En Sıcak Konular

Dolar büyüme kaygılarından besleniyor

12 Mart 2019 08:37 tsi
Dolar büyüme kaygılarından besleniyor 6 majör döviz karşısında Amerikan parasının değerini ölçen endeks Fed'in faiz artıracağı beklentileri zayıflamasına karşın güçleniyor.

Dolar büyüme kaygılarından besleniyor

DÜNYA 

6 majör döviz karşısında Amerikan parasının değerini ölçen endeks Fed'in faiz artıracağı beklentileri zayıflamasına karşın güçleniyor. Yükseliş dolara duyulan güvenden çok, küresel büyüme kaygıları nedeniyle rakip paralara duyulan güvenin sarsılmasından kaynaklanıyor. 

Amerikan Doları analistleri şaşırtarak güçlenmeye devam ediyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarında sabırlı olacağını vurgulaması ve bu yıl ABD'nin faiz artırmayacağı beklentisinin güçlenmesine karşın dolar değer kazanıyor. Bunun temelinde küresel ekonomik büyümeye ilişkin kaygılar yatıyor.

Doların 6 majör döviz karşısındaki performansını ölçen Amerikan Dolar endeksi, yılbaşından bu yana yüzde 1.5'e yakın yükselerek 97.41 seviyesine geldi. Geçtiğimiz hafta 97.66 ile yılın en yüksek seviyesini gören endeks son 1 yıl içinde ise yüzde 8'in üzerinde arttı. Doların yaklaşık üç ayın zirvesine yakın seyretmesinin nedeni Amerikan parasına duyulan güvenin artmasından çok, küresel ekonomi büyüme kaygıları nedeniyle rakip paralara duyulan güvenin sarsılmasından kaynaklanıyor. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikasını gevşek tutacağını açıklamasının ardından euro Haziran 2017'den bu yana gördüğü en düşük seviyelerde işlem gördü. Euro dün 1.1232 dolarla zayıf seyrini sürdürürken, İngiltere'nin AB'den nasıl ayrılacağına ilişkin belirsizlik nedeniyle sterlin de baskı altında kaldı. Brexit anlaşmasını parlamentonun reddetmesi olasılığı sterlini dün dolar karşısında 1.2973 düzeyine çekti.

Arjantin'den sert faiz artışı

Doların gücünü korumasının, yılbaşından bu yana yükseliş trendinde olan gelişmekte olan piyasalara negatif yansımaları olabileceği uyarısı yapılıyor. MSCI gelişen ülke endeksi bu yıl yüzde 8 yükseldi. Ancak güçlü dolar, döviz cinsinden borcu olan ülkelerin işini zorlaştırıyor. Nitekim, parası pezo dolar karşısında son 2.5 ayda yüzde 10 ile rekor düşük seviyeye inen Arjantin geçtiğimiz hafta faizini sert bir şekilde artırdı. Merkez Bankası, yabancı yatırımcıyı geri çekebilmek amacıyla faiz oranlarını yüzde 51.86 olan faiz oranını yüzde 59'un üzerine çıkardı.

Dolar/TL'de S-400 baskısı

ABD'de tarım dışı istihdamın şubat ayında sadece 20 bin artış kaydederek faiz artışlarına ilişkin beklentileri zayıflatmasına rağmen Dolar/ TL gücünü koruyor. Türkiye'nin S-400 füzeleri alımı nedeniyle Türkiye- ABD ilişkilerine yönelik endişeler, gelişmekte olan ülkelere yönelik yılbaşından beri devam eden iyimserliğin yerini son haftalarda riskten kaçışa bırakması içeride kuru destekliyor. Geçen haftaya 5.35 seviyesinden başlamasına karşın geçen haftayı 5.45 civarında tamamlayan kur dün yatay bir seyir izledi. Güne 5.4450 civarında başladıktan sonra kur akşam saatlerinde 5.44'ün hemen altına indi. 



Bu haber 1,015 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,435 µs