En Sıcak Konular

Devler Hindistan'a yolu açtı, şimdi Anadolu yatırım atağında

18 Mart 2019 08:43 tsi
Devler Hindistan'a yolu açtı, şimdi Anadolu yatırım atağında Türk şirketleri, 2030'da dünyanın 3. büyük ekonomisi olması beklenen Hindistan üzerinden dünyaya açılıyor.

Devler Hindistan'a yolu açtı, şimdi Anadolu yatırım atağında

DÜNYA 

Türk şirketleri, 2030'da dünyanın 3. büyük ekonomisi olması beklenen Hindistan üzerinden dünyaya açılıyor. 

Dünya ekonomisinin yakın dönemde en önemli güçleri "Çindistan" adı verilen Asya'nın iki dev ülkesi Çin ve Hindistan olacak. Uzun süredir Çin'in gölgesinde kalan ancak son yıllarda aralıksız büyümesi ile dikkat çeken Hindistan, Fransa'yı geride bırakarak 2.6 trilyon dolarlık ekonomisiyle dünyanın en büyük 6. ekonomisi oldu. Bazı yıllar büyüme oranıyla Çin'i bile geride bıraktı. Uluslararası birçok yatırım kuruluşuna göre bu büyüme performansıyla Hindistan orta vadede dünyanın süper güçlerinden biri olacak. PriceWaterhouseCoopers danışmanlık şirketi, 2030 yılında Hindistan'ın 19.5 trilyon dolarlık gücüyle dünyanın 3. büyük ekonomisine sahip olacağını öngörüyor. Batılı şirketlerin hedefindeki Hindistan'da birçok Türk şirketi de üretim yapmak için harekete geçti.

Kendisine '2022 hedefleri' belirleyen ve bu kapsamda 50 milyon konut, uzun köprü ve tüneller, geniş yollar ve modern havalimanları yapmak için harekete geçen Hindistan'a Türk şirketleri altyapı sektörüyle girdi. Bu şirketlerin başında ise Çelebi Holding, Doğuş Grubu ve Limak Holding geliyor. Sadece altyapı değil, tüketimdeki büyümeye de kayıtsız kalamayan Türk şirketleri var. Şişecam, Koç Grubu, Yıldız Holding'e ait United Biscuits, Oyak Grubu Türk devlerinin açtığı bu yola şimdilerde Anadolu'da üretim yapan firmalar da katılıyor.

Antalyalı AGT ile Haydarabad'da üretim
Son iki ayda Hintli Arvind ile İzmirli Polser, Hindistan'da birlikte tesis kurmak için görüşmelere başladı. Hintli enerji ve çimento şirketi NCL Industries, Antalya merkezli Türk firması AGT Ağaç Sanayi ile ortak bir fabrikayı hayata geçiriyor. Haydarabad yakınlarında yer alan Malkapur'daki fabrikada, ahşap kapı üretimi gerçekleştirilecek. Yaklaşık 20 bin metrekarelik alanda üretim yapacak olan tesis ilk etapta 40 milyon liralık bütçe ile hayata geçecek.

1970'li yıllarda kurulan NCL Group'a bağlı firma binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. Nagarjuna Cement adı altında 2 fabrikası bulunan NCL'nin Bison Panel adlı inşaat malzemeleri üretim tesisi bulunuyor. Prefabrik konut üretimi de gerçekleştiren Hintli şirketin 2 farklı şehirde hidroelektrik santrali var. Hintli NCL'nin Türk ortağı AGT ise Türkiye'nin ilk 500 şirketi arasında yer alıyor. Antalya'daki üretim tesisini geçtiğimiz yıl 120 milyon euroluk yatırımla büyüten AGT, 10 milyon euroluk yatırımla da biyokütle enerji santralini üretime almayı hedefliyor. Şirket 2017'de 914 milyon liralık gelir elde etmişti.

İzmirli Polser, Ahmedabad'da fabrika kuracak
Hindistan'ın en önemli sanayi şirketlerinden Lalbhai Group, Türkiye'nin önde gelen lamine kompozit panel üreticisi İzmirle Polser ile işbirliği kararı aldı. Anlaşmayla Lalbhai Group'un amiral gemisi Arvind Limited ile Türk firması Polser, birlikte düz ve oluklu fiberglas levha üretecek. Yeni ortaklığın yüzde 60'lık hissesi Hintli Arvind'e, geri kalanı ise Türk şirketi Polser'e ait olacak. İki ortak fabrikayı Hindistan'daki Ahmedabad kentinde kuracak. 1.7 milyar dolarlık büyüklüğü olan Arvind'in çalışan sayısı 42 bine yaklaşıyor.

KİMLER HİNDİSTAN'DA ÜRETİM YAPIYOR?
Koç Grubu'na ait Beko, 2017'de Hindistan'ın en büyük gruplarından Tata ile 100 milyon dolarlık sermayeye sahip Voltas adlı bir şirket kurdu. İki ortak ülkenin en modern beyaz eşya tesislerinden birini hayata geçirdi. Yıldız Holding, Hindistan'da United Biscuits ile alanında en büyük üreticilerinden biri olarak biliniyor. Hindistan'da Şişecam, 2013 yılından bu yana yüzde 50 ortak olduğu düzcam üreticisi iştiraki HNG Float Glass Limited (HNGFL) şirketinin geri kalan yüzde 49.8 payını geçen yıl haziran ayında 85.4 milyon dolara alarak tek sahibi olmuştu. Uzun zamandır ülkede bulunan Çelebi Holding'in Hindistan'ın kamuya ait havayolu şirketi Air India'nın yer hizmetleri birimini satın almakla ilgilendiği açıklandı. Erdemir Grubu'nun sahibi olan Oyak Grubu'nun 2015'te yaklaşık 1 milyar dolara satın aldığı Hollandalı Almatis'in Hindistan'da tesisi bulunuyordu. Satın alma sonrası Hindistan yatırımını gözden geçiren Oyak, ikinci tesisi geçen yıl hayata geçirmek için çalışmalara başladı.


Bu haber 2,866 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,957 µs