En Sıcak Konular

Resesyon kokusu alan yatırımcı satışa geçti!

26 Mart 2019 08:46 tsi
Resesyon kokusu alan yatırımcı satışa geçti! ABD’de 10 yıllık tahvilin faizi kısa vadeli tahvil getirisinin altına inerek ekonominin sağlığıyla ilgili endişelerin büyüdüğünü gösterdi. Dünya borsaları son 12 günün en düşük seviyesine indi.

Resesyon kokusu alan yatırımcı satışa geçti!

DÜNYA 

ABD’de 10 yıllık tahvilin faizi kısa vadeli tahvil getirisinin altına inerek ekonominin sağlığıyla ilgili endişelerin büyüdüğünü gösterdi. Dünya borsaları son 12 günün en düşük seviyesine indi. 

Küresel büyüme endişeleri yine piyasalara ipotek koydu. ABD ekonomisinden gelen resesyon sinyalleri yatırımcıyı riskli varlıklardan uzaklaştırdı. Dünya borsaları dün sert bir satış dalgasıyla karşı karşıya kaldı, güvenli liman olarak görülen tahvil piyasalarında ise ralli yaşandı. Resesyon kokusu almaya başlayan yatırımcı altın ve Japon Yeni gibi güvenli limanlara yöneldi.

Küresel piyasalar, geçen haftanın son işlem gününde Almanya’da ve ABD’de açıklanan imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin beklentilerin altında kalmasının ardından artan büyüme endişeleri ile negatife döndü. ABD’de imalatın zayıfladığına işaret eden veri sonrasında uzun vadeli tahvillerin getirisi kısa vadeli tahvillerin altına indi. 10 yıllık tahvilin faizi yüzde 2.418 ile Ocak 2018’den bu yana en düşük seviyeye indi ve bir ara 3 ay vadeli kağıtların getirisinin 1 baz puan altında kaldı. Uzun vadeli tahvillerin getirisi kısa vadeli tahvillerinkine yaklaşması ya da altına inmesi, yatırımcının ekonominin sağlığının bozulduğuna inandığını gösteriyor. Analistlere göre bu durum ABD ekonomisinde gelecek 10-18 ay zarfında resesyon olasılığının yüzde 30-60 olduğuna işaret ediyor.

Yatırımcının resesyon beklediğine işaret eden getiri eğirisinin tersine dönmesi yatırımcının resesyon beklentisini ortaya koyuyor. Bu da küresel risk iştahının azalmasına ve pay piyasalarında satışların hızlanmasına neden oldu. Dünya borsaları dün 12 günün en düşük seviyesine indi. Asya piyasaları yeni haftaya düşüşle başladı. Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 3.1, Çin de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1 değer kaybetti. Almanya ve Avustralya gibi ülkelerin tahvillerine talep arttı. Almanya’nın 10 yıllık tahvilinin faiz bir ara sıfırın altına indi.

İfo endeksi Avrupa’ya nefes aldırdı

Piyasaların tansiyonu biraz da olsa düşürecek haber Almanya’dan geldi. Almanya’da Ifo İş Dünyası Endeksi, beklentilerin üstünde artış göstererek martta 99.6 puana yükseldi. Ifo, yaklaşık 9 bin firmanın katılımıyla gerçekleştirdiği mart ayı Almanya İş Anketi sonuçlarını yayımladı. Sonuçlara ilişkin yapılan açıklamada, şubatta 98,7 puan olan Almanya’da sanayi ve ticarete ilişkin İş Dünyası Endeksi nin bu ay 99,6 puana yükseldiği belirtildi. Beklenti endeksin 98.5’e gerilemesi yönündeydi.

Ancak ABD açılışta ekonomik kaygılarla gerilemeye devam etti.

Altın kazanan tarafta

Güvenli liman alımları altın fiyatlarını yükseltti. ABD ekonomisinin durgunluğa sürükleneceği endişesi dolar üzerinde baskı yaratmaya başlayınca yatırımcı güvenli liman arayışıyla altına yöneldi. Londra’da spot altın yüzde 0.5 değer artışıyla 1.319 dolar/ons seviyesine yükseldi. Vadeli işlemlerde de altın aynı düzeyden satıldı. İstanbul Kapalıçarşı da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 239,20 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 1.596,00 lira oldu.

Petrol sert düştü

ABD ekonomisindeki resesyon beklentisi ve Almanya’da sanayi üretiminin azalmasının petrol fiyatlarının düşmesinde etkili oldu. Brent petrolün varili, haftanın ilk iş gününde uluslararası piyasalarda 66.55 dolara indi. Cuma günü Brent 68 dolara dayanmıştı. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise geçen hafta gördüğü 60 doların üzerinden 58.41 dolara kadar geriledi. Analistler büyüme kaygılarının, üretim kesintisi endişelerinden ağır bastığını söylüyor.

Japon Yeni güçlendi

Hisse senedi piyasalarındaki düşüşlerden genelde kazanç sağlayan Japon Yeni yine yatırımcının tercihleri arasındaydı. Büyüme endişilerine karşı dirençli bir enstrüman olarak görülen yen dün dolar karşısında son 6 haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Dolar karşısında 109.70 seviyesinden işlem gören Japon Yeni’nin yükselmesinde zayıf Çin verilerinin ve Brexit’in Avrupa ekonomisine ilişkin doğurduğu endişeler de etkili oldu.


Bu haber 793 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,151 µs