En Sıcak Konular

Her çocuğa sağlık karnesi yeni dönemde başlayacak

12 Nisan 2019 08:10 tsi
Her çocuğa sağlık karnesi yeni dönemde başlayacak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, okul çağında yapılması gereken aşıların uygulanmasına yönelik proje başlattıklarını bildirdi.

Her çocuğa sağlık karnesi yeni dönemde başlayacak

DÜNYA 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, okul çağında yapılması gereken aşıların uygulanmasına yönelik proje başlattıklarını bildirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bebeklik döneminde aşılamanın yüksek oranlı olduğunu ancak okul çağında yapılması gereken aşılarda aynı seviyelerin gerçekleşmediğini söyledi. DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Koca, okul çağında yapılması gereken aşıların uygulanmasına yönelik proje başlattıklarını, diş, göz ve kalp gibi tarama programlarına genişleterek bu çocuklar için “sağlık karnesi” tutulacağını açıkladı.

Koca’nın açıkladığı projeye göre, okul çağında yapılması gereken aşılara yönelik olarak, Milli Eğitim Bakanlığı ile de görüşülerek bir proje başlatılacak. Böylece bağışıklamanın yüksek seviyelerde kalması sağlanacak. Çocuklar için “sağlık karnesi” olarak nitelenebilecek veri tabanı oluşturulacak. Aşının ardından, göz, diş ve kalp taramaları da gündeme gelecek ve bu veriler takip edilecek. Bakan Fahrettin Koca, özellikle kalp taramasını önemsediklerinin altını çizdi.

Koca, aşılama ile yüzde 96’lar seviyesinde bir bağışıklamaya eriştiklerini, bunun geriye gitmemesi gerektiğini anlattı. Bazı kişilerin aşı reddinin olabildiğini, bunların olumsuz etkisinin gözlenemeyecek kadar düşük seviyede olduğunu belirten Koca, düşük seviyede olsa da bağışıklamanın önemi nedeniyle aşı reddi girişimlerini görmezden gelmediklerini vurguladı. Başta aşılama olmak üzere çocukları korumaya yönelik bilinci ve uygulamaları artırmak için sürekli çalışma gerektiğini belirten Koca, “Aşı takvimini bebeklik döneminde mutlak bu oranlar hatta üstünde sağlamamız, yani 95 ve altına düşürmememiz gerekiyor. Okul çağı dönemindeki ‘nasıl olsa yapıldı, koruyuculuğu yüksek’ diye düşünülerek yapılmayan aşılarda da hassas olmamız gerekiyor” diye konuştu.

Okul çağındaki çocuklar için Milli Eğitim Bakanlığı ile istişare halinde bir sağlık kartı, sağlık karnesi gibi bir uygulama düşündüklerini aktaran Koca, “Yapılması gereken aşıların yanısıra diş taraması, kalp taraması, göz taraması gibi faaliyetlerin belli dönemler hangi sınıfta, okulun veya eğitimin hangi döneminde yapılması gerektiğini de gösteren bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Bebeklik dönemindeki aşı takvimi gibi, bu sağlık karnesi okul dönemindeki verileri de daha yakın takip etmemizi de sağlıyor olacak” dedi. Koca, bu verilerin dijital ortamda da takip edilerek bağışıklamada olması gereken seviyelerin korunabileceğini belirtti.

Yeni eğitim-öğretim dönemine yetiştirilmesi hedefleniyor

Projeyi yeni eğitim-öğretim döneminde uygulamaya almayı hedeflediklerini söyleyen Sağlık Bakanı, “Bu elbette koruyucu hekimliğin de bir parçası. Yani siz diş taraması, göz taraması, kalp taraması ve aşı takibini yapmış olmakla ve buna ilave edilebilir, koruyucu hekimliği ön plana almayı sağlamış oluyorsunuz” diye konuştu. Koca, aşıda yerlileşmenin; sağlanacak diğer faydalar yanında, aşı reddinde öne sürülen yurtdışındaki üretim gerekçesinin de önüne geçmenin hedeflendiğini hatırlattı.


Bu haber 965 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,731 µs