En Sıcak Konular

Piyasalar İstanbul’a odaklandı

8 Mayıs 2019 08:20 tsi
Piyasalar İstanbul’a odaklandı Seçimlerin yenilenmesi kararına döviz ve borsadan sert tepkiler geldi. Hesaplar 23 Haziran’a göre güncelleniyor...

Piyasalar İstanbul’a odaklandı

DÜNYA 

Seçimlerin yenilenmesi kararına döviz ve borsadan sert tepkiler geldi. Hesaplar 23 Haziran’a göre güncelleniyor... 

Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul seçimlerini iptal etmesi piyasalarda sert yankı buldu. Trump’ın Çin’e yönelik ek vergi tehdidi ile haftaya yüksek tansiyon ile başlayan piyasaların, YSK kararı ile ateşi arttı. Yabancı çıkışı ile dolar/TL 5 Ekim’den bu yana en yüksek olan 6.20 seviyesine, euro ise 6,95 seviyesine çıkarken, Borsa endeksi 91 binin altına sarktı. Türkiye'nin beş yıllık kredi takası (CDS) primi 461 baz puana yükseldi. Buna paralel tahvil faizleri de sert yükseldi.

6,20’DEN DÖNDÜ

• Trump’ın, Çin ürününe uygulanan yüzde 10’luk gümrük vergisi oranının yüzde 25’e çıkarılacağını açıklamasının ardından Çin borsası yüzde 5’lik düşüşle haftaya başlarken, yurtiçi piyasalarda da dolar/ TL, YSK kararı öncesinde 6.04 seviyelerine yükselmişti. Piyasalar kapandıktan sonra ise beklenen açıklama geldi. Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul seçimlerine iptal etmesi ve 23 Haziran’da tekrarlanacağını açıklaması ile dolar/ TL 6.15 seviyesine yükseldi. Kur dün ise güne 6.09 seviyesinden başlasa da 6.20 seviyelerine kadar yükseldi. Günün kalanında ise 6,15’in hemen altında hareket etti. Euro ise 6,95 seviyesinden gelen satışlarla 6,87 seviyesine geri döndü.

BORSA’DA FİYATLANMIŞTI

• YSK kararının Borsa İstanbul’da güçlü satışlar yaşandı. Özellikle bankacılık endeksi öncülüğünde yaşanan sert satışlarla endeks 91 binin altına sarktı. 90698 puana kadar düşen Borsa’da bu seviyelerden bir miktar alım geldi ve endeks 91700 seviyesine yükseldi. Analistler, “Borsa tarafında yatırımcılar bir süredir YSK seçim sonuçlarını fiyatlamaya başlamıştı. Dünyada ralli yaşanırken Borsa’da bir tutukluk yaşanması bu beklentiden kaynaklanıyor. YSK kararının piyasalarda yüzde 80 fiyatlandığını düşünüyoruz. Endeksin 90 binde tutunması bunu gösteriyor” dediler.

DOLAR CİNSİ TAHVİLLER DÜŞÜYOR

• Tahvil faizleri de piyasalardaki artan tansiyondan nasibini aldı. Enflasyon rakamlarının beklentilerin altında gelmesi ile bir nebze düşüşe geçen faizler, kurdaki yükselişin de etkisiyle yönünü yukarı çevirdi. 2 yıllık faizler yüzde 23,05 ve 10 yıllık faizler yüzde 20,80 seviyesinden kapandı.

Türkiye’nin dolar cinsi tahvilleri, TL’nin sert değer yitirmesine paralel olarak Mart sonundan bu yana en büyük düşüşü kaydetti. Kayıplara Türkiye’nin 2030 sonrası vadeli tahvilleri öncülük ederken, 2038, 2041 ve 2043 vadeli tahviller Tradeweb verilerine göre 1.6 ile 1.8 sent arası değer yitirdi.

İKİ AY KAYIP

• Analistlere göre, kısa vadede seçim belirsizliğinin tekrar gündeme gelmesi TL varlıklardaki negatif baskıyı devam ettirecek. Analistler, “Seçimlerin tekrarlanması ekonomi ve piyasalar için iki ay daha kayıp. Önümüzdeki dönemde harcamalar ve bütçe üzerindeki baskı da artacak” dediler.

6 LİRANIN ALTI ZOR

Analistler, kritik 6 seviyesine kıran dolar/TL’de 6,25 seviyesinin direnç konumunda olduğunu ve yükselişin devamı için bu seviyeyi kırıp kırmamasının önemli olduğunu söyleyerek, “Seçim sürecinde 6 seviyesinin altı artık zor görünüyor. Ekonomi yine gündemde ikinciliğe düşmüş oldu” dediler. Önümüzdeki dönemde seçimin yanı sıra S-400 ve F35 nedeniyle ABD ile ilişkiler ve TCMB’nin rezervleri gibi diğer risk unsurları da göz önünde bulundurulduğunda TL’deki baskının ve kurdaki yükselişin sürmesi bekleniyor.


Bu haber 851 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,820 µs