En Sıcak Konular

Gelişen ülkeler gevşeme butonuna bastı

8 Mart 2019 08:05 tsi
Gelişen ülkeler gevşeme butonuna bastı Şubatta 37 başlıca gelişen ülke merkez bankası genelinde 3 net faiz indirimi gerçekleşti.

Gelişen ülkeler gevşeme butonuna bastı

DÜNYA 

Şubatta 37 başlıca gelişen ülke merkez bankası genelinde 3 net faiz indirimi gerçekleşti. 

Merkez Bankası önceki günkü toplantısında politika faizini yüzde 24 seviyesinde sabit tutarken, birçok kurum Merkez Bankası’nın haziranda faiz indirimine gitmesini bekliyor. İçeride Merkez Bankası’nın kararları izlenirken, dünyada gelişmekte olan ülke merkez bankalarının gevşeme butonuna bastığı görülüyor. Özellikle Asya’da enflasyon baskılarının hafiflemesi nedeniyle merkez bankalarının yılın geri kalanında faiz indirmek için yeterli alanı olduğu düşünülüyor.

Şubatta 3 net faiz indirimi

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ‘sabırlı bir güvercin’e dönüşmesi ve dolar rallisinin hız kesmesiyle gelişen ülke merkez bankaları faiz indirimine yöneldi. Şubat ayında 37 başlıca gelişen ülke merkez bankası genelinde 3 net faiz indirimi gerçekleşti. Ocakta 1 net faiz artışı olmuştu.

Kırgızistan Merkez Bankası Kurulu 25 Şubat 2019 tarihinde iskonto oranını 25 baz puan düşürerek yüzde 4.50 seviyesine düşürme kararı aldı. Mısır Merkez Bankası gösterge niteliğindeki gecelik mevduat faiz oranını enflasyonun hızlı bir şekilde gerilediğine işaret ederek yüzde 16.75’ten yüzde 15.75’e çekti. Hindistan Merkez Bankası beklentilerin aksine politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 6.25’e düşürdü ve enflasyondaki sert düşüşün ardından yavaşlayan ekonomiyi desteklemek için “ölçülü sıkılaştırma” yaklaşımını “nötr” olarak değiştirdi. Faiz indirimi kervanına katılan ülkeler arasında Azerbaycan da bulunuyor. Merkez Bankası, geçen ayın başında faiz oranlarını yüzde 9.75 düzeyinden yüzde 9.25’e indirdi. Paraguay ve Jamaika da faizleri 25 baz puan düşürdü. Bu ülkelerde faiz sırasıyla yüzde 5.0, yüzde 1.5 düzeyine geriledi. Başlıca gelişmekte olan 37 pazar arasında Kırgızistan, Paraguay ve Jamaika yer almadığından şubat ayı net 3 indirim olarak hesaplanıyor. Ancak bu ülkeler de dikkate alındığında daha fazla merkez bankasının parasal gevşemeyi tercih ettiği görülüyor.

Enflasyon baskısı Asya'da hafifliyor

Analistler, gelişen ülkelerde enflasyon baskısının hafiflediğini ve bu trendin devam edeceğini düşünüyor. Amerikan finans kuruluşu Morgan Stanley, izlediği gelişen ülkelerin yüzde 80’inde enflasyonun 10 yılık ortalamanın altına indiği tahmininde bulunuyor ve buralardaki merkez bankalarının yüzde 70’inin yılın geri kalanında ya faiz indireceğini ya da faizi sabit tutacağını öngönrüyor. Japon Nomura, yine azalan enflasyonist baskılara işaret ederek, şubat ayında Hindistan’ın yaptığı faiz indirimlerini Asya’da başka ülkelerin takip edebileceğini söylüyor. Yılın ilk ayında zorunlu karşılık oranlarını düşüren Çin Merkez Bankası’nın üçüncü çeyrekte yine indirime gideceği konuşuluyor. Bloomberg analistleri tarafından yapılan bir araştırmada da yıl sonuna kadar Rusya, Meksika ve Türkiye’nin faizleri indireceği beklentisi ortaya konuyor. 



Bu haber 1,329 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,171 µs