En Sıcak Konular

Bölgesel yatırım bankaları kurulmalı

13 Mayıs 2019 08:14 tsi
Bölgesel yatırım bankaları kurulmalı TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan, Türkiye’nin sürdürülebilir ekonomik büyümesinin, ‘orta gelir tuzağı’ sorununu aşmaktan geçtiğinin altını çizdi.

Bölgesel yatırım bankaları kurulmalı

DÜNYA 

TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan, Türkiye’nin sürdürülebilir ekonomik büyümesinin, ‘orta gelir tuzağı’ sorununu aşmaktan geçtiğinin altını çizdi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Orhan Turan, Türkiye’nin sürdürülebilir ekonomik büyümesinin yolunun ‘orta gelir tuzağı’ sorununu aşmaktan geçtiğine işaret ederek, "Bu tuzağın aşılmasında Bölgesel Kalkınma Ajansları’nın yanı sıra, ‘Bölgesel Yatırım Bankaları’nın kurulması, yerel ekonomik dinamiklerin yaratılmasına katkıda bulunacaktır" dedi.

Yerelden başlayacak yeni bir kalkınma modelini tartışmaya açan TÜRKONFED ve İPM işbirliği ile hazırlanan ‘Kent-Bölge: Yerel Yönetimde Yeni Dinamikler Raporu’nun, Adana ve Mersin’e özel sonuçları, Çukurova Sanayici ve İş İnsanları Federasyonu (Çukurova SİFED) desteği ve Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) ev sahipliğinde düzenlenen toplantı ile açıklandı.

Toplantının açılışını yapan TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan,“demokrasi-ekonomi-kalkınma ve yerel yönetimler” arasındaki değer zincirinin sürdürülebilirliğine odaklandıklarını söyleyerek, yerel yönetimlerin, yerel kalkınmayı ateşleyecek bir yönetişim modeli ile yeniden kurgulanmasını, günümüz dijitalleşen dünyasında zorunluluk olarak gördüklerini vurguladı.

Turan, Türkiye’nin sürdürülebilir ekonomik büyümesinin, ‘orta gelir tuzağı’ sorununu aşmaktan geçtiğinin altını çizerek,” Bu tuzağın aşılmasında ‘Bölgesel Kalkınma Ajansları’nın yanı sıra ‘Bölgesel Yatırım Bankaları’nın kurulması, yerel ekonomik dinamiklerin yaratılmasına katkıda bulunacaktır. Orta gelir tuzağından kurtulacak, kapsayıcı bir ekonomik büyüme dinamiğinin yakalanması hedefi, daha katılımcı ve kalıcı bir demokrasiye kavuşma hedefiyle örtüşmektedir” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma ve enerji Çukurova’nın kalkınmasına ivme kazandıracak
Adana ve Mersin’in, tarım ve enerjide önemli bir potansiyeline sahip olduğunu kaydeden ÇUKUROVA SİFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, Adana-Mersin’in, yeniden yükselişe geçme potansiyelini ortaya çıkarabilmesi için hem yerel hem de ulusal bazda yatırımların önünün açılması gerektiğini söyledi. Sönmez, özellikle ulaştırma ve enerji gibi kamu yatırımlarının bölgenin kalkınmasına ivme kazandıracak adımlar olduğunu vurguladı.

İdari ve mali özgürlük sorunlara müdahaleyi artırır
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise kalkınmanın yerelden başlaması düşüncesinde olduğunu vurgulayarak, "Kendi iç siyasetiniz ve iç dinamikleriniz el verdiği sürece yerelden kalkınma en doğru olanıdır. Bazı kaygılarınız olmayacak. Örneğin bölünme endişesi taşımayacak, o paranoyalardan uzaklaşacaksınız. Daha cesur politikalar yapıp, daha cesur söylemlerde bulunacaksınız. Eğer kalkınmada yönetim anlayışını bölgesel olarak ele alırsanız, daha süratli ve çözüm odaklı çalışmalar yapabilirsiniz. İdari ve mali açıdan hareket alanımız ne kadar fazla olursa, kentin sorunlarına müdahale etme şansımız da o kadar fazla olur. İdari ve mali özgürlük, kentin sorunlarına müdahale şansımızı arttıracak " ifadelerini kullandı.

“Yatırımların önündeki engeller kaldırılmalı"
Yerli ve yabancı sermaye için cazibe merkezi olmanın önünü açacak yapısal ekonomik reformlara ihtiyaç olduğunun altını çizip beklentileri dile getiren MESİAD Başkanı Hasan Engin de şunları söyledi:

"Endüstri 4.0 çağına geçen dünyada birçok alanda yenilikler yapılmaktadır. Sanayi alanlarında başlayan bu değişime kentlerimiz de uyum sağlamalı ve 'Kent 4.0' uygulamasına geçmelidir. Siyaset kurumu da bir dönüşüm ve çağı yakalama gayreti içerisine girmeli. Dünyada başlayan korumacı politikalara karşın ülkemizde iş dünyasına sahip çıkılmalı ve sorunlara çözüm aranmalı. Yatırımcı ve sanayiciye destek için seferber olmasını beklediğimiz yerel yöneticilerimizden, kentimiz ve bölgemizdeki yatırımların önündeki engellerin kaldırılmasını bekliyoruz."

Konuşmaların ardından; Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fuat Keyman, uzun yıllar ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi'nde ders veren Prof. Dr. Çağlar Keyder ile Ayşe Köse Badur ve Fırat Genç tarafından hazırlanan 'Kent-Bölge: Yerel Yönetimde Yeni Dinamikler Raporu'nun detayları katılımcılar ile paylaşıldı.


Bu haber 960 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,011 µs