En Sıcak Konular

Dolarda oyun kuran oyuna geldi

27 Mart 2019 08:17 tsi
Dolarda oyun kuran oyuna geldi Olmayan TL’leri satıp dolar alan yabancılar, dün swap işlemlerinde açık pozisyonlarını kapatma telaşına düştü. TL’ye yüksek talep Londra’da TL faizini yüzde 230’lara çıkardı. İç piyasada da dolar ve avro geriledi.

Dolarda oyun kuran oyuna geldi

DÜNYA 

Olmayan TL’leri satıp dolar alan yabancılar, dün swap işlemlerinde açık pozisyonlarını kapatma telaşına düştü. TL’ye yüksek talep Londra’da TL faizini yüzde 230’lara çıkardı. İç piyasada da dolar ve avro geriledi.

Cuma günü dolar karşısında geçen yılın Ağustos ayından bu yana en sert günlük değer kaybını yaşayan TL, TCMB’nin adımları ve iletişimi ardından kayıplarının büyük bir kısmını geri aldı. Cuma günü 5,46’larda güne başlayan ve geç saatlerde 5,8490’a kadar yükselen kur, kademeli olarak önce 5,60’lara dün de 5,50’yi aşıp 5,37’lere kadar geriledi. Euro ise en düşük 6.10’u gördü. Kurdaki hızlı geri çekilme yüksek dolar kuru ve düşük TL üzerinden oyun kuranların da oyununu bozdu. Londra’da karşılıklı para birimlerinin takas edildiği swap işlemlerinde TL’ye talep arttı. Olmayan TL’leri satıp dolar alan yabancılar, dün swap işlemlerinde açık pozisyonlarını kapatmak için yüksek maliyetlerle TL almak durumunda kaldı. Türk Lirası’nın faizi böylece yüzde 22’lerden bir anda yüzde 230’lara ulaştı.

Merkez’in adımları etkili oldu
Dövizdeki hızlı geri çekilmede Merkez Banakası’nın kararları da etkili oldu. Merkez repo ihalesi açmadı ve rezervlerini artırdı. Bankacılar alınan kararlarla TCMB rezervlerine bir haftada en az 2.5 milyar dolar katkı sağlayacağını dile getirdi. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya da yaptığı açıklamada para politikası duruşunu enflasyonu en kısa sürede tek haneye düşürmeye odaklı olarak şekillendirdiklerini söyleyerek, temel politikalarının rezervleri güçlü tutmak ve güçlendirmek olduğunu belirtti.


Bu haber 816 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,372 µs