En Sıcak Konular

Oylar tek zarfa

27 Mart 2019 08:13 tsi
Oylar tek zarfa 31 Mart’ta geçersiz oyların önüne geçmek için sandıkta ‘tek zarf’ kullanılacak.

Oylar tek zarfa

YENİŞAFAK 

31 Mart’ta geçersiz oyların önüne geçmek için sandıkta ‘tek zarf’ kullanılacak. Seçimde, belediye başkanlığı, belediye, il genel meclisi ve muhtarlık için kullanılan oylar tek zarfa konulacak ve tek bir sandığa atılacak.

Sandıkta geçersiz oyların önüne geçmek için 31 Mart’ta ‘tek zarf’ modeli uygulanacak. İlk defa 24 Haziran genel seçimleri ile uygulanmaya başlayan tek zarf uygulamasından önce, seçmenler yerel seçimlerde belediye başkanlığı, meclisi üyeliği ve muhtarlık için farklı pusula ve zarflar kullanıyordu. Çoğunlukla bu zarfların karıştırılması, bir zarfa başka oy pusulasının koyulması nedeniyle geçtiğimiz yerel seçimde oyların yüzde 4,19’u geçersiz sayıldı.

GEÇERSİZE ENGEL
Bunun önüne geçmek için yerel seçimlerde artık belediye başkanlığı, belediye, il genel meclisi ve muhtarlık için kullanılan oylar tek zarfa konulacak ve tek bir sandığa atılacak. Bu yöntem ile geçersiz oy sayısı büyük oranda azaltılarak millet iradesinin en doğru şekilde sandığa yansıması sağlanacak.

ÜÇ RENK PUSULA
Büyükşehirler belediye başkanlığı için beyaz renkli oy pusulası, belediye başkanlığı için mavi renk oy pusulası, belediye meclis üyeliği için sarı renk oy pusulası, büyükşehir olmayan illerde il genel meclisi üyelikleri için turuncu renkli oy pusulası kullanılacak. Muhtar adayları ile ihtiyar heyeti pusulaları da tek bir kağıtta toplanacak. Tüm pusulalar tek bir zarfa atılacak.

Nüfus müdürlükleri hafta sonu açık
İstanbul Valiliği, Pazar günü yapılacak yerel seçimler nedeniyle nüfus müdürlüklerinin Cumartesi ve Pazar günleri tam gün açık olacağını duyurdu. Valilik'ten yapılan açıklamada, "Vatandaşlarımızın oylarını kullanmalarıyla ilgili taleplerin (Kimlik Kartı, Nüfus Kayıt Örneği… vb.) ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, karşılanabilmesi amacıyla herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi için, İl ve İlçe Nüfus Müdürlükleri 30-31 Mart 2019 günleri 08.30-17.00 saatleri arasında tam gün açık bulunacaktır" denildi.


Bu haber 838 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,072 µs