En Sıcak Konular

Türkiye beklentileri değiştirmeli

21 Mart 2019 08:21 tsi
Türkiye beklentileri değiştirmeli Türkiye’de yabancı para mevduatının yerli para mevduatına oranının yüzde 51 olduğunu kaydeden Ekonomist Mahfi Eğilmez, “Bu ciddi bir sorun, geri çevirmek zor fakat mümkün. Türkiye bunu 2001 krizinden sonra yaptı. Yeniden yapabilir.” dedi.

Türkiye beklentileri değiştirmeli

DÜNYA 

Türkiye’de yabancı para mevduatının yerli para mevduatına oranının yüzde 51 olduğunu kaydeden Ekonomist Mahfi Eğilmez, “Bu ciddi bir sorun, geri çevirmek zor fakat mümkün. Türkiye bunu 2001 krizinden sonra yaptı. Yeniden yapabilir.” dedi. 

Türkiye’de yabancı para mevduatının yerli para mevduatına oranının yüzde 51 olduğunu kaydeden Ekonomist Mahfi Eğilmez, “Bu ciddi bir sorun, geri çevirmek zor fakat mümkün. Türkiye bunu 2001 krizinden sonra yaptı. Yeniden yapabilir. Bunun için Türkiye beklentileri değiştirmeli. İyi şeyler olacağını düşünenler yatırım yapar” diye konuştu. Bandırma OSB'de MKS DEV0’nun Ar-Ge Merkezi’nin açılışına katılan ekonomistler Mahfi Eğilmez ve Murat Sağman, ‘Seçim Öncesi Ekonomi’ değerlendirmesi yaptılar. Murat Sağman’ın dünyada sermayenin gelecek yıl daha da azalacağını söyleyerek iş dünyasını uyarmasının toplantıda Mahfi Eğilmez’den satır başları ise şöyle:

2001'den önce oran yüzde 57'ydi

2001’den önce Türkiye’de yabancı para mevduatının toplam mevduat içindeki payı yüzde 57’ydi. Türk insanı kendi parasına güvenmiyordu, dolara geçmişti. Hatta ‘Bütçe 1.5 trilyon lira açık verdi’ dediğimiz zaman, kimse anlamıyordu. ‘Yani kaç dolar açık vermiş’ diyorlardı. 2001 krizi oldu, Türkiye IMF ile birlikte bir program yaptı. Bankacılık sektörü baştan aşağı yenilendi. BDDK kuruldu. Arkasından bütçeyi açıklarını hızla düşürdü. Devletin görev zararları azaldı. Borçlanma azalınca devlet piyasalara girmediği için faizler düştü. Enflasyon da düştü. Türkiye toparlanmaya başladı.

6 sıfır atılması ve AB üyeliği yeni hikaye yazmıştı

2005’lere geldiğimiz zaman Türkiye iki önemli adım attı. Birincisi paradan 6 sıfır attı. İkincisi AB ile tam üyelik müzakereleri başladı. AB ile tam üyelik müzakeresine başlayan ve üye olmamış başka ülke yok. Onun için para Avrupa’dan Türkiye’ye aktı. 4 yılda 80 milyar dolarlık yatırım Türkiye’ye geldi. TL’ye güven arttı. 2010’lar civarında Türkiye’nin AB ile müzakerelerinin devam edemeyeceği anlaşıldı. Kur yükseldi, yabancı gitti. Bugün geldiğimiz noktada yabancı para mevduatının yerli para mevduatına oranı yüzde 51’dir. Bu ciddi bir sorun. Bunu geri çevirmek zor fakat mümkün. Türkiye bunu 2001 krizinden sonra yaptı. Biraz önce söylediğim tedbirlerle Türkiye beklentileri değiştirdi. İnsanlar gelecekte daha iyi işler olacağına inandıkları için TL’ye güven arttı ve olay değişti. Bugün gelecek için ne kadar iyi mesaj verirsek verelim, bu sorunu çözmek için beklentileri mutlaka olumlu hale getirmek lazım.

4000 yıl önce faiz yüzde 130'du bu topraklar yüksek faize alışık

2018 Ocak’ına yüzde 13 faizle girdik. Faiz orada da durmadı yüzde 27’lere kadar çıktı. Şu anda yüzde 18-19 arasında. Bu da yüksek. Altyapıyı değiştirerek düzeltmemiz lazım. Bundan 4 bin yıl önce Anadolu’da Bronz Çağı’nda bulunan 30 bin tabletten bazıları borç tabletleriydi. Tüccarların borçlanma tabletlerinden yıllık faizi hesaplayabiliyoruz. Tam yüzde 130’luk bir oran çıkıyor. Bu topraklar yüksek faize alışık. Bunu düzeltmek elimizde.

Dünyanın en köyü şeyi '0' enflasyon '0' faizdir

Biz Türkler hayatımızda hiç ‘0’ enflasyon ‘0’ faiz görmediğimiz için, bunu iyi bir şey zannederiz. İdealimiz budur. Dünyanın en kötü şeyi ‘0’ enflasyon ‘0’ faizdir. Japonya bundan çok çekti. Kimse bir şey almıyor, geleneksel olarak da tasarruf seven bir toplum oldukları için kimse harcamıyor. Harcamayınca da sıkışıyorlar. ABD’nin ve Avrupa’nın yüzde 2 civarında bir enflasyon yaratmak istemesinin sebebi bu. 1980’lerde 1990’larda dünyanın ilk 10 bankasının 6’sı Japon bankalarıydı. Bunların hiç biri bugün yok. Çünkü hareket yok.

Bir facia çıkarsa Çin'den çıkar

Çin’de 1.4 milyon nüfusun sadece 200 milyonu bizim koşullarımızda yaşıyor. Diğerleri fakir. Çin’in yüzde 6 büyümesi onlar için yetersiz. Borçluluk oranı inanılmayacak kadar yüksek. Kendi kendine olan borçları GSYH’larının 2.5 katı. Herkes birbirine ve devlete borçlu tüm bankalar tıkanmış durumda. Paralarını inşaata yatırdılar. Bankalar paralarını geri alamıyor. 2019’da bir facia çıkarsa büyük bir olasılıkla Çin’den çıkacak.


Bu haber 881 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,499 µs