En Sıcak Konular

TİSK' den de anayasa önerisi

2 Nisan 2011 11:22 tsi
TİSK' den de anayasa önerisi Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Başkanı Tuğrul Kudatgubilik, ekonomik gelişmelere imkan verecek yeni anayasa önerilerini seçimlerin hemen ardından kamuoyuna sunacaklarını bildirdi.

TİSK' den de anayasa önerisi

 

Hürriyet

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Başkanı Tuğrul Kudatgubilik, ekonomik gelişmelere imkan verecek yeni anayasa önerilerini seçimlerin hemen ardından kamuoyuna sunacaklarını bildirdi.

Kudatgubilik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin artık bir sanayi ve ticaret ülkesi olduğunu, ihracatının yüzde 75-80'lik bölümünü sanayi ürünlerinin oluşturduğunu söyledi. Geçen sürecin, Türkiye'nin sanayi üretimi ve sanayi ürünlerinin ihracı ile ortalama yüzde 7 büyüme sağladığını ortaya koyduğunu ifade eden Kudatgubilik, şunları kaydetti:

“21. yüzyılda Türkiye, ekonomik büyümeyle genç nüfusunu besleyecek ve yeni jenerasyonlara güçlü bir ülke bırakabilecek. Dolayısıyla anayasanın da artık destekçi, durağan bir anayasadan, ekonomik ve sanayi gelişmelere imkan verecek ve bununla ilgili bütün alt yapıları ihtiva edecek bir anayasaya dönüşmesi lazım.
Eğitimden insan haklarına, sosyal kaidelerden gelişme ve hak kullanma imkanlarına, sendikalaşma ve örgütlenme imkanlarına kadar büyük makro ekonomik gelişmelere imkan verecek bir anayasası olmalı.

Doğrudan doğruya bir ekonomi anayasası olacak, her tarafı ekonomik kaidelerle dolacak demek istemiyorum. Anayasada düzenleyici hükümler olacak. Burada öngördüğümüz temel ilk üç maddede kendini bulan laik, demokratik, cumhuriyet felsefesinin devam etmesi, bunda bir değişiklik istemiyoruz. Bu, zaten Türk modeli olarak ortaya çıkmıştır. Bütün dünya bunu, bu şekilde görmüştür ve bugün çalkantı içinde bulunan başta Tunus, Libya, Mısır ve diğer Arap ülkeleri olmak üzere Türk anayasasını örnek almaktadır. Bu iyi bir şeydir. Dolayısıyla biz de buna sahip çıkmalıyız. Bütün bu temel felsefeleri içinde olduktan sonra ekonomiye imkan veren bir bölümünün de olması lazım. Ekonomiye önem verirken de insan hakları, sosyal dengeler, çalışanların hakları gibi hakları da ihtiva eden bir anayasa olmalı. Yalnız işverenlerin, üretimin lehine değil, çalışanların haklarının da dengesini kurmalı, sosyal dengeleri gözetmeli.”

“TÜRK SANAYİSİNDE NE BAŞÖRTÜSÜ, NE KÜRT SORUNU VAR”

Tuğrul Kudatgobilik, 5 Nisan'da yapacakları yönetim kurulunda bu anayasa çalışmasıyla ilgili yerli ve yabancı bilim adamlarının da içinde yer alacağı bir heyet oluşturacaklarını belirterek, bu heyetin, liberal, ekonomi ağırlıklı olarak, dünya anayasalarını etüt edeceklerini bildirdi. Bu anayasaların Türkiye'ye uyacak bölümlerinin tekrar yönetim kuruluna sunulacağını dile getiren Kudatgobilik, ekonomik gelişmelere imkan verecek yeni anaya önerilerini seçimden hemen sonra kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi.

TİSK'in anayasa önerisinde, Türkiye'nin gündeminde yer alan Kürt sorunu, baş örtüsü sorunu gibi konularda da önerilerinin yer alacağını belirten Kudatgobilik, şöyle devam etti:

“Esasen bunlar, bizim ihtisas alanımız değil. biz bir ekonomi kuruluşuyuz. 24 iş kolunu birleştiren bir işveren örgütüyüz ve teknik çalışma örgütüyüz. İhtisasımız ekonomi alınında. Bizim kalkıp da diğer konularda detaylı fetva vermemiz çok doğru olmaz. Anayasada olması gereken ekonomi bölümüyle ilgili bir çalışmamız olacak. Diğer taraflarla ilgili de görüşlerimiz olacak tabi.

Bugün Türk sanayisinin içinde ne başörtü sorunu, ne Kürt'tür, Türk'tür, Abaza'dır, Çerkez'dir sorunu yaşamadık. Türk sanayisi bunu kendi içinde absorve etti. Dengelerde bir aksaklık olmadı. Biz bunu kendi içimizde hallettik. Bu konuların aşılması için önerilerimi ileteceğiz.


Türkiye, 2023'e dünyanın 10. büyük ekonomisi olma arzusuyla gidiyorsa, kendi içinde anayasasından bütün düzenleyici hükümlerine kadar, bütün idari hükümlerine kadar çağdaş ve Türkiye'yi ileriye taşıyacak kanuni düzenlemelere layıktır. Bu bakımdan bu meseleleri bitirip, önümüze bakmalıyız. Daha yapılacak çok iş var.”

 



Bu haber 1,738 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,952 µs