En Sıcak Konular

Doğalgazdan elektrik üretimi %53 geriledi

7 Mart 2019 08:31 tsi
Doğalgazdan elektrik üretimi %53 geriledi Yılın ilk 2 ayında doğalgazdan elektrik üretimi yüzde 53 azaldı, barajlı HES’lerin üretimi yüzde 138 arttı. Güneş, rüzgar, jeotermal ve biyokütle gibi alternatif kaynaklardan elektrik üretimi hızla yükseliyor.

Doğalgazdan elektrik üretimi %53 geriledi

DÜNYA 

Yılın ilk 2 ayında doğalgazdan elektrik üretimi yüzde 53 azaldı, barajlı HES’lerin üretimi yüzde 138 arttı. Güneş, rüzgar, jeotermal ve biyokütle gibi alternatif kaynaklardan elektrik üretimi hızla yükseliyor. 

Elektrik üretiminin kaynaklar bazında dağılımında dengeler değişiyor. Doğalgaza dayalı elektrik üretimi yüzde 53 gerilerken, bu kaynağın toplam içindeki payı yüzde 18.68’e geriledi.

Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’nin verilerine göre bu yılın ilk iki ayında lisanslı enerji santrallerinden toplam 47 milyar 998 milyon kilovatsaat (kWh) elektrik üretildi. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemiyle hemen hemen aynı seviyeye işaret ediyor.

Doğalgaz, HES’lere yenildi Elektrik üretiminin kaynaklar bazında dağılımına bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre çok ciddi değişiklikler göze çarpıyor. Bunlar arasında en dikkat çekici olanı, doğalgazdan elektrik üretiminin yüzde 53 gerilemesi. Bu gerileme, doğalgazın toplam elektrik üretimi içindeki payının uzun yıllar sonra ilk kez yüzde 20’nin altına, yüzde 18.68 seviyesine çekti.

Güneş elektriği yüzde 360 arttı

ama Yılın ilk iki ayında elektrik üretimini oransal olarak en çok arttıran santral grubu yüzde 360 ile güneş enerji santralleri (GES) oldu. Ancak toplam üretimdeki payları yüzde 0.04 gibi sembolik bir seviyede bulunduğu için GES’lerin doğalgazdan üretilemeyen elektriğin yerini alması mümkün değil.

Barajlı HES’ler lokomotif oldu

Eldeki rakamlar, doğalgazdan elektrik üretimi yüzde 53 azalırken, toplam elektrik üretiminin yaklaşık aynı seviyelerde kalmasını sağlamada en büyük rolün hidroelektrik santrallerine (HES) düştüğünü ortaya koydu. Barajlı HES’lerin elektrik üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 138 artarak 10.5 milyar kilovatsaate ulaştı. Bu rakamla barajlı HES’lerin toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 22’ye yaklaştı. Akarsu HES’lerinin elektrik üretimi de yüde 46’lık artışla 4.3 milyar kWh’a, bu santrallerin toplam içindeki payı da yüzde 9’a yükseldi. Böylece tüm HES’lerin, toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 30 sınırını aştı.

İthal kömür hala yükselişte Bu arada, enerji ve ekonomi yönetiminin ithal kaynaklara dayalı elektrik üretimini azaltma çabaları, doğalgaz dışında sonuç vermemiş görünüyor. Çünkü yaklaşık 10.5 milyar kWh ile toplam üretimde yüzde 21’lik paya sahip ithal kömürden elektrik üretimi azalmak bir yana yüzde 1 artmış durumda. Buna karşılık yerli linyite dayalı elektrik üretimi yüzde 3 gerilemeyle 7 milyar kWh’ın altına geriledi. Linyit santrallerinin toplam içindeki payı, bu rakamlarla birlikte yüzde 1.5’e düştü.

Rüzgar elektriğinde istikrarlı artış sürüyor

Yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payı giderek artıyor. Yılın ilk iki ayında rüzgar enerji santrallerinin (RES) üretimi yüzde 12 artışla 4 milyar kWh’ın üzerine çıkarken, RES’lerin toplam içindeki payı yüzde 8.45 oldu.

JES’lerin katkısı giderek yükseliyor

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermalin elektrik üretimine katkısı artmaya devam ediyor. Yılın ilk iki ayında jeotermal elektrik santrallerinin (JES) üretimi yüzde 25 artışla 1 milyar 374 milyon kWh seviyesine çıktı. Böylece yenilenebilir olmasına rağmen, rüzgar ve güneşten farklı olarak kesintisiz elektrik üretebilen bu tesislerin toplam içindeki payı yüzde 2.86’ya ulaştı.

BES’lerin etkisi yavaş yavaş artıyor

Evsel ve tarımsal atıkların biyogazlaştırılmasının yanı sıra, atıkların yakılarak bertarafı yoluyla elektrik üretimi yapan biyokütle enerji santrallerinin (BES) elektrik üretiminde de dikkat çekici bir artış var. BES’lerin ilk iki aydaki üretimi yüzde 30’luk artışla yarım milyar kWh seviyesini aştı. Böylece BES’lerin toplam elektrik üretimi içindeki payı yüzde 1 seviyesinin üzerinde çıkmış durumda.


Bu haber 955 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,855 µs