En Sıcak Konular

Irak’tan BOTAŞ’a büyük teklif

4 Nisan 2011 11:02 tsi
Irak’tan BOTAŞ’a büyük teklif Irak, satamadığı için yakmak zorunda kaldığı doğalgaz ve petrol için Türkiye’yi çağırdı. Bozuk hattın onarılması ve yeni hatlar yapılması için Botaş’tan yardım isteyen Irak’a teknik heyet gidecek.

Irak’tan BOTAŞ’a büyük teklif

Star

Irak, satamadığı için yakmak zorunda kaldığı doğalgaz ve petrol için Türkiye’yi çağırdı. Bozuk hattın onarılması ve yeni hatlar yapılması için Botaş’tan yardım isteyen Irak’a teknik heyet gidecek.

IRAK, giderek enerji dağıtım merkezi haline gelen Türkiye’ye önemli bir teklifte bulundu. Satamadığı için yakmak zorunda kaldığı doğalgazı ve petrolü yeni boru hatlarıyla Türkiye üzerinden satmak isteyen Irak, bu talebini resmi olarak Botaş’a iletti. Botaş Genel Müdürü Fazıl Şenel “Irak’taki temaslarımızda, tahrip olmuş durumdaki 40 inçlik petrol boru hattının yapımı konusunda yardım istediler” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta içerisinde gerçekleştirdiği Irak ziyaretine katıldığını belirten Şenel “Irak’ta petrol var. Petrolü Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı ile getiriyoruz. 40 ve 46 inçlik iki hat mevcut. 46 inçlik olan çalışıyor. Ama 40 inçlik olanın Irak’taki bölümü, çürüme nedeniyle kullanılamaz durumda” dedi. Irak’taki temaslarda, Irak yetkililerin kendilerinden 40 inçlik hattın yeniden yapımı konusunda yardım istediğini belirten Şenel “Irak’a inceleme yapmak üzere bir teknik heyet göndereceğiz. Hattın Kerkük’ten sınırımıza kadar olan kısmının yapılması konusunda desteğimizi sunacağız. Eğer arzu ederlerlerse, biz yapar ve işletiriz” diye konuştu.

Yeni boru hatları istediler

Söz konusu kapasite artırımının, yalnızca Kerkük petrolü için olduğuna dikkati çeken Şenel “Basra’dan Zaho’ya kadar 2-3 petrol boru hattı yapmayı ve Basra petrolünü de Türkiye üzerinden taşımayı planlıyorlar. Bu bize Türkiye’ye güveni gösteriyor. Bu önemli. İki hattımız var, üçüncüyü de yaparız. Ama bunlar halen proje aşamasında” diye konuştu. Türkiye’nin doğalgaz tüketiminin, 2008 yılında 38 milyar metreküp olduğunu, ifade eden Şenel, 2009’da krizin etkisiyle fiyatların arttığını ve tüketimin 32 milyara düştüğünü bildirdi. Şenel, 2010’da fiyatların istikrarı koruması, Türkiye’nin krizden kurtulması ve 69 ile doğalgaz götürülmesi sayesinde, tüketimin 39.5 milyar metreküp olduğunu belirterek “Bu yılki hedefimiz 40 milyar metreküp” dedi. Irak’ta petrolün yanı sıra ciddi miktarda doğalgaz da bulunduğunu ifade eden Şenel “Ancak satılmıyor. Çünkü boru hatları yok. Bu nedenle 20 metrelik bacalar oluşturup, doğalgazı yakıyorlar. Çünkü serbest bırakırsanız bir yerde patlama olur. Türkiye’de 2009 yılında 32 milyar metreküp doğalgaz tüketilmişken, aynı yıl Irak’ta satılamadığı için yakılan doğalgaz miktarı 15 milyar metreküp. Yani tüketimimizin yaklaşık yarısı” şeklinde konuştu.

 



Bu haber 1,555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,888 µs