En Sıcak Konular

Bu yaz sahiller ‘döviz’ basacak

15 Mart 2019 08:00 tsi
Bu yaz sahiller ‘döviz’ basacak Geçen yıl ülkemize 40 milyona yakın turist geldi. Bu yıl ise 50 milyonu bulması bekleniyor.

Bu yaz sahiller ‘döviz’ basacak

DÜNYA 

Geçen yıl ülkemize 40 milyona yakın turist geldi. Bu yıl ise 50 milyonu bulması bekleniyor. 

Turizmde zorlu yıllar geride kalıyor. Geçen yıl başlayan yoğun talep, 2019’da da sürüyor. Turist sayısı artarken oda fiyatlarına da pozitif yansıyor. Türkiye genelinde geçen yıl, yüzde 5-10 seviyelerinde olan döviz bazlı fiyat artışı, bu yıl yüzde 10-15 seviyelerine çıktı. Ege ve Akdeniz sahil kesimlerinde ise bu artış yüzde 30’ları buluyor. Bu yılın iyi geçeceğinin ilk sinyallerini erken rezervasyonlar verdi. Alman Seyahat Acenteleri Birliği (DRV) Ocak ayında, Almanya’dan Türkiye’ye yapılan erken rezervasyon satışlarının yüzde 123, cironun yüzde 140 oranında arttığını açıkladı. Hollandalıların erken rezervasyonlarında ise yüzde 25- 30’luk bir artış var. Özellikle Avrupalı turistlerin Türkiye tercihi fiyatları artırdı, turizmcilerin yüzünü güldürdü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Türkiye, 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 21.84 artışla 39 milyon 488 bin 401 yabancı ziyaretçi ağırladı. Yurtdışında ikamet eden 6 milyon 624 bin 191 vatandaşın da dahil olduğu rakamlarla birlikte Türkiye’ye gelen toplam ziyaretçi sayısı 46 milyon 112 bin 592’ye ulaştı. Dünyanın önde gelen veri ve analiz şirketlerinden STR’ın TÜ- ROB için hazırladığı verilere göre 2018’de ortalama otel dolulukları yüzde 9.6 artışla yüzde 66.2’ye ulaşmıştı. Bunun birlikte oda gelirleri yüzde 16.9 artışla 46.6 euroya, oda fiyatı da yüzde 6.6 artışla 70.4 euroya yükselmişti. Bu yıl ise oda gelirlerinin ortalama yüzde 20 artışla 55 euro olması bekleniyor.

İstanbul’da ise doluluk oranı, 2018’de yüzde 12.7 artışla yüzde 71.1’e, ortalama günlük satılan oda bedeli yüzde 10.4 artışla 82.7 euroya, oda başı elde edilen gelir ise yüzde 24.4 artışla 58.8 euroya yükselmişti. Aynı dönemde Antalya’da doluluk oranı, yüzde 10.4 artışla yüzde 65.3’e; ortalama günlük satılan oda bedeli yüzde 3 artışla 76.8 euroya; oda başı elde edilen gelir yüzde 13.8 artışla 50.1 euroya ulaşmıştı.

Ocak ayında da artış var

STR’ın verilerine göre sektör bu yıla artışla başladı. Ocak ayında Türkiye’de otel dolulukları ortalama 2018 yılının aynı dönemine yüzde 3.5 azalarak yüzde 58.8 olsa da oda fiyatları arttı. Ocak ayında ortalama günlük satılan oda bedeli (ADR) geçen yıla göre yüzde 5.8 artış göstererek 62.61 euro oldu. İstanbul ocak ayı otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3.9 azalarak, yüzde 62.9 olarak karşımıza çıkıyor. Ancak, ortalama günlük satılan oda bedeli 2018’e göre yüzde 7.6’lık bir artışla 76.95 euro oldu. Toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirler de ise (RevPAR) geçen yıla göre yüzde 3.4’lük bir artışla 48.37 euro oldu. Antalya’da ise ocak ayında otel dolulukları bir önceki yıla göre yüzde 8.5 artarak,- yüzde 59.5 oldu. Ortalama günlük satılan oda bedeli (ADR) ise yüzde 0.6’lık bir artışla 43.98 euro oldu. Toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirlerde ise (RevPAR) geçen yıla oranla yüzde 9.1’lik bir artışla 26.16 euro oldu.

Tüm pazarlardan sahillere talep arttı

Fiyat artışının doğrudan taleple bağlantılı olduğunu kaydeden Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜ- ROFED) Başkanı Osman Ayık, Avrupa başta olmak üzere tüm pazarlardan Antalya, Ege’ye talep artışı yaşandığını belirtti. Orta Avrupa pazarının tamamında ciddi bir geri dönüş olduğuna dikkat çeken Ayık, uzun yıllardır sesi çıkmayan İtalya pazarında bile yavaş yavaş hareketler başladığını dile getirdi.

