En Sıcak Konular

Değerli metallerden bu beşliye dikkat!

20 Mart 2019 08:19 tsi
Değerli metallerden bu beşliye dikkat! Fed toplantısı öncesinde altın yükseldi, paladyum rekor kırdı. Analistler, yıla iyi bir başlangıç yapan değerli metaller için pozitif beklentilerini koruyor.

Değerli metallerden bu beşliye dikkat!

DÜNYA 

Fed toplantısı öncesinde altın yükseldi, paladyum rekor kırdı. Analistler, yıla iyi bir başlangıç yapan değerli metaller için pozitif beklentilerini koruyor.

Değerli metallerin önemli bir bölümü yıla iyi bir başlangıç yaptı. Paladyum fiyatları yüzde 27 yükselirken, platin yüzde 6 ralli yaptı. Altın fiyatlarında yüzde 2’ye yakın çıkış meydana geldi. Platinin ‘kız kardeşi’ olarak nitelenen rodyum da değerli metal yatırımcısının radarına girdi ve yüzde 35 değer kazandı. Bu yıl değerli metal grubunda sadece gümüş yüzde 1’lik bir kayıp verdi. Analistler değerli metaller için yılın geri kalanında pozitif beklentilerini koruyor. Analistlere göre doların zayıflaması yükselişi destekleyecek. Teknik göstergeler de fiyat artışlarına işaret ediyor.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dün başlayan iki günlük toplantısı öncesinde doların baskı altına girmesiyle değerli metaller haftaya hızlı başladı. Fed’in faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Analistler, Fed üyelerinin faiz seviyesi ile ilgili öngörülerinin bu yıl için bir kez faiz artırımına işaret edebileceğini belirterek, Powell’ın parasal genişleme ile ilgili sözle yönlendirmelerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

Bu beklentilerin doları zayıflatması değerli metallere alım getirdi. Uluslararası finans kuruluşları fiyat artışlarının süreceğini tahmin ediyor:

◗ ALTIN: Spot altının onsu Fed toplantısı öncesinde psikolojik 1.300 doların üzerinde güçlenmeye devam etti. Son altı aydır pozitif bölgede seyreden altının onsu dün 1.307,85 doları gördü. Capital Economics analistleri doların baskı altında kalmasının altına olumlu etkisinin süreceğini öngörürken, ABN Amro mart ayı raporunda altın fiyatlarının yıl sonunda 1.400 dolara çıkacağı tahmininde bulundu. Doların baskı altında kalması, Fed dışındaki merkez bankalarının da faiz artışlarını erteleyerek daha güvercin bir duruş sergilemesi, en büyük altın müşterileri arasındaki Çin’in ekonomisini destekleyen politikalar altında yükseliş beklentilerini kuvvetlendiriyor. Ayrıca teknik göstergeler analistlere göre yükselişe işaret ediyor. Altın fiyatları 200 günlük hareket ortalaması 1.250 doların üzerinde kalmaya devam ediyor.

 PALADYUM: En büyük kullanım alanı otomotivde katalitik konvertörler olan paladyum bu yıl sürekli rekor tazeliyor. Fiyatlar dün ilk kez olarak 1.600 dolar sınırını aşarak 1.606 doları test etti. Fiyatların yükselmesinde Fed’in faiz artırmayacağı beklentisinin yanında Rusya’nın ihracata yasak getirebileceği haberlerinin yarattığı arz kaygısı etkili oldu. Analistler yılın geri kalanı için ise temkinli. Bazı analistler fiyatların çok hızlı yükseldiğini ve otomotiv sektöründeki yavaşlamanın henüz fiyatlara yansımadığı uyarısı yaparken, Investing Haven analistleri piyasadaki açık gözönüne alındığında yıl sonunda 2.400 doların üzerine çıkılmasını olası görüyor.

◗ PLATİN: Dolar, ABD tahvil getirisi, Çin ekonomisinin görünümü gibi altını etkileyen birçok faktör platin fiyatlarının belirlenmesinde de önemli. Ancak dizel otomobil talebi, en büyük alımı yapanlardan Euro Bölgesi’nin ekonomik sağlığı, Çin’in mücevher talebi gibi faktörler de fiyatlarda belirleyici oluyor. Fed toplantısı öncesinde dün yüzde 1.3 değerlenerek 840.55 dolar/ons seviyesine gelen platinde çok güçlü bir ralli beklememekle birlikte metalin hala ucuz olduğunu ve yükselme potansiyeli olduğunu düşünüyor. ABN Amro fiyatların bu ay içinde 850 doları gördükten sonra yıl sonunda kademeli olarak 950 dolara tırmanacağını ve gelecek yılın sonunda 1.100 doları göreceğini tahmin ediyor.

◗ GÜMÜŞ: Bu yıl yüzde 1 kayıp veren gümüş dün 15.45 dolar civarında yatay seyrini sürdürdü. Genellikle altını takip eden ancak endüstriyel kullanımı nedeniyle küresel ekonomideki yavaşlamaya karşı altından daha duyarlı olan gümüşün Çin ve Hindistan gibi ekonomilerden gelen sinyallerin iyileşmesi halinde yükselme potansiyeli olduğu belirtiliyor. Beklentiler gümüşün ons fiyatının yılsonunda 17 dolara çıkabileceği yönünde.

◗ RODYUM: Değerli metallerin en pahalısı olan rodyum 2019’un en iyi performans gösteren emtiaları arasında yar alıyor. Platin grubu metallerden olan rodyum endüstriyel kullanımın yayında yatırım aracı olarak öne çıkmaya başladı. Onsu 3.190 dolara satılan rodyumun diğer değer metalerden daha ender bulunması fiyatını destekliyor. Altından 100 kat, platinden 30 kat daha ender bulunan rodyumun en büyük üreticileri Güney Afrika ve Rusya. Bu iki ülkenin doğal kaynaklarına yönelik düzenlemeleri fiyatlara yükseliş olarak yansıyor. Rodyumun en önemli kullanımları alaşımlar, otomotiv sektörü ve takı sektörüdür. Rodyum, karakteristik olarak x-ray ışını üretir. Bu sebeple mamografi sistemlerinde kullanılabilen bir metal. Nükleer işlemlerde de kullanılabiliyor. 



Bu haber 1,136 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,418 µs