En Sıcak Konular

Kayseri, 'ihracat' vaadine odaklandı

14 Mart 2019 08:46 tsi
Kayseri, 'ihracat' vaadine odaklandı Kayseri iş dünyası, Anadolu’nun sanayi potansiyeli olan illerine proje bazlı yatırımların yönlendirileceği yapısal reformlar beklerken, diğer yandan otoban bağlantılı yollar, hızlı tren taşımacılığı gibi ihracatı artıracak yatırımlar bekliyor.

Kayseri, 'ihracat' vaadine odaklandı

DÜNYA 

Kayseri iş dünyası, Anadolu’nun sanayi potansiyeli olan illerine proje bazlı yatırımların yönlendirileceği yapısal reformlar beklerken, diğer yandan otoban bağlantılı yollar, hızlı tren taşımacılığı gibi ihracatı artıracak yatırımlar bekliyor.

Nüfus büyüklüğü açısından Türkiye’nin 15. büyük ili olan ve ihracatta iller arasında ilk 10’a girmeyi hedefleyen Kayseri’de Büyükşehir için 2’si bağımsız 10 aday 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için yarışacak. Üç organize sanayi bölgesi, bir serbest bölgesi, bir teknoparkı ve dört üniversitesi ile bölgesinin üretim merkezi konumunda olan Kayseri, aynı zamanda şehir hastanesi başta olmak üzere kamu ve özel sektör hastaneleri ile sağlık ve Erciyes Dağı’na yapılan yatırımlar ile de turizm kenti olma özelliği taşıyor.

Çevre ilçelerinde ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yapıldığı kentte, nüfus yoğunluğu da organize sanayi bölgeleri ve üniversitelerin bulunduğu üç merkez ilçede toplanıyor. Yeni yapılacak stratejik yatırımlardan pay almak isteyen, ulaşılabilirlik ve markalaşma konusunda da eksiklerini kapatma gayretinde olan Kayseri iş dünyası, yaklaşan seçimlerde yerel yöneticilerden şehrin ticari potansiyelini artıracak donanımlara yönelik yatırımlarda bulunulmasını ve merkez yöneticilerle kurulacak birliktelikle yatırımlar noktasında hızlı hareket edilmesini bekliyor.

Büyüksimitci: Sürdürülebilir bir kalkınma planı hazırlanmalı

Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Kayseri’nin kendine has ulaşım ve teşviklerden daha çok yararlanma gibi bir takım çözülmesi gerekli problemleri bulunduğunu, bunun için yerel yöneticilere de sorumluklar düştüğünü belirterek,yeni seçilecek belediye başkanlarından şu taleplerde bulundu: “Demiryolu ile limana etkin ve ucuz ulaşım sağlanması özellikle ihracatçılarımız için önemli. Kentimiz kendi iç dinamikleri ile birlikte dengeli, gerçekçi ve sürdürülebilir bir kalkınma planı içerisinde büyümesine devam etmeli. Önümüzdeki yıllarda ise ihtiyaç duyulacak mesleklerle ilgili planlama yapılarak, bu mesleklerle ilgili meslek okullarının orta öğretimden başlayarak çocuk ve gençlerimizi yönlendirilmesini istiyoruz.”

Gülsoy: Marka kent olabilmek için ulaşılabilir olmalıyız

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, marka kent olabilmek için ulaşılabilir olmaları gerektiğine işaret ederek, “Bunun için yerel yöneticilerimize çok iş düşüyor. Sanayiden turizme kadar kentimize ekonomik katkı sağlayan her alanda ulaşılabilir olmalıyız. Gümrüklü bir havalimanı, otoban bağlantılı yollar ve yüksek hızlı tren bağlantısı için bizler elimizden geleni yapmaya hazırız. Yerel yöneticilerimizin de bu konuda gereken adımları atacaklarından hiç şüphemiz yok” dedi.

