En Sıcak Konular

Otomotivde umut ikinci yarıya kaldı

28 Mart 2019 08:25 tsi
Otomotivde umut ikinci yarıya kaldı Türkiye’nin dünya pazarlarında iddialı sektörlerinden otomotiv, üretim ve ihracatta yeniden çıkış yakalamak için ikinci yarıya odaklandı.

Otomotivde umut ikinci yarıya kaldı

DÜNYA 

Türkiye’nin dünya pazarlarında iddialı sektörlerinden otomotiv, üretim ve ihracatta yeniden çıkış yakalamak için ikinci yarıya odaklandı. 

Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu yenileyerek üst üste 13’üncü kez ihracat lideri olan ve yılı 31.6 milyar dolarlık ihracatla kapatan otomotiv endüstrisinde bu yılın ilk iki ayında ihracatta yüzde 4 kayıp yaşandı. İlk iki ayda euro/dolar paritesinin geçen yıla göre düşük seyretmesinden dolayı oluşan bu kayıp yaklaşık 300 milyon doları buluyor.

Yılın ilk yarısının bu şekilde devam edeceğini öngören otomotiv endüstrisi, ikinci yarıdan itibaren paritenin geçen yıl ile dengeleneceği ve ihracatta belirlenen hedefin yakalanacağı görüşünde. Öte yandan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, 2012-2017 arasında sürekli artış gösteren küresel otomotiv üretiminin 2018'de durağanlaştığını, bunun yansıması olarak Türkiye’de de üretimin yüzde 8.6, pazar büyüklüğünün ise yüzde 35 gibi ciddi oranda daraldığını açıklamıştı. Yenigün 2019'un daha iyi geçeceği, üretimde mevcudun korunması için çalışılan bir yıl olacağı görüşünde.

Otomotiv yan sanayiinin de 2019 için umutlu olduğu gözleniyor. Öyle ki ana üreticilerin yeni model yatırımlarının getirdiği ivmeyle tedarikçileri de hareketli yıl bekliyor.

“İkinci yarıdan itibaren parite dengelenecek”

Otomotiv endüstrisinin geçen yılı yüzde 11'lik artışla 31.6 milyar dolarlık ihracatla kapattığını hatırlatan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Baran Çelik, bu yılsonunda 2018 rakamını aşmayı hedeflediklerini vurguladı. Çelik şu değerlendirmeyi yaptı: “AB pazarındaki büyüme yavaşlıyor. Brexit süreci ve küresel ticaret savaşları önümüzde risk faktörü olarak duruyor. İran’a yönelik ambargoların ABD tarafından yeniden devreye alınması, ihracatımıza olumsuz yansıyor. Bunlara ek olarak bu yılın özellikle ilk yarısında parite kaynaklı ihracat kaybı yaşanması bekleniyor. Böyle bir konjonktürde, tüm bu zorlukları aşarak 2019'u da ihracat artışı ile kapatmayı hedefliyoruz. Bu yılın ilk iki ayında otomotiv ihracatımız yüzde 4 gerileyerek 4.9 milyar dolar oldu. İlk iki ayda euro/dolar paritesinin geçen yıla göre düşük seyretmesinden dolayı oluşan ihracat kaybı yaklaşık 300 milyon dolar. Yılın ilk yarısının bu şekilde devam etmesini, ikinci yarıdan itibaren ise paritenin geçen yıl ile dengelenmesini bekliyoruz. Dolayısıyla 32 milyar dolarlık hedefimizde bir sapma bulunmuyor.”

Çin Avrupa’yı, Avrupa da Türkiye’yi etkileyecek

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca da küresel otomotiv üretiminde geçen yıl yaşanan daralma içinde özellikle binek araçlarda azalma gözlendiğini vurguladı. Çin’de ciddi üretim ve satış adedi düşüşleri yaşandığını, bu ülkedeki kötüye gidişin Alman borsasındaki tüm otomotiv kağıtlarında değer kayıplarına yol açtığını anlatan Kanca, "Yalnız Çin etkisi değil, Brexit, Fransa’daki sarı yelekliler hareketi, İtalya’daki ekonomik kriz gibi sebeplerle Avrupa pazarında da bir önceki senenin iştahı yok gibi. Biz de bu azalmayı biraz daha fazla hissedeceğiz. Beklentiler 2019'un ikinci yarısında geçen yılın rakamlarına yönelik bir artışın başlayacağı yönünde” dedi.

ANA SANAYİ VE TEDARİK ENDÜSTRİSİ NE DİYOR?

Renault Grubu, yatırımlarıyla ülkenin geleceğine olan inancını kanıtladı

- Oyak Renault Genel Müdürü Antoine Auon: 2018 yılında 602 bin 421 motor üreterek rekor kırarken, otomobil üretiminde ise yılı 336 bin 888 adetle kapattık. Bizim bu başarılarımıza rağmen, geride bıraktığımız yıl, otomotiv sektörü açısından pek kolay olmadı. Döviz kurundaki dalgalanmaların ve enflasyonun da etkisiyle otomobil satışları azaldı ve pazar bir önceki yıla göre yüzde 35 daraldı. Buna paralel üretim de azaldı. Ancak Renault Grubu’nun en verimli fabrikalarından biri olarak, hem üretimde hem ihracatta liderliğimizi koruduk. Mali krize rağmen Oyak Renault ve Renault Grubu, yatırımlarını bu ülkeye yapmaya devam etti. Sektör için zorlu geçmesini beklediğimiz 2019’da, Renault markasının dünyada ve Türkiye’de en sevilen otomobillerinden biri olan Clio’nun yeni versiyonunun üretimine odaklanıp, liderlik için var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz. Yeni proje ve yatırımlarımızla, otomotiv sanayisinin gelişmesine katkıda bulunup, yeni projeler üretmeye, rekorlar kırmaya devam edeceğiz.

