En Sıcak Konular

Market markalı ürünlere sınırlama perakendeyi ikiye böldü

21 Mart 2019 08:22 tsi
Market markalı ürünlere sınırlama perakendeyi ikiye böldü ‘Private Label’ denilen market markalı ürünlere sınırlama getiriliyor.

‘Private Label’e sınırlama perakendeyi ikiye böldü

DÜNYA 

‘Private Label’ denilen market markalı ürünlere sınırlama getiriliyor. Yerel marketler ve üreticiler raf sınırlamasını desteklerken, ‘private label’cilar yeni adımın enflasyonu artıracağını savunuyor. 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın dün marketlerde yöresel ürün için belli raf oranını zorunlu kılacak düzenlemeler yapacakları ve private label ürünlere sınırlama getirecekleri açıklaması sektörde tartışma yarattı.Yerel zincirler ve üreticiler raf sınırlamasının rekabet ortamında yerel ve çeşitli markalara da yer açacağını belirtirken, private label sektörünü temsil eden Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği (PLAT) bu adımın enflasyonu artıracağını savundu.

PLAT Derneği Başkanı İmer Özer, market markalı ürünlerin tüketicinin uygun ürüne ulaşması için önemli olduğunu iddia etti. Market markalı ürünleri üreten firmaların aynı zamanda kendi markaları ile de üretim yaptıklarını dile getiren Özer, “Firmalar private label üretimi ile atıl kapasitelerini değerlendiriyor. Bu yasa tasarısına destek vermek istiyoruz” dedi.

Sınırlama yüzde 30 olmalı

Market raflarının ortalama yüzde 65-70’ini bulgurundan pirincine, yağından salçasına, peynirinden yogurduna, ‘private label’ ürünler oluşturuyor. Konunun daha taslak aşamasında olduğunu belirten Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek, daha çok discount yani indirim marketlerini ilgilendiren bir taslak olduğunu kaydetti. Sınırlamanın üreticiyi destekleyen bir adım olarak iyi olduğunu belirten Altunbilek, “Biz yerel marketler olarak zaten yerel ürünleri sunuyoruz. Ancak bu discount dediğimiz marketlerde raflar başka markalara çok sınırlı, bu kısıtlama daha çok onları etkileyecek.

Bu sınırlandırmanın yüzde 30’lara çekilmesi, rekabet açısından doğru oran olur” dedi. Bu sınırlandırmanın getirilmesi gerektiğini hep söylediklerini dile getiren Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis ise şöyle konuştu, “Private Label ürünlere karşı değilim. Bu rekabet ortamı yaratır. Ama üreticiyi de öldürmemek gerek. ABD ve Avrupa’da bu ürünlerin raf sınırlamaları var. Bu farklı üreticilerin de desteklenmesi demek. Market kendi markalı ürününün birçok çeşidini raflara koyup, x markanınkini daha az çeşitle koyunca da adalet olmuyor. Rafta hakkaniyet adalet de olmalı. Private label ürünler, yüzde 30’u aşmamalı. Bazı marketler de bu oran yüzde 100’leri buluyor.”

Uzun zamandır yerel marketlerde raf sıkıntıları yaşadıkları kaydeden Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Albülkadir Külahçıoğlu, belli market zincirlerinin pazarı belirler hale geldiğine dikkat çekti. Zincirlerin üreticilere de baskı oluşturduklarını belirten Külahçıoğlu, “Bu baskılar karsızlığa sürüklüyor. Bu düzenlemeyi destekliyoruz. Hem rekabeti hem de tükecinin kaliteli ürüne ulaşabilmesini sağlar. Bu oran yüzde 30 olursa raflarda, farklı marka çeşitleri için de rekabete alanı yaratılır. Çünkü bazı zincirlerde bu 60-70’lerde” dedi.

“Bizim bu taslağa algımız olumlu” diyen Perakenciler Derneği (PERDER) Ramazan Ulu, bu taslak yasalaşır ise yöresel ürünlere raflarını daha çok açacaklarını belirterek, “Biz zaten açtık. şimdi bu genişletilerek bütün sektör geneline yayılacak. Bu adımı destekliyoruz. Çünkü global markalar da bizi zorluyordu” diye konuştu.

Market markalı ürün cirosu 50 milyar liraya ulaştı

Bir perakende zincirinin yalnızca kendi mağazasında satılmak üzere kendi belirlediği marka ile üretim yaptırması şeklinde tanımlanabilecek market markalı ürünler, ülkemizde yükselen bir büyüme grafiğine sahip. 2018 yılında önceki yıla kıyasla market markalı ürünlerin cirosu yüzde 70 artışla 50 milyar liraya yükseldi. PLAT Derneği Başkanı İmer Özer, Avrupa ve gelişmiş ülkelerde market markalı ürünlerin perakendedeki payının yüzde 50’lere ulaştığına dikkat çekerek şunları söyledi: “İngiltere ve İsviçre’de yüzde 42, İspanya’da yüzde 41, Almanya’da yüzde 36 iken ülkemizde ise yaklaşık yüzde 20 seviyesinde.”


Bu haber 1,149 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,279 µs