Bağlamış: IPARD kapsamına alınmak istiyoruz

Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, Kayseri’de öncelikle üretim sektöründeki sıkıntıların giderilip, tarım sanayi bölgelerinin geliştirilmesi ve tarım ve hayvancılıkta çevre illerin aldığı destekleri almak istediklerini belirterek, şunları söyledi: “En önemlisi IPARD kapsamına alınmak istiyoruz. Bu konuda hem yerel yöneticilerimize hem de şehrimizi mecliste temsil eden siyasilerimize büyük iş düşüyor. Ayrıca meralar noktasında çiftçi ile besici arasında anlaşmazlıklar yaşanıyor. Bu konuda yerel yöneticilerimizin tarım ve hayvancılık faaliyetleri konusunda şartları iyileştirebilecek projeler hazırlamalarını istiyoruz.”

Kentin belediye başkanı el değiştirecek

AK Partili Mustafa Çelik’in Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı Kayseri’de Çelik’in yeniden aday gösterilmemesi nedeniyle belediye başkanı 31 Mart’ta el değiştirmiş olacak. AK Parti’den şu anda Kayseri’nin merkez ve en büyük ilçesi olan Melikgazi Belediye Başkanlığını yürüten Memduh Büyükkılıç Cumhur İttifakı'nın adayı olurken, İyi Parti’den Kayseri Milletvekili Dursun Ataş de Millet İttifakı'nın adayı oyarak seçimde yarışacak. Saadet Partisi ise il başkanı Mahmut Arıkan ile seçim yarışa katılacak.

Memduh Büyükkılıç 150 proje ile yarışıyor

AK Parti’nin Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan adayı Memduh Büyükkılıç, üzerinde çalışttıkları 150 proje olduğunu ve bu projeleri vizyon, kültür sanat, spor, sağlık, eğitim, turizm, sosyal, yerel kalkınma, ulaşım, çevre dostu, kentsel yenileme ve ilçe projeleri olarak 12 başlıkta topladıklarını söyledi. Bugüne kadar başlanan tüm projeleri sahiplenerek, Kayseri’yi çok daha iyi yerlere getireceklerini ifade eden Büyükkılıç, “Turizm ve kültür öncelikli kalkınma, bizim olmazsa olmazımız. Kimse Kayseri’yi sadece Kayseri’den ibaret göremez. Kayseri çevresindeki Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Adana, Malatya, Sivas, Yozgat ve Maraş dahil tamamını ilgilendiren bir hinterlant bağlamındadır. Kapadokya ve Erciyes öncelikli olmak suretiyle, kültür ve turizm alanında adeta bir havza mantığı içerisinde çalışmalarımız olacak. Kayseri bu havzanın başkenti olacak. Nasıl Doğu Ekspresi varsa Kapadokya Ekspresi olacak. Devamlı bölgemizi gezecek ve turizm adına önemli bir çalışma hayata geçmiş olacak. Turizm projelerini 365 güne yönelik donatacağız. Her spor dalına önem vereceğiz. Özelikle spor kulüplerimizin Erciyes’te kamp yapmasını sağlamak istiyoruz” dedi.

Dursun Ataş, kenti toptan kalkındıracak projeler üretecek

Projelerini Kayseri ekonomisini güçlendiren ve yöneten, sürdürülebilir ve yaşanabilir akıllı kent, sosyal, çevre dostu, ulaşım ve erişilebilirliği sağlayan, kültür sanat ve spor dostu belediyecilik ile ilçelerle kalkınma modeli şeklinde yedi başlıkta toplayan İYİ Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Dursun Ataş, çalışmalarını istihdam ve üretim odaklı kalkınma modeli üzerine şekillendirdiklerini söyledi. Kayseri Kalkınma Strateji Merkezi (KAKSEM) ile şehrin geri kalmış ve desteklenmesi gereken alanlarını belirleyerek, tarımdan sanayiye, kentsel gelişmeden eğitime, sosyal hayattan kültür ve sanat hayatına kadar kentin toplu olarak gelişimini sağlayacak projeler üreteceklerini ifade eden Ataş, “Bölgemizin ihtiyaçları çevresinde yatırım envanterini oluşturacağız ve savurganlığa son vereceğiz. KAKSEM bünyesinde tarımsal üst işletme birimi oluşturacağız. Şehrimizin sembolü olan Tarihi Kapalı Çarşı ve eski sanayi sitelerine hayat vereceğiz. Esnaf ve sanayicimize doğrudan destek vereceğiz” bilgisini verdi.

