En Sıcak Konular

İzmirliler ‘marka’ kent istiyor

7 Mart 2019 08:29 tsi
İzmirliler ‘marka’ kent istiyor İzmir iş dünyası, yeni başkanlardan kentin lojistik gücünü artıracak, turizmini kalkındıracak, teknolojik atılımına katkı sunacak, kentsel dönüşümü planlı hale getirecek çalışmalar bekliyor.

İzmirliler ‘marka’ kent istiyor

DÜNYA 

İzmir iş dünyası, yeni başkanlardan kentin lojistik gücünü artıracak, turizmini kalkındıracak, teknolojik atılımına katkı sunacak, kentsel dönüşümü planlı hale getirecek çalışmalar bekliyor.

Seçim heyecanın en fazla yaşanacağı şehirler arasında İzmir yer alıyor. Çünkü 31 Mart akşamı başta büyükşehir olmak üzere mevcut belediye başkanlarının en az üçte ikisi yerlerini başka isimlere devredecek. 30 ilçenin bulunduğu İzmir’de partisi tarafından yeniden aday gösterilen başkanların sayısı 10’da kaldı. Halihazırda büyükşehir ve 22 belediyenin yönetimini elinde bulunduran CHP’de 4 başkan kendi ilçelerinden yeniden aday gösterilirken, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer büyükşehir, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur da Konak ilçesinin başkan adayı olarak açıklandı. Cumhur İttifakı’nı oluşturan AK Parti, yönettiği 7 ilçeden 5’inde aynı adaylarla yola devam ederken, iki ilçede farklı isimleri aday gösterdi. MHP ise yönetimindeki Aliağa'da mevcut başkanla devam etme kararı aldı.

Tüm şehirlerde olduğu gibi İzmir’de de partiler en büyük çabayı büyükşehir belediye başkanlığını kazanmak için harcayacaklar. İzmir, merhum Ahmet Piriştina’nın 2003 yılında DSP’den CHP’ye geçmesinden bu yana, yani 16 yıldır CHP’li belediyeler tarafından yönetiliyor. Bunun son 15 yıllık kısmında başkanlık görevini yürüten Aziz Kocaoğlu, son dakikada tekrar aday adayı olmasına karşın partisi tarafından aday gösterilmedi. 31 Mart günü CHP’nin büyükşehir belediye başkanı olarak iki dönemdir Seferihisar Belediye Başkanlığı görevini yürüten Tunç Soyer yarışacak. Millet İttifakı’nın diğer ortağı İyi Parti de Soyer’i destekleyecek. Bir önceki genel seçimlerde İzmir’den %10.32 oy alan HDP’nin bu yerel seçimlerde aday göstermemesi de Millet İttifakı’na destek olarak yorumlanıyor. İzmir’deki 2 ilçeyi ittifak kapsamında İYİ Parti’nin adaylarına bırakan CHP, bu seçimde büyükşehir belediyesini elinde tutmak yanında, yönettiği 22 ilçeyi artırmayı hedefliyor.

Cumhur İttifakı ise İzmir Büyükşehir Belediyesi için daha önce Denizli’de bu görevi yapmış olan eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’yi gösterdi. Şu an 7 ilçe belediye başkanlığı bulunan AK Parti, bunlara yenilerini eklemeyi hedefliyor. Cumhur İttifakı İzmir’in 30 ilçesinin 25’inde AK Partili, 5’inde MHP’li adaylarla yarışacak.MHP ittifak kapsamında büyükşehir belediyesi için aday çıkarmadı.

Hedef pazarlara yönelik çalışmalar yapılmalı

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir’de oda ve borsa arasında son bir yıldır yakalanan uyum ve işbirliği ortamının yeni gelecek belediye başkanlarının katılımı ile ivme kazanacağına inandığını ifade ederek, yeni başkanlardan beklentilerini şu şekilde sıraladı: “Beklentilerimizin başında genç girişimcilerin önünü açması, altyapı sorunlarını ileriye dönük çözmeleri geliyor. Ayrıca sanayisi, altyapısı ve limanlarıyla bir dünya kenti yaratmalarını, yerel kooperatifl erin üretimlerinin ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili çalışmaları artırarak sürdürmelerini, kente yatırım getirecek uluslararası organizasyonlara aday olmalarını, kent ihracatının artması için hedef pazarlardaki, büyükelçi ve ticaret müşavirleriyle İzmir’de dönemsel toplantılar yapmalarını, İzmir’i tanıtmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirmelerini bekliyoruz.”

