En Sıcak Konular

Küresel borsalarda korku erken başladı

9 Mayıs 2019 08:01 tsi
Küresel borsalarda korku erken başladı Başkan Trump'ın Çin mallarına uygulanan vergileri yüzde 25'e çıkaran kararının yarın yürürlüğe girmesiyle borsalarda iki haneli düşüşler olacağı iddia ediliyor...

Küresel borsalarda korku erken başladı

DÜNYA 

Başkan Trump'ın Çin mallarına uygulanan vergileri yüzde 25'e çıkaran kararının yarın yürürlüğe girmesiyle borsalarda iki haneli düşüşler olacağı iddia ediliyor... 

ABD Başkanı Trump'ın, 200 milyar dolarlık Çin ürününe uygulanan yüzde 10'luk gümrük vergisi oranını yarın yüzde 25'e çıkaracak olması, dünya piyasalarında erken başlayan negatif seyri tetikledi. Gelişmekte olan ülke hisse senedi piyasaları 40 günün en düşük seviyesine indi. ABD'de S&P 500 Endeksi yüzde 2'yi aşan kayıplar verdi. Petrol ve emtia piyasalarında dalganma artıyor. ABD'den dün gelen haberler sonrasında iki taraf arasında anlaşmaya varılması umutları zayıflıyor. Finans kuruluşları, son dakika görüşmelerinde Çin'in masadan tamamen boş dönmesi halinde kötü senaryoya hazırlıklı olunması uyarısında bulundu. Bu durumda hisse senedi piyasalarındaki düşüş önümüzdeki süreçte yüzde 10'u aşabilir. Yeni bir boyuta taşınacak gerilimden en çok teknoloji, perakende ve endüstri şirketlerinin olumsuz etkileneceği belirtiliyor.

ABD ve Çinli yetkililer arasında bugünden itibaren hareketlenmesi beklenen müzakereler yatırımcıların odağına yerleşmişken ABD ile Çin arasında ticaret savaşında yeni bir adım atıldı. ABD, 200 milyar dolarlık Çin ürünündeki yüzde 10'luk tarife oranını yüzde 25'e çıkardı. Karar ABD federal hükümetinin Resmi Gazetesinde (Federal Register) yer aldı. ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabı üzerinden bir paylaşımda bulunarak "Tarifelerden gelecek yılda 100 milyar doların üzerinde para ile mutlu olurum" ifadelerini kullandı.

Açıklama, ABD ile ticaret müzakelerinde bulunmak için Çin Başbakan Yardımcısı Liu He başkanlığındaki heyet Washington'a yolundayken yapıldı. Birçok analist ABD ile Çin arasında anlaşmaya varılma ihtimalini yüzde 80 civarında görürken, bir anda piyasaların umutları kırıldı. Analistler iki gün sürecek görüşmelerde bir sonuç alınmaması ve tarifelerin yürürlüğü girmesi halinde küresel büyümenin ve piyasaların darbe alacağı kötü senaryoya hazırlıklı olması için yatırımcıyı uyarıyor.

• UBS'in stratejistlerinden Keith Parker, iki ülke arasındaki ticari gerilimin tırmanması halinde borsalarda düzeltme hareketi yaşanabileceğini söylüyor. Parker, Wall Street'in büyük bir satış dalgasıyla karşılaşabileceğin ve S&P 500 endeksinin yüzde 10 düşebileceği tahmininde bulunuyor. Ticaret savaşının alevlenmesi Avrupa ve Asya borsaları üzerinde de ciddi baskılar oluşturabilir. UBS'den Parker'ın hazırladığı modellere göre 17 Avrupa ülkesinden şirketin işlem gördüğü Stoxx 600 endeksi ticaret gerilimi artarsa yüzde 7 daha gerileyebilir. Endeks dün, 52 haftalık zirvesinin yüzde 3.3 altındaydı. Parker, top yekün bir ticaret savaşının küresel ekonomik büyümeyi 45 baz puan aşağı çekeceğini, Çin'in GSYH'sinin ise yüzde 1.2-1.5 aralığında bir darbe alabileceğini hesaplıyor.

