En Sıcak Konular

Tarımı ‘dijital’le büyütecek

8 Mayıs 2019 08:23 tsi
Tarımı ‘dijital’le büyütecek Tekfen Holding’in Tarımsal Sanayi Grubu çatısı altında kurulan Tekfen Tarım, teknolojinin tüm imkanlarını kullanarak, dijitalleşmeyle büyüyecek...

Tarımı ‘dijital’le büyütecek

DÜNYA 

Tekfen Holding’in Tarımsal Sanayi Grubu çatısı altında kurulan Tekfen Tarım, teknolojinin tüm imkanlarını kullanarak, dijitalleşmeyle büyüyecek...

Taahhüt, tarımsal sanayi, limancılık ve gayrimenkul geliştirme ana başlıkları altında faaliyet gösteren Tekfen Holding; Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu çatısı altında kurulan Tekfen Tarım ile yine tarımsal girdi ürünleri tohum, fide, fidan üretimi yanı sıra meyve üretimiyle de doğrudan tarımsal üretimde büyümeyi hedefliyor. Grup şirketi Toros Tarım, 2017 yılında kurulan Tekfen Tarım’ın çatısı altında toplandı. Teknolojinin tüm imkânlarını kullanan Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu, Ar-Ge çalışmaları sayesinde hem bitki besini hem de tarımsal ürün anlamında sektörün ihtiyaç duyduğu yeni ürünler geliştiriyor. Geçtiğimiz hafta Nevşehir, Mersin ve Adana’da bulunan üretim, Ar- Ge ve depolama tesislerini tanıtan grup; bu yıl ilk kez Karaman’da 2 bin 500 dekar alanda kurumsal çiftçiliğe de başlayarak, son tüketiciye dönük üretim de yapacak.

Küresel açlık riskine karşı verim “4 Doğru” ile artacak

Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu Başkan Yardımcısı Hakan Göral, yaptıkları Ar-Ge çalışmaları ve çiftçi eğitim programları ile çiftçilerin verimliliğini artırmayı hedeflediklerini söyledi. ‘4 Doğru’ olarak adlandırdıkları, doğru zamanda, doğru yerde, doğru miktarda, doğru gübrenin; ürünün ve toprağın verimin artışında en önemli faktör olduğunu söyleyen Göral, ‘4 Doğrunun’ uygulandığı tarımsal üretimde, verimin yüzde 35 ila yüzde 40 arasında arttığını ifade etti.

Toros Tarım tarafından özel olarak hazırlanan gezici eğitim otobüsü ve araçların, yılın her dönemi Türkiye’yi dolaşarak çiftçilere akademisyenler aracılığıyla eğitimler verdiğini, toprak analizleri yaptığını hatırlatan Göral, “Bu eğitimleri ücretsiz olarak veriyoruz. Çoğu çevresinde örnek alınan önder çiftçiler olmak üzere 2 bin çiftçiye ulaştık, bu sayı hızla artıyor” dedi.

Tarımın drone doktorları geliyor

İnovasyon ödüllü Toros Çiftçi Aplikasyonundan da söz eden Göral, “Yaklaşık 10 bin çiftçi bu uygulamayı indirdi. Onlara hava, toprak ve doğru gübreleme zamanı hakkında veriler sunuyoruz. Özel operatörüyle uçurduğumuz dronumuz, toprak ve ürünlerin sağlığı hakkında bilgi veriyor ve tarlaya nasıl bir müdahale yapılması gerektiği hakkında somut bilgi sağlıyor. Gelecekte tarlaları tarımın drone doktorları takip edecek” dedi.