Yeni yatırımlar devreye girecek

- Chassis Brakes International Türkiye Genel Müdürü Ahmet Yağcı: 2019 üretim, satış ve kârlılık anlamında, bir önceki yıla göre ciddi mesafeler kat ettiğimiz bir yıl oldu. Şirketimizin Bursa fabrikası, Türkiye’de binek otomobillere fren üreten tek firma. Amacımız; 2020'de dünyanın en iyi ve en büyük Chassis Brakes International fabrikası olmak. Yeni yatırımlarımızın da devreye girmesiyle 2019'da şirket olarak dünya ölçeğinde ülkemize ve sektöre çok önemli katma değer sağlayacağımıza inanıyorum.

2018’i hedeflerimize ulaşarak tamamladık

- Coşkunöz Holding CEO’su A.Erdem Acay: Coşkunöz Holding olarak, ülkemizdeki zorlu koşullara, küresel piyasalardaki dalgalanmalara rağmen, stratejik hedeflerimizi gerçekleştirdiğimiz bir yılı geride bıraktık. TL bazında yüzde 70 oranında büyüme sağladık ve tüm şirketlerimizle yeni projelere adım attık. Rusya’da; mevcut şirketlerimiz, Coşkunöz Alabuga ve MMK-Coşkunöz-Alabuga ile Ford, Mercedes Benz ve Kamaz gibi dünya markaları için üretim yapmaya devam ettik. Operasyonel ve stratejik hedeflerimiz doğrultusunda da yatırımımızı artırma kararı aldık. Ayrıca Romanya’da, Coşkunöz MA’yı da bir adım öteye taşıma kararı alarak İtalyan otomotiv markası CLN Grup'un otomotiv bölümü MA işbirliğinde tesis kurmak üzere çalışmalarımıza başladık. 20 milyon euroluk yatırım değeri bulunan fabrikamız bu yıl aktif olacak.

Önümüzdeki iki sene sektör açısından belirleyici olacak

- Ermetal Şirketler Grubu CEO’su Yesari Süalp: Bu yıl otomotiv sektörü genelinde yüzde 5 ila 8 oranında düşüş bekleniyor. Otomotivde öngörüler ikinci çeyrek itibarıyla daha net belirlenebilecek. Avrupa’da araç satışları son 3 aydır yüzde 8 seviyesinde düştü. Otomotiv sektörünün AB ülkelerine yaptığı ihracat, çok önemli olduğundan oradaki olumlu ve olumsuz her türlü gelişmede üretim adetlerine direkt etkisi olacaktır. Kalıpçılığı değerlendirdiğimizde önümüzdeki iki yılda iç pazar model değişimi için en azından 6 ay ila 1 yıl kalıp yapımı olmayan ama teklif verme sürecinin hızlı olduğu bir dönem olarak geçecek. 3 ana sanayi şirketinin 2021 ve sonrası için çalışmalarını yürüttüğü projeler var. Tofaş’ın bir, Ford Otosan’ın iki, Honda’nın bir projesi var. 2021 sonu 2022 başı ana sanayiler için modellerin teorik ekonomik süreçlerinin bitmesi öngörülen bir dönem. Dolayısıyla bugün itibari ile önümüzdeki iki sene sektör açısından çok belirleyici olacak.

İş hacmimizde yüzde 40 büyüme bekliyoruz

- Aktaş Holding İcra Kurulu Başkanı İskender Ulusay: İş hacmimizde yurtdışı pazarlardaki talep doğrultusunda yüzde 35-40’lık büyüme planlıyoruz. Havalı süspansiyon sistemlerinde hafif ticari araçlar ve demiryolları projelerimizin de devreye girmesiyle sürdürülebilir büyüme yolculuğumuza emin adımlarla ilerleyeceğiz.

Ar-Ge merkezi olduk

- İnsu Teknik Genel Müdürü Ali Hakan Süalp: Gazlı amortisör sektöründe Türkiye’de lider, dünyada da en büyük global oyunculardan biri haline geldik ve şu anda 50’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. 2019’un kolay bir yıl olmayacağını düşünsek de ülkemiz ve şirketimizin geleceği adına büyümeye devam edeceğiz. Ayrıca Ar-Ge Merkezi belgesini almayı başardık.

Üretim ilk iki ayda yüzde 14 geriledi

Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) 2019 yılı ocak-şubat dönemi verilerine göre ilk iki ayda toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 azalarak 229 bin 327 adet, otomobil üretimi ise yüzde 16 azalarak 151 bin 474 adet oldu. Bu dönemde, toplam pazar ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53 oranında azalarak 40 bin 459 adet olurken, otomobil pazarı yüzde 52 daraldı ve 30 bin 184 adet olarak gerçekleşti. 



Bu haber 911 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,438 µs