Artışların tesisine göre değiştiğini, döviz bazında ortalama yüzde 10-15 dile getiren Ayık, bu fiyat artışlarının iyileşme olduğunu vurguladı. Ayık, ancak bu iyileşmelerin sınırlı kalacağını da ekleyerek, “Türkiye turizmi çok zor yıllardan geçti. 2015-2016 yıllarında yaşanan turizm krizinin etkisiyle, otellerimiz turizmcilerimiz yüzde 50’lere varan oranlarda indirimler yapmak zorunda kalıp, fiyatları düşürmüştü. Bu düşüşle aslında hak ettiğimiz fiyattan satamıyorduk. Gelir kaybının bir kısmının 2017 yılında, bir kısmının da 2018 yılında geri alındı. Geçen yılın gelen yoğun talep artışının etkisiyle bu yıl biraz daha iyileşmeler başladı” dedi. Turist talebindeki artış biraz da fiyatların diğer ülkelere göre ucuz olmasından kaynaklı olduğunu hatırlatan Ayık, bu sebeple fiyatları artırken gelen turisti kaçırmayacak şekilde yapmak gerektiğine de dikkat çekti. Artan kur etkisiye maaliyetlerde düşünülünce halen gelir anlamında 2014 yılının gerisinde olduklarını da vurgulayarak, “Hak ettiğimiz gerçek fiyatlarımızı biz 2020 yılından itibaren yakalamayı umut ediyoruz” dedi. Bu yaz sezonu için erken rezervasyon rakamlarının çok iyi gittiğini belirten Ayık, turizm fuarlarında da Türkiye adına olumlu sinyaller aldıklarını vurguladı. “Tüm bunlar turizm sektörü için 2019 yılının çok verimli yıl olacağının göstergesi” diyen Ayık, Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısında 2019’da da bir çift büyüme gerçekleştirerek, 50 milyon rakamını göreceklerini umut ettiklerini söyledi.

Rezervasyonlar yüzde 25 arttı

Türkiye’ye ağırlıklı olarak Hollandalı turist getiren Corendon Turizm Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer ise bu yıl rezervasyonlarda yüzde 25 artış olduğunu ve fiyatların da döviz bazında yüzde 15-20 seviyelerinde arttığını kaydetti. “Hep dedik fiyat indirmek çok kolay artırmak zor” diyen Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Başkanı Timur Bayındır, şimdi fiyatların eşleşmesinin uzun süreceğini vurguladı. Geçen yıllarda yapılan indirimlerle fiyatların olması gerekenden de çok daha ucuz olmasının fena olduğunu söyleyen Bayındır, döviz bazında da iyileşmenin başladığını özellikle sahillerde etkisini gösterdiğini kayderek, “Fiyatlarda artış 10-15 seviyelerinde” dedi.

Şehir geriden izliyor

Uzun süren sıkıntılı dönemden sonra turizmde olumlu havanın estiğini ifade eden Dedeman Otelleri Genel Müdürü Emrullah Akçakaya, son iki yıldır ciddi bir toparlama olduğunu söyledi. Akçakaya, önceki 3 yılla kıyaslandığında 2018’in en iyi hacim en iyi fiyat büyümesi ile biten yıl olduğunun altını çizdi. Bu yıl döviz bazında fiyat artışlarının yüzde 10-20 seviyesinde olacağını dile getiren Akçakaya, sahillerde artış bazı otellerde yüzde 25-30’ları bulduğunu belirterek, “Bizim gibi genellikle şehir otelciliği yapan turizmcilerin, fiyat artışı konusunda hala biraz sıkıntıları var. İstanbul ve Anadolu sahil kesimleri gibi artışlar yapamıyor. Ama tarihi rekordan ve olumlu havadan çok memnunuz. Bu olumlu hava 3 yılda devam etmesi gerek. Öyle olursa hak ettiğimiz seviyelere ulaşacağız” diye konuştu.

Avrupa pazarında fiyat artışı yüzde 50

Regnum Carya Satış Pazarlama Direktörü Dede Akkaş, şunları söyledi: “2019 yaz sezonu özellikle Avrupa ve BDT ülkeleri özelinde Aralık sonu ve Ocak sonu erken rezervasyon dönemine kadar oldukça iyi geçti. Ülkemizde de erken rezervasyonlarla sezonun gelişi bizleri memnun edecek bir verimlilikte geçti. Şu dönemde biraz hızı yavaşlamış olsa da erken rezervasyon avantajlarına olan yoğun talep bizlere gösteriyor ki 2019 yılı turizm açısından güzel geçecek. Sezonda fiyat artış yüzdemizi Regnum Carya olarak yüzde 15 civarı bir artış şeklinde gerçekleştirdik. Avrupa pazarında bu oranların çok daha yüksek. Fiyatlarda yüzde 50’ler üzerinde bir artış söz konusu.”