• Wharton Üniversitesi finans profesörü Jeremey Siegel'dan da bir uyarı geldi. Piyasaların bugüne kadar yüzde 90 anlaşma sağlanacağı beklentisiyle hareket ettiğini ifade eden Siegel, eğer işler beklendiği gibi gitmez ve Trump tarifeleri yürürlüğü sokarsa piyasalarda yüzde 10 ile 20 arasında sert düşüşler meydana gelebileceği tahiminde bulunuyor.

"Teknoloji, perakende ve sanayi grupları en ağır darbeyi alır"

• ABD'de National Securities stratejisti Art Hogan, anlaşmanın olmadığı bir senaryoda bilanço tahminlerini aşağı doğru revize etmek zorunda kalacaklarını kaydediyor. En çok darbe alacak sektörler arasında ise başı teknoloji, perakende ve sanayi gruplarının çektiğini belirtiyor.

* Bank of America hafta başında müşterilerine yolladığı notta, Trump'ın açıklamalarıyla ilgili olarak, "Kemerlerinizi bağlayın. Ticaret savaşında bu son hamle kesinlikle beklentimiz dışındaydı' uyarısı yaptı.

Nitekim hafta başından bu yana aralarında Boeing, Apple, Catterpillar gibi devlerin olduğu birçok şirketin hisselerinde yüzde 5 civarında düşüş kaydedildi. Metal, madencilik ve otomotiv sektörüne doğru sarsıntı yayılıyor.

• Bank of Merrill Lynch, riskleri içiren senaryosunda tarifelerin artırılacağını ve Çin'in misillemesi olarak Amerikan otomotiv sektörünü hedef alacağını öngörüyor. Ayrıca Pekin'in ABD yerine soyafasulyesi alımı için Brezilya'ya yönelerek ABD'nin tarım sektörünü vurabilir.

ABD ve Çin GSYH'sinde revizyona gidilebilir

Morgan Stanley stratejisti Michael Zezas da temel senaryosu çerçevesinde Çin'de yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde yüzde 6.5 büyüme beklediğini fakat ABD'nin tarifeleri artırması halinde bu tahmini yüzde 0.3 aşağı yönlü revize edebileceğini belirtiyor. Ayrıca Çin'in misilleme olarak ABD'nin 60 milyor dolarlık ürün grubuna uygulanan yüzde 7'lik vergiyi yüzde 15'e yükseltmesi durumunda ABD'nin GSYH'sinde yüzde 0.1'lik kayıp yaşanacağını söylüyor. Capital Economics de, dün yayınladığı raporda tarifelerin Çin GSYH'sine etkisini yüzde 0.4 olarak hesaplarken, verilecek karşılığın ABD ekonomisine etkisinin ise sınırlı olacağını yazdı.

'Çin geri adım attı' suçlaması

ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerine yakın üçü hükümet ve üçü özel sektör kaynağı olmak üzere altı kaynak Reuters'a yaptığı açıklamada, aylardır müzakerelerde oluşturulan metinde Çin'in attığı geri adımların ABD'nin temel taleplerini zedelediğini söyledi. Kaynakların verdiği bilgiye göre ABD'nin ticaret savaşı başlatmasına yol açan kaygılarını gidermek için yasalarında değişiklik taahhütü veren Çin, ticaret anlaşmasını oluşturan yedi fasılın hepsinde bu taahhütlerden vazgeçti. ABD'nin Çin'den başlıca talepleri arasında fikri mülkiyet ve ticari sırları hırsızlığının durdurulması, zorla teknoloji transferine son verilmesi, rekabet politikası ve finansal hizmetlere erişim politikalarında değişiklik ve kur manipülasyonu bulunuyordu.


Bu haber 980 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,980 µs