2019'DA 4 MİLYAR LİRA CİRO HEDEFLİYOR

Grup olarak 2018 yılında 3 milyar liranın üstünde bir ciro gerçekleştirdiklerini ifade eden Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu Başkan Yardımcısı Hakan Göral, 2019 yılını yüzde 10-12 tonaj artışıyla, 4 milyar lira ciro ile tamamlamayı hedeflediklerini ve dünyanın her yerine yaptıkları ihracatı sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

BUĞDAY, ARPA, MUZ, PATATES VE SUSAM'DA YATIRIM

Tekfen Tarım Genel Müdürü Emrah İnce ise başta patates, arpa, buğday, muz ve susam olmak üzere pek çok üründe tohum, fide ve fidan üretimi çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ederek, “Kademeli bir artış ile, 2023 yılında yaklaşık 415 bin dekar alanda faaliyet göstermeyi hedefliyoruz. Buğday, arpa, muz, patates ve susam başta olmak üzere pek çok üründe hastalıklardan arındırılmış tohum, fidan ve ürün üreteceğiz” diye konuştu. İnce, “Tohum, fide ve fidan olarak çiftçilerimize yönelik üretimimiz yanı sıra; bu yıl Karaman’da yaklaşık 2 bin 500 dekar alanda kurumsal çiftçiliğe başlayarak, son tüketici için de üretim yapacağız” dedi. İnce, hastalıklardan arındırılmış, sağlıklı ve verimli patates tohumları için doku kültürü ile başlayan üretim çalışmasının, 7 yıl gibi uzun bir süreç sonucunda sofralara gelebildiğine dikkat çekti. 2023 yılında 5 bin ton patates tohumu üretimi hedeflediklerini söyledi.

Susamda 20 bin ton üretim

İnce, Türkiye’nin yılda 170 bin ton susam tüketmesine karşın, yaklaşık 17-20 bin ton arası üretim yaptığını hatırlatarak, geri kalan ihtiyacın ithalatla karşılandığını söyledi. Türkiye’nin geçen yıl 235 milyon dolarlık susam ithal ettiğini vurgulayan İnce, bu noktadan hareketle, yaklaşık 2 yıldır mekanik hasada elverişli susam üretimi için çalıştıklarını anlatan İnce, “2020’nin başında tescil bekliyoruz. Bu üründe de yerli üretim hedefimiz var. 5 yıl sonra 20 bin ton susam üretimine ulaşmayı kendimize hedef koyduk” dedi.

Amerika'nın muzunu iyileştirecek

Tekfen Tarım Adana Agripark Ar-Ge Merkezi’nin, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge merkezi olarak yetkilendirildiğini hatırlatan İnce, merkezde ulusal ve uluslararası ölçekte pek çok projenin devam ettiğini belirtti. Tekfen Tarım cirosunun yaklaşık yüzde 8.5’ini Ar-Ge’ye ayırdıklarını vurgulayan İnce, “Arpa ıslahından patatese, yerli muzun raf ömürünün uzatılmasından ejder meyvesi üretimine kadar pek çok alanda geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanı sıra, Tekfen Ventures’in yatırımı yaptığı İngiltere merkezli Tropic Biosciences firması ile 9 farklı hastalıkla mücadele eden Güney Amerika muzlarının iyileştirilmesi projesinde de yer alıyoruz” diye konuştu.

365 GÜN TAZE İNCİR OLACAK

Emrah İnce, son olarak gelecek planlarından ve yatırımlardan bahsetti. Polatlı’da modern bir depolama tesisi yatırımı yapacaklarını açıklayan İnce, “Teknotarım yatırımlarımız sürüyor. Meyve üretim ve ihracat şirketimiz Alanar’ın artık yüzde 100’ü Tekfen’in oldu. Beş kıtada 30’dan fazla ülkeye ihracat yapan bu markamıza 160 milyon TL ilave yatırım yapacağız ve dünyanın farklı noktalarında gerçekleştireceğimiz üretimlerle 365 gün taze incir sağlayacağız. Ayrıca, Manisa Ahmetli’de 25 milyon TL yatırımla meyve paketleme tesisi kuruyoruz” dedi. İnce, baştan sona tüm süreçleriyle dijitalleşen Tekfen Tarım’ın, orta vadede, sektöründe lider olmayı hedeflediğini sözlerine ekledi.


Bu haber 1,162 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,572 µs