Yerli turiste daha pahalı

İç pazarda ise bazı oteller, oda fiyatları kurlara paralel artırmasa da oda fiyatlarında TL bazında bir yükselme var. Yerli otel arama motoru neredekal.com’un DÜNYA için derlediği verilere göre oda fiyatları ocak-şubat döneminde 2019’un aynı dönemine göre TL bazında Akdeniz bölgesinde yüzde 29, Ege bölgesinde yüzde 26 arttı. Temmuz-Ağustos tarihli oda fiyatları ise Ege otellerinde yüzde 35, Akdeniz otellerinde ise yüzde 44 yükseldi. Yaz sezonu için verilerin mart ayında yapılan aramalara göre derlendiğini vurgulayan Genel Müdür Yardımcısı Özkan Özbaş, TL bazında olan bu fiyatların yerli turisti daha çok ilgilendirdiğini kaydetti. Dede Akkaş, iç pazarda Regnum olarak fiyat politikamızı yeni sezon özelinde kurlara paralel şekilde artırmadıklarını belirterek, “Bunun sonucu olarak da iç pazarda geçen yıla oranla bu yıl daha fazla Türk misafirimizi ağırlıyoruz” dedi.

Turizmde Rusya’ya özel strateji

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Türkiye’deki birçok organizasyonda Rusya’nın onur konuğu olacağını; Rusya’dan İstanbul’a ek olarak diğer merkezlerden yapılan tarifeli uçak seferlerinde de business class uygulamasına geçeceklerini ve turizm meslek liselerinde Rusça’yı zorunlu lisan kapsamına aldıklarını kaydetti. Geçen hafta Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinde 16 sayfalık yayınla yer alan Türkiye, geçtiğimiz salı günü de yine 16 sayfalık içerikle Rusya’nın en köklü ve en saygın gazetelerinden Komsomolskaya Pravda’da boy gösterdi. Uluslararası içerik yönetim ajansı UCOM Global’in Moskova Ofisi tarafından organize edilen yayında, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy “Tarifeli seferler ile Antalya, Bodrum, İzmir, Dalaman havalimanlarına business classlı servisler gerçekleştirilecek. Turizm meslek liselerimizde de 2019 itibariyle Rusça’yı zorunlu lisan kapsamına aldık. Bunlara benzer güçlü adımlar atmaya devam edeceğiz. Yatırım, ulaşım, personel eğitimi gibi konulara dair her türlü proje hızla tamamlanacak” dedi. Yayın Rusya’da olduğu için Ruslar’a yönelik turizm hedeflerine ağırlık veren Ersoy, turizmdeki genel stratejileri hakkında da bilgiler paylaştı. Ersoy özetle, “Türkiye’yi dünya turizminde hak ettiği konuma getirmek için yeni tanıtım stratejimizi uygulamaya başladık. Ziyaretçi sayısında bu yıl ilk 6’ya girmeyi planlıyoruz. Turizmi bilinen destinasyonların dışına da taşıyacağız. Örneğin Akdeniz Bölgesi’nde ve özellikle Mersin’de yeni turizm alanları yaratmayı planlıyoruz. Birkaç yılda yapacağız. Ege Bölgesi’nin önümüzdeki dönemde Ruslar için de popüler olmaya başlayacak. Potansiyeli olan bütün ilerimizin öne çıkan özelliklerini bir tanıtım kampanyası ile anlatmaya başlıyoruz” dedi.

Avrupa’da 2018’de turist sayısını en fazla artıran ülke Türkiye oldu

Avrupa Seyahat Komisyonu tarafından yayımlanan 2018 turizm raporunda 33 Avrupa ülkesi arasında turist sayısını en fazla artıran ülke Türkiye oldu. Rapora göre geçtiğimiz yıl Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısı bir önceki seneye göre yüzde 22’den fazla artarak rekor kırdı. Belirlenen hesaplamalara göre turist sayısı tarihte ilk defa 40 milyonu geçerek 2018’de 47 milyona ulaştı. Türkiye’nin 2016’da yaşadığı saldırılar ve darbe girişiminin ardından hızlı bir şekilde toparlandığı belirtilen raporda, ayrıca, turizmdeki artışın etkenlerden biri olarak kur seviyelerindeki değişim nedeniyle Türkiye’nin diğer ülkelere göre daha ucuz bir tatil mekanı olması gösterildi. 



Bu haber 1,226 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,127 µs