En Sıcak Konular

Dolar/TL 1 ayın en düşüğünü gördü

27 Mart 2019 08:22 tsi
Dolar/TL 1 ayın en düşüğünü gördü TL'de Cuma günü yüzde 6'yı aşan değer kaybının ardından TCMB'nin adımları ve swap faizlerindeki yükseliş sonrası dolar kuru bugün bir ayın en düşük seviyesini gördü.

Dolar/TL 1 ayın en düşüğünü gördü

DÜNYA 

TCMB'nin adımları ve yabancıların TL'ye erişmesinde artan maliyetler dolar kurunu Cuma günkü yüksek seviyelerden son 1 ayın en düşüğüne getirdi. Kur bugün 5.30'a kadar geriledikten sonra yukarı yönde hareket ediyor.

TL'de Cuma günü yüzde 6'yı aşan değer kaybının ardından TCMB'nin adımları ve swap faizlerindeki yükseliş sonrası dolar kuru bugün bir ayın en düşük seviyesini gördü.

Cuma 5.84'ün üzerine tırmanan dolar/TL bugün 5.3046 ile 27 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Kur saat 08:46'da 5.3460'da, euro/TL de 6.0470'de yer aldı.

Sert yükselişin ardından TCMB örtülü faiz artırımına giderken art arda açıklamalarla tansiyonu düşürmeye çalışmıştı. Diğer taraftan Türk bankaların yabancılara oldukça sınırlı TL sağlama eğilimi yabancılar için TL'nin maliyetini artırmış bu da dün kur üzerinde aşağı yönlü baskının ana unsuru olmuştu.

Dün, Londra swap piyasasında gecelik faizler yüzde 22'lerden yüzde 330 seviyesine fırladı. Bir bankacı, "Yurt dışındaki uzun pozisyonları çözmek adına TL kısıldığından Londra'da gecelik swap faizleri çok sert yükseldi. Yabancı yatırımcının elindeki TL çok azaldı ve TL ihtiyacı olan bu kadar yüksek faizleri göze alıyor. Bunun da etkisiyle dolar/TL gevşiyor" diye konuştu.

TL'deki dalgalanmanın ardından Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, "Seçim öncesi malum odaklar tarafından planlanan kara pazartesi senaryosu iflas etti. Türkiye açık piyasa ekonomisi ve dalgalı kur rejimi içinde elinde piyasa yanlısı çok araç var ve bu tür ucuz cambazlıkları bozacak güçlü bir ekonomi. Şimdi maliyetine katlanacaklar" değerlendirmesinde bulundu.


Bu haber 906 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,288 µs