En Sıcak Konular

ABD’nin yeni Çin’i Türkiye olacak

15 Mart 2019 07:59 tsi
ABD’nin yeni Çin’i Türkiye olacak Ticaret savaşına girdiği Çin’in yerine üretim merkezi arayan ABD’nin markajında Türkiye var.

ABD’nin yeni Çin’i Türkiye olacak

DÜNYA 

Ticaret savaşına girdiği Çin’in yerine üretim merkezi arayan ABD’nin markajında Türkiye var.

ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşları küresel ekonomi tarafından yakından takip ediliyor. ABD ürün, Çin ise üretim anlamında alternatif ülke arayışına girdi. Özellikle ABD’nin bu savaşta alacağı yeni strateji merakla bekleniyor. Türkiye ve şirketler ise Çin’in oluşturduğu boşluğu doldurmak için açtığı Türk Ticaret Merkezleri, artırdığı fuarlarla dünyanın en büyük ekonomisinde ayak basmadık yer bırakmıyor. Bu alanda gözler mutfak, inşaat, ambalaj gibi sektörlerde. Bu sektörleri bünyesinde barındıran İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin (İDDMİB) düzenlediği basın toplantısında konuşan başkan Tahsin Öztiryaki, “Büyük bir boşluk oluşuyor. Kalitesi ve ekonomik fiyatlarıyla Türkiye, bu boşluğu fazlasıyla dolduracak potansiyele sahip. Sadece mutfak eşyalarında ABD, Çin’den 40 milyar dolarlık ürün alıyor. Biz 286 milyon dolarlık bir satış yapıyoruz . Kısa zamanda bunu katlayacağız” diye konuştu. Öztiryaki, modern iletişim araçlarından da faydalanacaklarını ifade ederek, “New York’ta, San Francisco'da, Chicago'da, Los Angeles’ta ve Miami’de Türk mutfak ürünleri ile Amerikalıları ve şefl eri buluşturacak organizasyonlar yapacağız. Sosyal medyada etkili insanlarla iş birliği yapacağız, bloggerlar ile çalışacağız ve Türk ürünlerinin bilinirliğini artıracağız” dedi.

Sektörel elçilerle köprü kurulacak

İDDMİB’in geçen yıl ihracatı yüzde 18.8’lik artışla 8.2 milyar dolardı. Öztiryaki, bu yıl rakamı 10 milyar dolara ulaştırmayı hedeflediklerini belirterek, Hindistan, Meksika, Çin ve Rusya'nın yanında ABD ve Afrika'ya da özel bir önem vereceklerini söyledi. Gelişen Afrika'nın kaliteli ürünlere ulaşmak istediğini söyleyen Öztiryaki, “Bölgedeki algımızı değerlendirip Nijerya’dan Kenya'ya uzanan doğu-batı aksında büyümeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

İDDMİB’in yeni projelerinden biri de sektörel elçi oluşturmak. Bu elçilerim ülkelerdeki ticaret ataşeleri ile sektörler arasında birer köprü vazifesi yapmasını planladıklarını anlatan Öztiryaki, böylece hem ataşelerin yüklerinin hafifleyeceğini hem de sektörlerin kendi temsilcilerine kolaylıkla ulaşıp ilgili ülkedeki işleri büyütmelerine yardımcı olabileceğini söyledi. Öztiryaki, "Ticaret Bakanımızla da konuştuk ve çok olumlu baktı. Proje kabul edilirse mutfakla ilgili Chicago’daki ticaret ataşemizin yanına bizden birini göndereceğiz. Bütçesini de karşılayacağız” dedi

Savunmanın geleceği bu depolara bağlı

Geçen yıl ilk defa DÜNYA'da duyurduğumuz LME deposu ile ilgili olarak ise Öztiryaki, “Bakır, alüminyum, çinko, krom, paslanmaz çelik stratejik ürünler. Bu ürünlerin Türkiye’de üretimi çok yüksek değil. Bununla ilgili LME adını verdiğimiz bir depo ve lojistik merkezi kurulumu ile ilgili büyük bir ilerleme kaydettik. Yakın bir dönemde hayata geçmesini umut ediyoruz. Özellikle savunma sanayisi bu tür metallere bağlı. Elinizde yoksa savunmanız çökebilir” dedi.

'Demirin Leydi'leri yönetimde

Alüminyum, bakır, mutfak eşyaları, endüstriyel mutfak, yapı malzemeleri, bağlantı elemanları kilitler ve el aletleri, döküm, kaynak ve ambalaj sektörleri barındıran İDDMİB yönetimi kadınların en güçlü olduğu birlik. Yönetimde yer alan 11 üyenin 3’ü kadın. 'Demirin Leydileri' olarak bilinen ve ağır sanayinde yer alan bu üyeler arasında Gedik Holding’ten Hülya Gedik, Korumaz Kardeşler Alüminyum’dan Ayşegül Çapan, Altek Döküm’den Nilay Denizli yer alıyor.


Bu haber 1,014 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,480 µs