En Sıcak Konular

Enerjide en büyük sorun pahalılık

21 Mart 2019 08:25 tsi
Enerjide en büyük sorun pahalılık Kadir Has Üniversitesi Türkiye Toplumunun Enerji Tercihleri Araştırması'na göre vatandaşın enerjide en büyük sorun olarak pahalılığı görüyor. "En büyük sorun dışa bağımlılık" diyenlerin oranı ise 39'dan 11'e indi.

Enerjide en büyük sorun pahalılık

DÜNYA 

Kadir Has Üniversitesi Türkiye Toplumunun Enerji Tercihleri Araştırması'na göre vatandaşın enerjide en büyük sorun olarak pahalılığı görüyor. "En büyük sorun dışa bağımlılık" diyenlerin oranı ise 39'dan 11'e indi.

Kadir Has Üniversitesi (KHAS) Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi (CESD) tarafından gerçekleştirilen Türkiye Toplumunun Enerji Tercihleri Araştırması 2018 çalışması sonuçlandı. KHAS Enerji Sistemleri Bölüm Başkanı ve CESD Müdürü Prof. Volkan Ediger'in koordinasyonunda yürütülen çalışma kapsamında 16 kent merkezinde ikamet eden 18 yaş ve üzeri bin 209 kişi ile yüz yüze görüşme yapıldı.

Dışa bağımlılığa hassasiyet azaldı
'Türkiye enerji sisteminin en önemli sorunu nedir' sorusuna verilen cevaplar 2017'de olduğu gibi 2018'de de yüzde 42 ile ilk sırayı aldı. 2016'da katılımcıların yüzde 39'u 'en büyük sorun ithal enerjiye bağımlılık' derken, bu oran 2017 yılında yüzde 17'ye, 2018'de ise yüzde 11'e geriledi. Enerjinin çevre üzerine etkilerinin, vatandaşlara göre en önemli sorunlar listesinde üst sıralarda kalmayı sürdürdüğü de ortaya çıktı. Enerji faaliyetlerinin yol açtığı çevre sorunları son iki senedir yüzde 16 ve yüzde 15 oranlarıyla ilk üç sorun içinde yer alıyor.

Güvenlik kaygısı azalmış
Vatandaşlara göre Türkiye'nin en önemli üç sorunu ekonomi, eğitim ve demokrasi oldu. 2016'da yüzde 35 ile en önemli ikinci sorun olarak gösterilen iç güvenlik, 2018'de yüzde 9'la yedinci sıraya düştü. 2017'de yüzde 14 ile ülkenin en önemli dördüncü sorunu olarak görülen dış güvenlik de yüzde 10 ile 6'ıncı sıraya geriledi.

Hükümetin enerji politikalarında başarılı bulunan alanlar arasında 'doğalgaz temini' ilk sırada yer aldı. Bunu petrol ve doğalgaz boru hatları ile elektrik üretimi-iletimi-dağıtımı izledi. Hükümetin en başarısız bulunduğu konu başlığı ise enerji fiyatları. Özelleştirme ve nükleer enerji de başarılı bulunmayan konu başlıklarından.

Konforlu doğalgaz çevreci güneş ve rüzgar
'Maliyetleri aynı ve kolay erişilebilir olsalardı, hangisini evdeki enerji ihtiyaçlarınızı karşılamak için kullanmayı tercih ederdiniz' sorusuna verilen cevaplarda doğalgaz, güneş ve rüzgar ilk üç sırayı aldı. Ancak ilk sıradaki doğalgaz tercihi önceki yıllarda yüzde 63 iken yüzde 40'a düştü. Rüzgar ve güneş tercihi ise yükseliyor.

Yalıtımsız ev oranı düştü
Katılımcıların yüzde 59'u en yüksek enerji faturasını ısınmaya ödediğini beyan ediyor. Isınma için en çok kullanılan kaynak ise yüzde 54 ile doğalgaz olarak gösterildi. Araştırma ısı yalıtımı konusunda da önemli verilerin ortaya çıkardı. 2016 ve 2017 yıllarında yüzde 65 ve 66 olarak kaydedilen, evlerinde ısı yalıtımı bulunmayanların oranı 2018 yılında yüzde 54'e düştü.

Enerjiyi nereden alalım?
Enerjinin nereden ithal edilmesini istersiniz sorusuna cevap veren katılımcılar yüzde 41 ile Azerbaycan'ı ilk sıraya koydu. 'Rusya' diyenler yüzde 6'da kalırken, 'ucuz olandan alınsın' tercihi ise yükselişte: 2016'da yüzde 1, 2017'de yüzde 10, 2018'de yüzde 13. Kendimiz üretelim diyenlerin oranı da 2016, 2017 ve 2018'de sırasıyla yüzde 16, yüzde 21 ve yüzde 19.

Enerjinin seçimlere etkisi artıyor
Anketten çıkan dikkat çekici sonuçlardan biri ise enerji okuryazarlığının artması. Oy verdiği partinin enerji politikaları konusunda 'çok bilgiliyim' diyenlerin oranı son üç yılda yüzde 8-10-15 şeklinde artış gösterirken, 'bilgili değilim' diyenlerin oranı yüzde 75-47-49 olarak azaldı. Oy verirken enerji politikalarını ne derece dikkate alırsınız sorusuna verilen olumlu yanıtlarda da ciddi artış var. 'Dikkate almam' diyenlerin oranı 2016, 2017 ve 2018'de sırasıyla yüzde 55, 44 ve 35 olarak düşerken, 'çok dikkate alırım' diyenlerin oranı ise yüzde 15, 17 ve 34 olarak ciddi bir yükseliş sergiledi.


Bu haber 887 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,322 µs