CIP’sinin daha lüks olacağını yeni konseptle yolcunun karşısına çıkacaklarını da anlatan İlker Aycı, her geçen gün CIP kullanan yolcu sayısının arttığına dikkat çekilmesi üzerine esprili bir dille “Ayrıcalığı tabana yayıyoruz” dedi.


Bu haber 923 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,942 µs