Sadece kent merkezini değil kentin bütününü kucaklamalı

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, seçilecek kişiden kent ve İzmir iş dünyası adına en büyük beklentisinin birlikte iş yapma kültürünü özümsemiş olması, sadece merkezi değil, kentin tamamını kucaklayan, bütüncül bir kalkınma ve yaşam kalitesi hedefleyen bir yerel yönetim arzu ettiğini söyledi. Kestelli, “İlçeleriyle birlikte kültür odaklı, doğa dostu, planlı ve kurallı; herkesin yaşamak isteyeceği; çevre düzeni, imar, ulaştırma, deprem stratejileri, kentsel dönüşümü ile düzenli ve modern; doğa dostu yeşil ekonomiye geçmiş; turizmde yeniden yıldızı parlayan, tarımsal- kırsal kalkınma ve turizm-tarım entegrasyonunu sağlayan; ticaret ve sanayide stratejik ticaret planı, ihtisas OSB'ler, kendi markalarını yaratmış ve kendisi marka olmuş bir İzmir istiyorum” dedi.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler ise kentin turizmde hak ettiği yerde olmadığına işaret ederek, yerel yönetimlerin turizm sektörünün yanında yer almasını istedi.

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Fadıl Sivri, İzmir’in birbirini besleyen özellikleriyle dünya lideri olmaya aday bir şehir olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:”İzmir’in marka şehirler arasına girmesi için bakış açısının buna göre şekillendirilmesi lazım. İzmir, iklim değişimiyle mücadele etmeye yönelik teknolojilerin, yenilenebilir enerjinin, medikal teknolojilerin, biyoteknoloji ve yüksek katma değerli kimya-nano teknolojilerinin merkezi olabilir. Bu potansiyelin gelişimi için kentin amaçları için bir araya gelmiş uzlaşma kültürüne sahip kurumlar ve iyi yönetişim anlayışıyla halkı kucaklayan bir belediyecilik anlayışı gerekiyor

Kentin 5 öncelikli sorunu

◗ Trafik yoğunluğu İzmir’in son dönemde öne çıkan sorunlarının başında trafik yoğunluğu geliyor. Uzatılan banliyö sistemi, yeni devreye giren tramvay, kapasitesi genişletilen deniz ulaşımına rağmen şehir içi trafik sorunu her geçen gün artıyor. İzmirİstanbul Otobanı’nın tamamlanmasıyla bu sıkıntının daha da artacağı tahmin ediliyor. İş dünyasının bu konudaki çözüm önerisi ikinci bir çevre yolunun devreye girmesi.

◗ Yapılaşma İzmir’in önemli sıkıntılarından biri de yapılaşma. İzmir’de yenilenmesi gereken bina sayısı 350 bin dolayında. Kentin hemen her yerinde kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor ama bunların çok büyük bir bölümü bina yenilemenin ötesine geçmiyor. Eski yapıların iyi bir planlama ve kentsel hassasiyetle yenilenmesi için merkezi ve yerel yönetime ciddi görevler düşüyor.

◗ Körfezin taranması İzmir için yıllardır sürüncemede kalmış bir konu da körfezin taranarak liman kapasitesinin yükseltilmesi. Aliağa bölgesinde yapılan yeni liman yatırımları bu sorunun büyümesini engelledi. Alsancak Limanı’na yeni nesil gemilerin de yanaşmasına olanak sağlayacak yatırımların yapılması ve taşımacılık sistemini güçlendirecek demiryolu hatlarının İzmir ve Aliağa’daki limanlara ulaştırılması iş dünyasının önde gelen talepleri arasında.

◗ Teknolojik dönüşüm İzmir, son yıllarda teknolojik dönüşüm ve Endüstri 4.0 konusunda yoğun olarak çalışıyor. 4 teknoparkın bulunduğu İzmir’de, sanayi tesisleri de teknolojik altyapılarını sürekli geliştiriyorlar. İzmir iş dünyası bu sürecin ivme kazanması için kentteki oda ve borsaların kuracağı inovasyon, girişimcilik ve Ar-Ge merkezlerinin teknopark desteklerinden faydalandırılmasını istiyor.

◗ Turizm Bir dönem kruvaziyer turizmle ciddi hareketlilik yaşayan İzmir, turizm potansiyelini yeterince değerlendiremiyor. Bu konuda tanıtım çalışmaları hızlandırılsa da havayolu ile desteklenmediği için istenen sonuç alınamıyor. THY’nin İzmir’i HUB yapması ve yurtdışında önemli noktalara seferlerini artırması isteniyor.


Bu haber 938 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,040 µs