En Sıcak Konular

TL girişi piyasaları rahatlattı

29 Mart 2019 07:59 tsi
TL girişi piyasaları rahatlattı Yabancı yatırımcılar TL likiditesine kavuşunca, piyasa normalleşmeye başladı, borsada tepki alımları geldi.

TL girişi piyasaları rahatlattı

DÜNYA 

Yabancı yatırımcılar TL likiditesine kavuşunca, piyasa normalleşmeye başladı, borsada tepki alımları geldi. 

Bu hafta gündemi belirleyen ‘Londra swap faizi’ piyasalarda ciddi iz bıraktı. Hafta içinde yüzde 1400’lere kadar yükselen piyasasında TL faizi dün yüzde 25’e kadar geriledi. Üç günlük tarihi anların ardından geçtiğimiz hafta 5.84’leri gören ve MB’nin hamlesi ile 5.30’lara gerileyen dolar/ TL, dün yabancıların TL likiditesi sağlamaları ile 5.60 seviyelerinde dengelendi. Gün içerisinde ani fiyat değişimleri dikkat çekti. Yüzde 10’lara varan düşüş yaşayan borsada tepki alımları yaşandı. Yaklaşık yüzde 3 artan faizlerdeki atış ise bir nebze söndü.

Swap işlemlerinin yeniden likidite kazanması ile dengelenen kurdaki dalgalanma sürüyor. Hafta genelinde ciddi düşüş yaşayan, hatta önceki gün bankalarararası piyasa ile spot piyasadaki kotasyonlar arasındaki fark yüzde 2’ye yükselen dolar/TL, yabancı bankaların Londra swap piyasasında TL likiditesine kavuşması sonrasında 5,38 seviyelerinden 5,60 seviyelerine yükseldi. Gün içerinde dolar ve euroda ciddi şekilde ani fiyat değişimleri yaşandı. Londra piyasasında yüzde 1400’lere çıkan gecelik faizlerin yüzde 25’lere düşmesinde, son birkaç gündür yabancıların tahvil ve borsadaki satışlarından elde ettiği kaynak ile haftalık swap işlemlerinden geri dönüşler olması ve pozisyon kapatmaların etkili olduğu belirtildi. Bu arada Merkez Bankası bünyesindeki döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırı yüzde 20’den yüzde 30’a çıkarıldı. İlgili piyasada kullanımın artması TCMB rezervlerinde de kullanıma paralel artış olarak yansıyor. Borsa ve tahvil tepki alımları Pozisyonlarını kapatmak için yeterince TL likiditesi sağlayamayan yabancıların Türkiye’deki diğer varlıklarını satmaya yönelmesiyle önceki gün neredeyse yüzde 7’ye varan düşüş yaşan Borsa İstanbul’da dün tepki alımları yaşandı. Tüpraş hissesindeki yüksek temettü ödemesi nedeniyle güne negatif başlangıç yapan Borsa, özellikle bankacılık sektöründeki tepki alımlarıyla gün genelinde alıcılı seyretti. Faizler ise yüzde 21,18’e geriledi.

Swap tartışmaları

Piyasada yabancı bankaların TL’ye nasıl kavuştuklarına yönelik tartışmalar da yaşandı. Sabah saatlerinde lokal bankaların Londra swap piyasasına yeniden TL likiditesi sağlamaya başladıklarına yönelik haberlerin ardından, öğleden sonra Reuters’e konuşan üst bir düzey bir bankacı, söz konusu açıklamanın gerçeği yansıtmadığını söyleyerek, “Bankalar kendi aralarındaki ilişkilerinde ticari esaslara uygun davranıyor” dediler. Aynı bankacı, swap faizlerindeki düşüşün neden kaynaklandığı sorusuna ise, “Yabancı bankaların aktiflerinde TL’ye dönüştürebilecekleri kaynakları vardı, bono tahvil, hisse senedi gibi, temettü alacakları gibi. Yani TL likidite sağlamış olabilirler” dedi.

“Rezervlerde istikrarlı artış var”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, “Son bir hafta içinde toplam rezervimiz tüm kalemlerde gözlenen 4,3 milyar dolar artışla 27 Mart itibarıyla 96,7 milyar dolar seviyesine ulaştı” dedi. Merkez Bankasının, ülke rezervlerinin güçlendirilmesini ve etkin yönetilmesini hedeflediğine işaret eden Çetinkaya, “Rezervlerde dönemsel etkenlerle dalgalanmalar gözlense de orta vadede istikrarlı bir artış trendi söz konusudur. Son bir hafta içinde toplam rezervimiz tüm kalemlerde gözlenen 4,3 milyar dolar artışla 27 Mart itibarıyla 96,7 milyar dolar seviyesine ulaştı.” diye konuştu. Çetinkaya, net rezervlerin ise aynı dönemde 2,4 milyar dolar artışla yaklaşık 28,6 milyar dolar olduğunu aktararak, “Merkez Bankası, rezervlerini güçlendirme politikasına kararlılıkla devam etmektedir.” ifadesini kullandı.

Borsa: Piyasa oyuncularını swap piyasasına bekliyoruz

Borsa İstanbul Grubunca, son günlerde yurt dışı tezgahüstü FX swap piyasasında oluşan sıra dışı koşulların, TL piyasalarının gerçeklerini yansıtmadığı ve arzu edilmeyen fiyat hareketlerine yol açtığı belirtildi. Borsa İstanbul Grubu tarafından yapılan açıklamada, “Borsamız nezdindeki swap piyasasında ise fiyatlamalar sağlıklı ve olağan şekilde oluşmaya devam etmektedir. Bu nedenle yurt dışı tezgahüstü piyasadan yurt içi organize piyasamıza erişim sağlanmasının sağlıklı fiyat oluşumuna katkıda bulunacağı aşikardır. Gerek Borsa İstanbul piyasalarına üye Türkiye’de faaliyette bulunan yabancı bankaların gerekse yurt dışındaki tezgahüstü piyasada aktif finansal kurumların borsamızda bu işlemlerini yapabilmeleri mümkün olup tüm piyasa oyuncularını bu işlemleri yapmak için borsamıza davet ediyoruz. Borsa İstanbul Grubu olarak uluslararası standartlarda derin, likit ve etkin piyasalar oluşturma misyonumuz dahilinde çalışmaya devam ediyoruz” açıklaması yapıldı. Açıklamada, “2018 yılı ekim ayında faaliyete geçen ve Merkezi Karşı Taraf hizmeti verilen Borsa İstanbul FX Swap Piyasası, açıldığı günden bugüne 40 milyar dolar işlem hacmine ulaşmış olup, hedeflenen ilk aşama başarıyla tamamlanmıştır.” değerlendirmeleri yapıldı. 



Bu haber 790 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,672 µs