En Sıcak Konular

Çin gözaltısında "rakip" şüphesi

11 Mart 2019 08:29 tsi
Çin gözaltısında Çin'de gözaltına alınan mermer ihracatçıları ile ilgili DÜNYA'ya açıklama yapan TÜMMER Başkanı Raif Türk, ihracatçıların durumunun bugün netleşmesini beklediklerini belirterek, yaşanan sıkıntıda rakiplerden şüphelendiklerini söyledi.

Çin gözaltısında "rakip" şüphesi

DÜNYA 

Çin'de gözaltına alınan mermer ihracatçıları ile ilgili DÜNYA'ya açıklama yapan TÜMMER Başkanı Raif Türk, ihracatçıların durumunun bugün netleşmesini beklediklerini belirterek, yaşanan sıkıntıda rakiplerden şüphelendiklerini söyledi.

Türkiye'ye yılda 2 milyar dolarlık döviz girdisi sağlayan doğaltaş ve mermer ihracatçıları, Çin'de gözaltına alınan meslektaşlarının şokunu yaşıyor. DÜNYA'ya açıklamalarda bulunan Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Raif Türk, Çin'de yapılan operasyonların ihbar üzerine başladığını söyleyerek, "Çin pazarında Avrupa'dan Asya'ya kadar ciddi rakiplerimiz var. Bu ihbarın çekememezlikten kaynaklandığını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Dünyanın en büyük ticari buluşmalarından Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na 150 Türk firması katılmıştı. 6 Mart'ta başlayan ve 9 Mart'ta sona eren fuarın son gününde Alfa Mermer'den 4 Türk ihracatçı gözaltına alındı. 200 Çinli polisin katıldığı operasyonun iddialara göre gerekçesi; 400 milyon yuan (yaklaşık 324 milyon TL) değerinde 240 bin ton mermerin kaçak yollarla Çin'e sokulması ve bu yolla 30 milyon yuanlık (24 milyon lirayı aşkın) vergi kaçakçılığı yapılması şeklinde belirtilmişti. Operasyonu Xiamen ve Guangzhou gümrükleri Kaçakçılık ile Mücadele Büroları düzenledi. Türk firmasının Çinli bazı şirketlerle işbirliği içinde kaçakçılık yaptığı iddia edildi.

Bu arada Türkiye'nin Çin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen konuyla ilgilenirken, Türkiye'nin Guanco Başkonsolosu Melih Bora Kerimoğlu da Xiamen'e gönderildi.

TÜMMER Başkanı Raif Türk, gözaltına alınan 4 ihracatçının ilk önce 24 saatliğine tutulduğunu ardından 48 saatlik uzatma alındığını belirterek, "Pazartesi (bugün) durumun netleşmesini bekliyoruz" diye konuştu. Türk, açıklamasında şunları söyledi: "Bir firmadan 4 kişi gözaltına alınmış. Firma Alfa Mermer. Yıllarca Türkiye'nin ihracat şampiyonu olarak ödül aldılar. Blok mermer ihracatında Türkiye'nin en büyük ihracatçılarından biri. Eğer bu yollara sapacak olsaydı, ihracat birincisi olamazdı. Maalesef, Çin pazarında Avrupa'dan Asya'ya kadar çok ciddi rakiplerimiz var. Firmalarımız da birbirleriyle rekabet halinde. Çin bizim sektörümüzün en önemli partneri. Her iki ülke de birbirini böyle bir gözaltı ile gölgelemek istemez. Gerçeklerin er geç ortaya çıkacağına inanıyoruz."

"İlişkilere zarar vermez, Marble'a hazırız"
Öte yandan fuara Türkiye'nin Milli Katılım Organizasyonu'nu gerçekleştiren Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, yaptığı yazılı açıklamada "Beklentilerin çok üzerinde, başarılı geçen fuarın son günü 4 Türk mermer ihracatçısının gözaltına alınmasının üzüntüsünü yaşıyoruz. Şu anda bir netlik yok. Çin, Türk doğaltaş sektörünün en büyük ihraç pazarı. Yüzlerce firmamız Çin'e uzun yıllardır milyarlarca dolarlık ihracat yaptı, bundan sonra yasalara uygun şekilde ihracat yapmaya devam edecek. Bu olayın sektörümüzün Çin pazarındaki ilişkilerine zarar vermeyeceğine inanıyoruz. Çinli müşterilerimizi 27-30 Mart'ta İzmir de düzenlenecek olan İzmir Marble Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda ağırlamak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz" dedi.


Bu haber 1,216 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,299 µs