En Sıcak Konular

Türk iş dünyasına Adıgey'e yatırım çağrısı

13 Mayıs 2019 08:11 tsi
Türk iş dünyasına Adıgey'e yatırım çağrısı Ankara Sohbetleri'ne konuk olan Adıgey Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Murat Kumpilov, Türk iş dünyasına inşaat, eğitim ve tıp alanında yatırım ve birlikte hem Rusya hem de dış pazarlara yönelik üretim yapma çağrısında bulundu.

Türk iş dünyasına Adıgey'e yatırım çağrısı

DÜNYA 

Ankara Sohbetleri'ne konuk olan Adıgey Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Murat Kumpilov, Türk iş dünyasına inşaat, eğitim ve tıp alanında yatırım ve birlikte hem Rusya hem de dış pazarlara yönelik üretim yapma çağrısında bulundu.

Türkiye ile Adıgey Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için en doğru zaman olduğunu söyleyen ve bu nedenle bir ticari temsilcilik açacaklarını dile getiren Adıgey Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Murat Kumpilov, “Tarım ürünlerinden, kağıt üretimine kadar birçok sektörde ciddi hammadde ve üretim potansiyelimiz var. Türk iş dünyasıyla bu alanlarda işbirliğine hazırız” mesajı verdi.

Ekonomik olarak Rusya’nın en güçlü bölgelerinden birisi olduklarını ve yatırım açısından da önemli potansiyel bulunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Kumpilov, özellikle; inşaat, eğitim ve tıp alanında yatırım önerdiklerinin altını çizdi.

Murat Kumpilov, Türkiye ile birlikte başta Rusya pazarı olmak üzere üçüncü ülkelere yönelik üretim yapabileceklerini de kaydetti.

Ankara Sohbetleri’ne konuk olan Murat Kumpilov, Ankara Temsilcimiz Ferit Parlak’ın sorularını cevaplandırdı.

Adıgey Cumhuriyeti’nin ekonomik ve sosyal açıdan genel perspektifini anlatabilir misiniz?

Adıgey Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu’nun eşit katılımcı birimlerinden birisi olup, sürdürülebilir ekonomik ve sosyal gelişim sürecine sahiptir. Adıgey’in en büyük avantajlarından birisi, Rusya’nın güneyindeki büyük şehirlere ve Karadeniz kıyılarına yakınlığının getirdiği coğrafi konumdur. 
Tarımda, tahıl üretimi ve seleksiyonunda sürekli olarak lider konumdayız. Aynı zamanda, tarım endüstrisi kompleksinin gelişiminin yeni-üst bir modeline geçtik. Yoğun ve oldukça karlı meyve üretimine, sera komplekslerinin oluşturulmasına önem verdik. Son zamanlarda, Adıgeyin verimli buğday alanlarına elma bahçeleri, sebze ve meyve tarlaları da eklendi. Sera kompleksleri ve modern depolama teknolojileri gelişim göstermekte.
Cumhuriyetimiz işletmelerince üretilen Adıgey peyniri de gastronomik anlamda markalaşmış parlak bir konumdadır. Süt ürünleri, ayçiçeği yağı ve maden suyu üreten işletmelerimiz de ürünlerinin kalitesi ile ünlü.
Farklı iklim bölgeleri birkaç saat içerisinde yazdan kışa geçmenize izin verir, dağ zirvelerinin kar kaplı doruklarını, dağ çayırlarını ve güneşli vadilerini görmenize izin verir. Bu da cumhuriyetimizi turistler için cazip bir bölge haline getiriyor.

Anlattığınız bu yapı ekonomik gelişmelere ve büyüklüklere nasıl yansıyor?

Bu ve diğer çabalarımız bölge sakinlerimizin maaş ve ücretlerini arttırma fırsatı sunuyor. Bunun neticesinde nüfusun satın alma gücü ve buna bağlı olarak perakende cirosu üzerinde olumlu bir etkiye sahip hale geldi.

Sanayi sektörü ekonominin itici gücü konumunda. Bölgede geleneksel olarak orman ürünleri ve gıda işleme sanayileri gelişmiştir. Cumhuriyetimiz makine üretimi ile de bilinir. Adıgey’deki sanayi işletmelerinin üretimleri uluslararası kalite standartlarını aratmaz. Adıgey’de üretilen redüktör ve manipülatörler Rusya genelinde tanınır ve yurtdışına da ihraç edilir.

Tesislerin inşasına da çok yatırım yapıyoruz. 2018 yılında kamu yatırım hacmimiz 4.5 milyar ruble olarak gerçekleşti. 18'i sosyal yönelimli- nitelikli olmak üzere 20 objenin inşaatı ve tadilatını sürdürüyoruz. Bunlardan en önemlileri arasında su şebekesi, bir spor kompleksi, ulaşım kavşakları, bir turistik bölge oluşturulması yer almakta.

Ulusal ve uluslararası alandaki yatırımlarda hangi noktadasınız?

Son yıllarda, cumhuriyetimize yapılan yatırımlarda bir artış olmuştur. 2018 yılında, bölgemizdeki yatırımların hacmi 2017 yılına göre yüzde 142.5 oranında artarak 500 milyon doları aştı ve Rusya’da birinciliği aldı. Günümüzde cumhuriyetin yatırım portföyünde yaklaşık 47 milyar ruble (720 milyon dolar) değerinde 31 adet anlaşma var.