Mahmut Arıkan, yöreye özgü üretimi teşvik edecek

Saadet Partisi’nin Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mahmut Arıkan da yönetime geldiğinde merkezi idare gibi çalışarak kentin ekonomisini canlandıracağını ifade ederek, projelerine ilişkin şu bilgileri verdi: “Bu amaçla Yöreye özgü üretimi teşvik için belediyede bütün imkanları seferber edeceğiz. Özel sektörün teşvik edilmesini sağlayacağız. Öte yandan şehrimize orta ölçekli sanayi bölgeleri kuracağız. Yerel kalkınma yaklaşımını zenginleştirecek şekilde meslek edindirme kursları düzenleyerek hem bireylerin meslek sahibi olmalarını kolaylaştıracağız hem de sektörlere nitelikli istihdam imkanları sağlayacağız. Ana hedefimiz insanların doğduğu yerde geçimini sağlayacağı bir istihdam imkanı ortaya koymak.”

Kentin öncelikli 5 sorunu

1. Demiryolu, otoban bağlantılı yol, gümrüklü hava terminali, hızlı tren taşımacılığı.
2. Sanayi, ticaret ve turizm potansiyelinin artırılması.
3. Çevre ilçelerden merkeze göç.
4. Tarım ve hayvancılık destekleri.
5. Otomotiv ve savunma sanayi gibi stratejik yatırımların kazandırılması.

Kayseri'nin Büyükşehir Belediye başkan adayları

İyi Parti'nin adayı Dursun Ataş

Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde 1966 tarihinde doğan Dursun Ataş, hava astsubayı olarak Hava Kuvvetleri’nde 20 yıl hizmet verdikten sonra 2007 yılında emekli oldu. Emeklilik sonrası Pınarbaşı ilçesinde bulunan aile şirketinde yöneticilik yapan Ataş, 2009 ve 2014 yıllarında yapılan yerel seçimlerde ilçe belediye başkanlığına seçildi. 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan genel seçimlerde Kayseri’den milletvekili seçilen Ataş, evli ve üç çocuk babası.

Ak Parti'nin adayı Memduh Büyükkılıç

Kayseri’nin Develi İlçesi’nde 1953 yılında doğan Büyükkılıç, Yükseköğrenimini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı. Nöroloji dalında uzmanlığını aldı. Değişik sivil toplum örgütlerinde yöneticilik ve başkanlık yapan Büyükkılıç, aAktif siyasete 1993 yılında Refah Partisi İl Başkanı olarak girdi. Büyükkılıç, 1995 yılında yapılan genel seçimlerde 20. Dönem Kayseri Milletvekili, 1999 yılında FP’den, 2004, 2009 ve 2014 yıllarında AK Parti’den Melikgazi Belediye Başkanlığına seçilen Büyükkılıç, evli ve üç çocuk babası.

Saadet Partisi'nin adayı Mahmut Arıkan

Kayseri’de 1977 yılında doğan Mahmut Arıkan, Erciyes Üniversitesi İnşaat Mühendisliğinden mezun oldu. Üniversite yıllarında Milli Gençlik Vakfı Okul Başkanlığı, Saadet Partisi’nin kuruluşundan itibaren gençlik kolları başkanlığı, ilçe başkanlığı ve il başkanlığı görevlerinde bulunan Arıkan, MÜSİAD, ASKON, İMO, Cansuyu, AGD başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşunda görev aldı. Belediye Başkan adaylığı öncesinde Saadet Partisi Kayseri İl Başkanı olarak görev yapan Arıkan, evli ve üç çocuk babası.

✓ Bağımsız Türkiye Partisi: Mustafa Kurt
✓ Türkiye Komünist Partisi: Medine Özkan
✓ Vatan Partisi: Mehmet Canbulan
✓ Halkların Demokratik Partisi: Cevdet Işık
✓ Demokratik Sol Parti: Hayri Gülsuna
✓ Bağımsız Aday: Sait Nazlı
✓ Bağımsız Aday: Eylem Sarıoğlu Aslandoğan


Bu haber 1,182 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,166 µs