En Sıcak Konular

Boeing hissesinde ‘MAX’imum düşüş

14 Mart 2019 08:48 tsi
Boeing hissesinde ‘MAX’imum düşüş Boeing'in mart başından bu yana piyasa değeri 40 milyar dolar eridi.

Boeing hissesinde ‘MAX’imum düşüş

DÜNYA 

Boeing'in mart başından bu yana piyasa değeri 40 milyar dolar eridi.

Etiyopya Hava Yolları’na ait Boeing ‘737 Max 8’ tipi yolcu uçağının 10 Mart’ta Addis Ababa’dan Kenya’nın başkenti Nairobi’ye gitmek için kalkıştan kısa süre sonra düştüğü ve 157 kişinin hayatını kaybettiği kaza sonrasında Boeing üzerindeki baskı ağırlaşıyor. 737 Max 8 ve 9 uçuşlarını durduran ülkelere her gün yenisi eklenirken, AB ve Türkiye dahil olmak üzere birçok ülke de tedbir amaçlı hava sahasını bu uçaklara kapattı. THY filosundaki 12 “Boeing 737 MAX” tipi yolcu uçağını da Atatürk Havalimanı’nda park pozisyonuna aldı. 737 Max’in son 5 ayda 2’nci kazasını yapmasının Boeing hisselerine getirdiği sert satışlar da sürüyor. Şirketin Dow Jones’taki kaybı son 1 haftada yüzde 17’yi buldu, mart başından bu yana piyasa değeri 40 milyar dolar eridi.

Filosundaki 737 Max 8 ve 9 uçuşlarını durduran ve tedbir amaçlı hava sahasını bu uçaklara kapatan ülkelere her gün yenisi eklenirken, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye de harekete geçti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, uçuş emniyetini teminen Türk hava sahasının Boeing 737-8 MAX ve Boeing 737-9 MAX tipi hava araçlarına kapatıldığı bildirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından uçuş emniyetini teminen Boeing 737-8 MAX ve Boeing 737-9 MAX tipi uçakların Türk hava sahasındaki uçuşları durdurulmuştur ancak söz konusu hava araçlarının ülkemiz içinde, ülkemize veya ülkemizden yapılacak olan yolcusuz intikal uçuşları hariç tutulmuştur” ifadelerine yer verildi. THY’nin filosunda bulunan ve operasyonları durdurulan 12 “Boeing 737 MAX” tipi yolcu uçak da Atatürk Havalimanında park pozisyonuna alındı. 10 Boeing 737 MAX tipi uçak dün İstanbul Havalimanı’na götürülürken, diğer 2 uçak ise Atatürk Havalimanı’nda kaldı.

737 Max’in son 5 ayda ikinci kazasını yapmasının Boeing hisselerine getirdiği sert satışlar da sürüyor. Şirketin New York Borsası’nın ana endeksi Dow Jones’da hisselerindeki kayıp son 1 haftada yüzde 17’yi buldu. Geçtiğimiz hafta perşembe günü 440 dolar olan hisse fiyatı önceki gün kapanışta 370 dolara kadar inerken, dün vadeli işlemlerde Boeing’in hisseleri yüzde 2’nin üzerinde geriledi. Mart başından bu yana şirketin piyasa değerindeki düşüş 40 milyar dolara ulaştı. Boeing’in hisseleri, şirketin gelirindeki artış ve siparişlerindeki büyüme nedeniyle mart ayına kadar alıcılı seyrediyordu. Ancak Boeing’in elinde teslim edilmeyi bekleyen 737 Max 8 ve 9 bulunuyor. Birçok şirketin elindeki uçakları seferden çekmesi, uğradıkları zarar için tazminat talebinde bulunması ya da mevcut siparişlerini iptal etmeye başlaması hisseleri aşağı çekiyor.

Dünyada kırmızı alarm

•AB’den uçuş yasağı: “Boeing Model 737-8 Max ve 737-9 Max” uçaklarının tüm uçuşları Avrupa’da dün itibarıyla askıya alındı.

•Norwegian Air tazminat istedi: Norveç hava yolu şirketi uçuşlarını durdurduğu Boeing 737 Max 8 yolcu uçakları için üretici firmadan tazminat talep edeceklerini bildirdi.

•Bahreyn, Mısır, Lübnan hava sahasını kapattı: Söz konusu üç ülke uçak kazasının ardından “Boeing 737 Max” tipi uçaklara hava sahasını kapattı.

•Hindistan ve Hong Kong harekete geçti:Hindistan B737 Max yolcu uçaklarının güvenli çalışmasını sağlamaya yönelik tedbirler alınıncaya kadar uçuşlarının durdurulduğu ve hava sahasına girişlerinin yasaklandığı belirtildi. Hong Kong Özel Yönetimi de B737 Max lere hava sahasını kapattığını duyurdu.

•Kazakistan uçuşları durdurdu: Kazakistan’da Scat Havayolları şirketine ait ülkedeki tek “Boeing 737 Max 8” uçağının uçuşlarının bugün itibariyle geçici olarak durdurulduğu belirtildi.

•Kazanın ardından Singapur, Çin, Endonezya, Avustralya, İngiltere, Almanya, Avusturya, Fransa ve Hollanda, Malezya, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Yeni Zelanda, Fiji, Lübnan ve Kosova da uçuşları geçici olarak durdurdu ve hava sahalarını uçuşlara kapatmıştı. 



Bu haber 1,223 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    23,305 µs