Türkiye dahil olmak üzere yatırımcıları çekmek için çaba sarf ediyoruz. Kasım 2017’de, Türkiye Cumhuriyeti’nden yaklaşık 70 kişi, Adıgey Uluslararası Yatırım Forumu'na «Invest in Adygea» katıldı.

Yatırımlara ne gibi avantajlar sağlıyorsunuz?

Cumhuriyetimiz, yatırımcılara özel önem vermekte. Onlara vergi indirimi, arsa temini vb konularda “tek pencere” anlayışıyla yardımcı oluyoruz. Yatırımcılara en konforlu şartlar ‘park’ alanlarında sunuluyor. Bugün, üç sanayi bölgesi-parkı (Yablonovsky, Tewçöjskıy, Maykop) ve bir turistik ve eğlence merkezi var. Biz sanayi, turizm ve tarım sektörlerinde, konut kompleksleri inşası gibi hususlarda da yatırım alanları sağlamaya hazırız.

Son yıllarda, cumhuriyetimize yapılan yatırımlarda artış oldu. 2018 yılında, bölgemizdeki yatırımların hacmi 2017 yılına göre yüzde 142.5 oranında artarak 500 milyon doları aştı ve Rusya’da birinciliği aldı.

Günümüzde cumhuriyetin yatırım portföyünde yaklaşık 47 milyar ruble (720 milyon dolar) değerinde 31 adet anlaşma var.

Türkiye ile ticari ilişkileri nasıl değerlendiriyorsunuz? Bunun artırılması için neler öngörüyorsunuz?

Biz bugün Türkiye Cumhuriyeti’nde hükümet üyeleri, işadamları ve akademisyenlerin bulunduğu büyük bir heyet halinde bulunmaktayız. 2019 yılı Türkiye ve Rusya devlet başkanlarının görüşmesinden sonra Karşılıklı Kültür ve Turizm yılı ilan edildi. Bizim ülkemizin en önemli kalkınma stratejisi, turizm alanıdır. Aynı zamanda ülkemize altyapı alanında 5 milyar ruble yatırım yapıldı. Bizler Türkiye’den gelecek misafirleri ve yatırımcıları ülkemizde görmek istiyoruz. Bugünkü forumumuz içerisinde orman ve tarım ürünleri, turizm, kültür, eğitim, organize sanayi ve ekonomi sektörlerinden işadamlarımız bulunuyor. Bizim yatırımcı beklediğimiz sektörler de bu alanlardır. Aynı zamanda bizim Türkiye’de çeşitli pazarlarımız da mevcut. Bu sebeple Türkiye bir ticari temsilcilik açacağız. Bu yıl sonuna kadar ülkemize Türkiye’den işadamlarını davet ediyoruz. Her sektörden temsilcilerin gelmesini istiyoruz. Çıkabilecek tüm sorunları sizlerle birlikte çözmeye hazırız” Türkiye ve Adıgey, ortak işbirliği için büyük bir potansiyele sahip.

Cumhuriyetimiz çok yönlü işbirliğine, hem insani hem de ekonomik projelerin uygulanmasına ilgi duyuyor. Bizim ziyaretimiz de bu yönde atılmış bir adım. Ek olarak, önemli bir husus daha var: Türkiye’de milyonlarla ifade edilen Adıgey Diasporası var. İlişkilerde bu sağlam bir köprü olabilir ve ulaşılan anlaşmaların gelişmesini teşvik de edebilir.

Karşılıklı yarar sağlayacak işbirliği için birçok ortak temas noktasına sahibiz. İş dünyası için umutları-perspektifleri iki ülke arasındaki istikrarlı dış politika süreçleriyle ilişkilendiriyoruz. Biz de kendi açımızdan ekonominin çeşitli sektörlerinde yeni ortak projelerin başlatılmasına katkıda bulunacağız.

Vize konusunda bir gelişme olacak mı?

Taraflar vize konusunda çalışıyor. Bu konuda düzelme olacağı yönünde.

AYRINTI
Ferit PARLAK - ferit.parlak@dunya.com

Hammadde zengininden çağrı…

Yüzde 40’ı ormanla kaplı, 440 bin nüfuslu Adige Cumhuriyeti, verimli ve bakir arazilerinin genişliği ve ormancılık ve tarım alanlarındaki hammadde zenginliği ile öne çıkmaya başladı…
Buğdaydan ayçiçeğine, çaydan tütüne kadar geniş bir yelpazede üretim olanağı bulunan bölgede, hayvancılık, hayvansal ürünler, seracılık, meyve üretimi de son yıllarda cazibe kazandı…
Bu hammadde zenginliği, yabancıların, bölgede, gıda, kereste, kağıt ve metal alanlarında yatırım yapma isteğini de artırdı…
Bu nedenle…
Rusya Federasyonu Adıgey Cumhuriyeti Başkanı Murat Kumpilov’ın, “Türkiye ile ticari ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla ticari temsilcilik açacağız. Türkiye’den iş adamlarını ülkemize bekliyoruz” şeklindeki girişim ve çağrısı, Türk yatırımcılar için fırsat anlamına geliyor.


Bu haber 855 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,014 µs